Fizioterapeutske vještine fizioterapeuta Instituta Igalo: Veća pokretljivosti kičmenog stuba

Fizioterapeutske vještine fizioterapeuta Instituta Igalo: Veća pokretljivosti kičmenog stuba

1154
0
Podijeli

kongres-fizioterapeuta-vodice-241016U Vodicama, na 14. Kongresu fizioterapeuta Hrvatske rad na temu “Efekti primjene fizioterapije kod pacijenata s ankilozantnim spondilitisom u Institutu Igalo”, autora Aleksandre Savić i Krsta Kovačevića, uspješno je prezentovao mr fizikalne terapije, Krsto Kovačević. Kongres je organizovao Hrvatski zbor fizioterapeuta i suorganizator Hrvatska komora fizioterapeuta pod sloganom “Fizioterapija profesija budućnosti”.

U Institutu za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju Dr Simo Milošević u Igalu se već 40 godina sprovodi državni program Vlade Norveške. Program se primjenjuje od aprila do sredine oktobra. U radu Aleksandre Savić i Krtsa Kovačevića su prikazani rezultati primjene fizioterapeutskih vještina u održavanju i povećanju pokretljivosti kičmenog stuba kod pacijenata sa ankilozantnim spondilitisom.

Picerija i restoran

U II fazi Instituta Igalo je 25 fizioterapeuta u kineziterapiji  primijenilo metodu mjerenja santimetarskom trakom pokreta laterofleksije trupa kod 57 ispitanika (32 muškarca odnosno 56.1% i 25 žena odnosno 43.9%) prije početka rehabilitacije i nakon primjene terapijskih procedura.

Nakon primijenjenih terapijskih procedura prosječno povećanje pokretljivosti laterofleksije trupa u desno iznosilo je 4.72 cm, dok je prosječno povećanje pokretljivosti laterofleksije trupa u lijevo iznosilo 4.94 cm. Rezultati primjene T-testa za uparene uzorke pokazali su da je rehabilitacija dovela do značajnog poboljšanja pokretljivosti u laterofleksiji trupa (p=0,006 za laterofleksiju desno, p=0,002 za laterofleksiju lijevo).

Rezultati dobijeni ovim istraživanjem pokazuju da se za održavanje, a posebno za povećanje pokretljivosti kičmenog stuba u predjelu trupa kod pacijenata sa ankilozantnim spondilitisom uspješno primjenjuju razne tehnike i vještine kojima veoma dobro vladaju fizioterapeuti Instituta Igalo. Dugogodišnja tradicija uspješnih liječenja raznih oblika reumatoidnog artritisa svrstava Institut Igalo u prepoznatljive multidisciplinarne rehabilitacione centre u Evropi.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code