Fond za zdravstveno osiguranje: Iva može da nastavi liječenje u Beogradu

Fond za zdravstveno osiguranje: Iva može da nastavi liječenje u Beogradu

4402
7
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Fonda-zdravstvaReagujući na navode oca oboljele Novljanke Ive Bijelić, koja se liječi u Njemačkoj, za što je još neophodno 170 hiljada eura, da Fond zdravstva Crne Gore nije prihvatio da nadoknadi troškove  iz Fonda smo dobili saopštenje koje prenosimo u cjelosti:

– Fond za zdravstveno osiguranje upućuje osigurana lica na liječenje van naše države, na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, ako se liječenje uspješno ne može sprovesti u javnim zdravstvenim ustanovama Crne Gore. Način i postupak upućivanja osiguranih lica radi liječenja u inostranstvu, kao i druga pitanja od značaja za ostvarivanje liječenja u inostranstvu propisani su posebnim Pravilnikom o načinu i postupku upućivanja osiguranih lica radi liječenja u inostranstvu (“Sl. list RCG”, br. 74/06).

Picerija i restoran

Naime, u postupku odlučivanja po zahtjevu za upućivanje radi liječenja u inostranstvu nalaz i mišljenje daje Komisija za liječenje u inostranstvu, a na osnovu predloga konzilijuma doktora odgovarajućih specijalnosti KCCG. Na osnovu nalaza i mišljenja Komisije Fond donosi rješenje o upućivanju.

Nakon sprovedene navedene procedure, u slučajevima kada je Komisija odobrila upućivanje u inostranstvu, troškovi liječenja, kao i troškovi prevoza osiguranika  i njegovog pratioca padaju na teret Fonda za zdravsteno osiguranje.

U konkretnom slučaju, osiguranica I. B.  iz Herceg Novog liječena je na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije u periodu od 31.05.2016.-07.06.2016.godine. Po predlogu ove ustanove osiguranik je prikazan nadležnom konzilijumu Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti “Banjica”, koji je predložio da se ona uputi na konsultativni pregled u Institut “Rizzoli”-Bolonja, Italija.

15.06.2016.godine porodica se obratila Fondu za zdravstveno osiguranje zahtjevom za upućivanje na konsultativni pregled osiguranika Ive Bielić u Institut „Rizzoli“ – Bolonja, Italija, što je Komisija za liječenje u inostranstvu odobrila, a na osnovu čijeg je nalaza i mišljenja Fond donio rješenje o upućivanju na konslultativni pregled.

Nakon obavljenog konsultativnog pregleda u Italiji porodica samoinicijativno odlazi u bolnicu „Olgahospital“ – Štutgard, Njemačka. 28.07.2016. godine porodica podnosi novi zahtjev za upućivanje na liječenje osiguranika u pomenutu bolnicu, te prilaže konzilijum KCCG, u kojem se predlaže da se sagleda mogućnost slanja pacijenta u bolnicu „Olgahospital“ – Štutgard radi konsultativnog pregleda i odluke o daljem liječenju. Takođe, porodica pored izvještaja Konzilijuma KCCG prilaže i otpusnu listu iz bolnice u Italiji i izvještaj nadležnog ljekara iz bolnice u Njemačkoj, gdje je osiguranik hospitalizovan.

Komisija za liječenje u inostranstvu na sjednici održanoj 04.08.2016. godine razmatrajući kompletnu dostavljenu medicinsku dokumentaciju traži dopunu dokumentacije sa mišljenjem ordinirajućeg tima ljekara iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. U mišljenju sa Instituta se navodi da pacijent treba da nastavi liječenje na Institutu za onkologiju u Beogradu gdje je i započeto.

Na sjednici od 26.08.2016.godine Komisija je ponovo razmatrala kompletnu medicinsku dokumentaciju o prethodnom liječenju pacijenta iz Instituta Rizoli i bolnice „Olgahospital“ iz Njemačke i donijela odluku da se dalje liječenje može nastavi u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije u Beogradu gdje je i započeto, kako se između ostalog i navodi u izvještaju ljekara iz bolnice „Olgahospital“ iz Njemačke – kaže se na kraju reagovanja iz Fonda za zdravstveno osiguranje.

7 Komentari

 1. Mislim da bi svaki roditelj uradio sve za svoje dijete pa tako i Tamara i Pero nisu izuzetci. U gore navedenom tekstu stoji: “Po predlogu ove ustanove osiguranik je prikazan nadležnom konzilijumu Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti “Banjica”, koji je predložio da se ona uputi na konsultativni pregled u Institut “Rizzoli”-Bolonja, Italija.” Ako je porodica samoinicijativno Ivu iz Italije povela u bolnicu „Olgahospital“ u Njemackoj, kako se navodi, uradila je to iskljucivo iz razloga sto zele da urade sve sto mogu da bi se Ivino stanje poboljsalo. Ne vjerujem da bi bilo koji roditelj postupio drugacije! Porodici zelim sve najbolje, prije svega da se Iva izlijeci i da nastavi sa bezbriznim djetinstvom u svom gradu!!!
  0  0
 2. Ovo je ozbiljna država koju često politička opozicija sistematski želi omalovažiti,to je suština i dobro je da smo svi načisto,za sve neka važe ista pravila.Roditelji bi naravno i život dali za svoje dijete,u teškim trenucima su pogodni političarima…. Želim sve najbolje svima koji su bolesni.
  0  0
 3. Lijecenje u BG je u nekim segmentima bilo pogresno, to je konstatovano i Italiji. Italijani su predlozili Njemacku a ne Srbiju. Komisija Treba da odobri ovo lijecenje kao sto je i brojnim funkcionerima odobravala post festum.
  0  0
 4. Da bi se dobila jos obuhvatnija slika pomenimo i primjere kada clanovi porodica politicke elite idu u inostranstvo na lijecenje radi banalnih stvari koje se i u nesretnoj CG rutinski obavljaju.Ne samo o trosku Fonda za zdravstveno osiguranje vec i vladinim avionom.Opet o trosku drzave.A za vise nego ozbiljno bolesno dijete,Ivu,se sprovode propisane procedure,traze misljenja raznih konzilijuma,gleda se gdje je jeftinije lijecenje…umjesto da je Iva momentalno poslata na kliniku gdje su joj najvece sanse za izlijecenje.Neka Ivi Bog pomogne da se izlijeci a vi,ljudi,molim vas,gledajte na ovo iz jedine ispravne perspektive a to je da je zivot jednog djeteta u pitanju!
  1  0
 5. Nije sve tako kako se cini i ja mislim da Fond nije postupio bas neispravno, uvijek treba saslusati sve strane, a “rekla- kazala” price, su nekad samo to, jer ljudi nemaju pravu informaciju.Ne znam, koliko je lijecenje u Beogradu bilo ispravno i adekvatno i zbog cega ljekari iz Bolonje nisu nastavili lijecenje? Ocigledno je tu bio neki propust, a mislim da i porodica ne bi isla u Njemacku, da su u Bolonji Ivu htjeli da lijece…
  U svakom slucaju, pomagao sam i pomagacu finansijski porodicu i dalje, koliko mogu.Vjerujem u izlijecenje drage nase Ive.Drugacije ne moze da bude!!!
  0  0
 6. Konačno da neka institucija u CG da jasni odgovor tj.pojasnjenje.
  Mislim ja je Fond ispravno postupio…
  Ja ću i dalje da pomažem porodici, ali Fond je apsolutno sve uradio….
  0  0

Ostavite komentar

*

code