Fizioterapeuti uvođenjem licenci štite profesiju

Fizioterapeuti uvođenjem licenci štite profesiju

2243
3
Podijeli

Okrugli sto na temu „Važnost zakonskog regulisanja fizioterapije u Crnoj Gori“ uspješno je organizovan juče u Igalu.
okrugli sto fizioterapeutiFizioterapija kao profesija i kao treća najbrojnija zdravstvena stručna grupacija u evropskoj regiji namjerava da ponudi najviše što može kako bi se objavljeni svjetski i društveni cilj dostigao kako na lokalnom tako i na globalnom nivou. Da bi fizioterapeuti mogli pokrenuti sve svoje mogućnosti na najučinkovitiji način, a uz maksimalnu zaštitu populacije koja našu zaštitu treba i koristi, naše djelovanje se mora utemeljiti na obavezujućim propisima – navodi se u saopštenju Udruženja fizioterapeuta Crne Gore.
„Želimo da podignemo Udruženje fizioterapeuta Crne Gore na veći nivo i uvedemo licenciranje fizioterapeuta u skladu sa evropskim standardima. Zdravstveni stručnjaci, fizioterapeuti, imaju odgovornost da pruže visoki kvalitet zaštite i održe visoke standarde prakse i etike, a te obaveze je moguće ispuniti samo kroz priznanje profesionalne kvalifikacije i zakonske regulacije i na taj način osigurati zaštitu pacijenta.
Fizioterapeuti primjenjuju fizioterapiju zasnovanu na dokazima. Fizioterapeutske vještine i znanja podliježu kontinuiranom praćenju novih naučnih dostignuća i neophodno je da fizioterapeuti prate nova dostignuća kako bi održali i unaprijedili kvalitet pruženih usluga. Kako bi se mogao održati i unaprijediti taj kvalitet neophodno je da i fizioterapeuti imaju obavezu licenciranja i relicenciranja u okviru Komore fizioterapeuta Crne Gore. Jedan od razloga uvođenja licenciranja je i visok nivo zaštite pacijenata ne samo građana Crne Gore nego i kontinuirano pružanje fizioterapeutskih usluga strancima (Institut Igalo), koji dolaze iz zemalja gdje su visoki standardi fizioterapije i to je razlog više za održavanjem, provjeravanjem i podizanjem standarda u fizioterapiji“.
Kako navode, svjedoci smo da se u javnosti intenzivnije pojavljuju osobe koje se predstavljaju fizioterapeutima, međutim te osobe ne posjeduju ni znanje ni zvanje ni vještine kojima edukovani fizioterapeuti uspješno rješavanju zdravstvene probleme.
„Radi unapređenja uslova za obavljanje profesije, zaštite naših profesionalnih interesa, unapređenja fizioterapije i učešća na unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite biće organizovana Komora fizioterapeuta Crne Gore shodno Odluci Skupštine Udruženja fizioterapeuta Crne Gore“ – navodi se na kraju saopštenja.
Učesnici okruglog stola bili su: Slavojka Šuković iz Ministarstva zdravlja Crne Gore, direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore doc. dr BobanMugoša, Senka Vukčević iz Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore, doc. dr Sofija Žitnik Sivački sa Fakulteta primijenjene fizioterapije, predsjednica Hrvatske komore fizioterapeuta Mirjana Grubišić, predsjednik Etičkog odbora Udruženja fizioterapeuta Crne Gore Radoman Borović i predsjednik Udruženja fizioterapeuta Crne Gore Krsto Kovačević.

3 Komentari

  1. A sta da rade ovi kukali nezaposleni fizioterapeuti,imaju diplomu (nedovoljnu licencu),ali ne i posao,kako oni sad doci do te licence…naime stvori se ogromni problem oko te licence pored ovog sitnog problema sto ne mogu naci posao u svojoj struci.

Ostavite komentar

*

code