Fitosanitarna uprava sprema novi Akcioni plan u borbi protiv surlaša

Fitosanitarna uprava sprema novi Akcioni plan u borbi protiv surlaša

9
Podijeli

Uklonjene su krošnje još dvije palme u centru Herceg Novog, a Fitosanitarna uprava donosi novi Akcioni plan, vijest je koja oslikava trenutno alarmantno stanje sa fondom kanarskih palmi.

Radnici Komunalno-stambenog preduzeća obavili su danas, po nalogu Fitosanitarne inspekcije, dvije dendrohirurgije na palmama kod Atlas banke u centru grada, kazala je za Radio Jadran VD direktorica ovog preduzeća, Jasmina Konjević.

Picerija i restoran

– Radili smo i kod hotela Plaža, na privatnom zemljištu, gdje smo zaustavili i saobraćaj. Vlasnici su tražili da im se obavi dendrohirurgija, takođe po nalogu Fitosanitarne inspekcije. Naloge dobijamo svaki dan, čak i oni vide da ne može sve da se postigne, pa selektivno puštaju te naloge na svaka 2-3 dana, po par – kazala je ona.

Rukovodilac u sektoru zelenila u Komunalnom preduzeću, Vanja Spaić i delegacija Opštine Herceg Novi su u Podgorici u Ministarstvu poljoprivrede, gdje borave na predavanjima i obuci za novi Akcioni plan za borbu protiv crvenog palminog surlaša.  Zato Konjević  vjeruje da će biti usvojene nove, rigoroznije metode borbe, kao i upotreba novih preparata, koji će danas biti predstavljeni.

Preduzeće Komunalno-stambeno konačno je dobilo i dugo očekivanu biodrobilicu. Mašina se nalazi na parkingu kod upravne zgrade preduzeća, a sljedeće sedmice bi trebalo da dođu stručnjaci koji će obučiti radnike, ali i upriličiti malu prezentaciju, informisala je Konjević.

Nabavka ove mašine za grad znači drastično smanjenje bio otpada i ukidanje velikih deponija ove vrste, kao i smanjenje kapaciteta bio otpada koji se šalje na deponiju u Sutorinu. Takođe, Opština Herceg Novi je nabavkom ove mašine otvorila je mogućnost korišćenja kompostane koja se nalazi u Kotoru, a u koju se odvozi isključivo samljeveni zeleni otpad.

Na tenderu za nabavku ove mašine izabrana je firma “AZ Hydraulics” iz Podgorice, a vrijednost joj je 14.990 eura. Mašina je češke proizvodnje i zadovoljava sve standardne.

9 Komentari

 1. Šta će nam palme? Nemamo nikakve koristi od njih.
  Treba posaditi “autohtone primorske bukve”.
  Em što će se mnogi iz vlasti osjećati kao kod kuće,
  em što ih możemo iskoristiti kao drva za grijanje.

  10
  4
 2. Novi akcioni plan?
  Pa prije samo mjesec dana stupila je na snagu nova Naredba o sprovođenju fitosanitarnih mjera u borbi protiv crvenog surlaša (Službeni list 71/17).
  Kako se to ide na obuku za nešto što još nije usvojeno?

  11

Ostavite komentar

*

code