Fizioterapija u stanu: Mogu li Domovi zdravlja zaposliti više fizioterapeuta radi posjete...

Fizioterapija u stanu: Mogu li Domovi zdravlja zaposliti više fizioterapeuta radi posjete bolesnicima?

3360
6
Podijeli

Na adrese direktora 15 Domova zdravlja u Crnoj Gori nedavno je iz Udruženja fizioterapeuta stigao zahtjev za poštovanje proširenih usluga fizioterapeuta u Jedinicama za fizikalnu terapiju. Koliko je realno i moguće da Domovi zdravlja ispune taj zahtjev i fizioterapeute šalju u kućne posjete radi terapija slabo pokretnim pacijentima?

U hercegnovskom Domu zdravlja kažu da su trenutno uposlena 3 fizioterapeuta, da su pacijenti zadovoljni uslugom, te da će ukoliko obim posla bude zahtijevao, raditi na povećanju kadrova. Direktor Doma zdravlja, Radivoje Božović objašnjava da  kadrovska politika Doma zdravlja nije nešto čime bi trebalo da se bavi Udruženje fizioterapeuta:

Picerija i restoran

“Mi oko toga već razmatramo situaciju, pošto je naša fizikalna terapija sa primarnog nivoa iz ambulante na Toploj preselila u Dom zdravlja. Uslovi su potpuno drugačiji, sa mnogo više prostora i opreme. Pacijenti su nam zadovoljni, trenutno nam rade 3 terapeuta, a kroz povećanje i obim posla, naravno da će se tražiti izmjena i dopuna Pravilnika o unutrašnjoj sistematizaciji i organizaciji. Uključeni smo i u potpunosti pratimo situaciju”, ističe Božović.

Na pitanje kako ocjenjuje inicijativu Udruženja fizioterapeuta, Božović “zahvaljuje na brizi” i ponavlja da kadrovska politika u Domovima zdravlja, ipak, “nije njihov posao”. Pacijentima koji zbog invaliditeta ne mogu da obavljaju terapiju u Domu zdravlja, izlaziće  u susret na osnovu uputa izabranog doktora, a prema novom pravilniku i Zakonu, najavljuje Božović.

Kako je navedeno u dopisu Udruženja fizioterapeuta Crne Gore, proširene usluge već zaposleni fizioterapeuti ne mogu da pružaju zbog povećanog broja korisnika fizioterapije, pa je zato neophodno dodatno zaposliti određeni broj fizioterapeuta.

Oni predviđaju kućne posjete fizioterapeuta, zbog sprovođenja fizikalne terapije kod nepokretnih ili teško pokretnih bolesnika po nalogu izabranog doktora, na udaljenosti do 5 km od Doma zdravlja, od 5 km do 15 km, kao i na udaljenosti više od 15 km od Doma zdravlja.

6 Komentari

 1. Dobro znam da u Budvi trenutno rade dva fizioterapeuta, dok je jedna na trudnicko. Terapija se ceka po tri mjeseca. Dok nam se stanje ne pogorsa. Jadni mi pacijenti. Sta drugo kazati.

  2
  2
 2. Koliko znam, u Budvi rade dva fizioterapeuta. I to u maloj prostoriji. Jedna je na trudnicko bolovanje. I ceka se terapija po tri mjeseca. Dok docekamo terapiju nama se stanje pogorsa. Jadni mi pacijenti!

  2
  2
 3. Svakome bi u stanu bio potreban fizioterapeut ,ali prethodno psihoterapeut da bi znao da se trgne od politike i da zaradi da može da ih plaća,jer na njih se čovjek lako navuče,pa okle….

Ostavite komentar

*

code