Folkloraši „Igala“ u Salzburg o svom trošku

Folkloraši „Igala“ u Salzburg o svom trošku

1279
0
Podijeli

Kulturno umjetničko društvo Igalo putuje večeras  u Salzburg, gdje će nastupati na smotri folklora koju organizuje Kulturno-sportska zajednica Srba iz tog austrijskog grada.

kud-igalo
Foto: Studio Mićan

– Kada smo mi bili organizatori 3. Međunarodnog festivala folklora u Herceg Novom, u maju, među gostima je bila i folklorna grupa iz Austrije. Oni su zaista bili oduševljeni prijemom, dočekom i organizacijom ovdje i izrazili su želju da i mi budemo njihovi gosti – kazala je predsjednica KUD Igalo, Zorica Gavrilović.

Picerija i restoran

U Salzburg putuje 30 članova „Igala“. Put su finansirali, uglavnom, roditelji članova društva. Nešto troškova pokriće honorar zarađen na nekoliko ljetošnjih nastupa.

Na put polaze večeras, a dolazak u Salzburg je predviđen za četvrtak u popodnevnim časovima. Program boravka već je isplaniran, a povratak je u nedjelju nakon doručka. Ovo društvo će u Salzburgu nastupiti sa dvije koreografije vezane za naš autohtoni foklorni izraz, a riječ je o koreografijama “Crna Gora” i “Boka”. Biće vremena i za obilazak:

– Vidjećemo zamak iznad Sazburga, posjetićemo Stari grad, dvorac i vrtove Mirabel, Mocartovu rodnu kuću – izvjestila je Gavrilović i dodala da su djeca već poprilično uzbuđena.

KUD Igalo je osnovano 1986. godine i njeguje tradiciju čuvanja i afirmacije kulturnog i folklornog blaga koje prenosi na mlađe generacije. Danas ima oko 70 članova, koji  vrijedno rade, a njihov trud protkan kroz igru i pjesmu dijeli sa publikom.

Dobitnici su Oktobarske nagrade Herceg Novog 2010. godine, kao i mnogih priznanja na raznim festivalima i gostovanjima kako u Crnoj Gori, tako i  u inostranstvu.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code