Fondacija Petrović Njegoš izradiće Studiju graditeljskog nasljeđa hercegnovskog Starog grada

Fondacija Petrović Njegoš izradiće Studiju graditeljskog nasljeđa hercegnovskog Starog grada

1105
0
Podijeli

princ petrovic opstina hn 010716Izradu Studije graditeljskog nasljeđa hercegnovskog Starog grada podržaće Fondacija Petrović Njegoš. Ovo je dogovoreno na sastanku Princa Nikole Petrovića Njegoša i predsjednice Opštine Nataše Aćimović.

Početkom aprila održan je prvi sastanak na kojem su određene smjernice izrade Studije graditeljskog nasljeđa Starog grada. Studija bi se, kako je dogovoreno na današnjem sastanku, sastojala od dvije tačke: istraživanje neistraženoga u predjelu Starog grada, kao i menadžment plan upravljanja kulturnim i graditeljskim nasljeđem. Na raspolaganju Fondaciji Petrović Njegoš i realizaciji Studije biće i resursi Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog i opštinskog Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju, saopšteno je iz lokalne samouprave.

Picerija i restoran

Koordinatori studije bili bi Fondacija Petrović Njegoš i NVO „Sinergija“, a za izradu bi bili zaduženi stručnjaci koji su pohađali školu „Šajo“ („Ecole de Chaillot“), priznatu francusku instituciju koja okuplja stručnjake iz oblasti restauracije istorijskih spomenika.

Fondacija Petrović Njegoš je već uspješno realizovala izradu Studije istorijskog nasljeđa i predloge za restauraciju i uređenje Starog grada Ulcinja, u saradnji sa školom „Šajo“ i Benžamenom Mutonom, koji je i tada predvodio tim stručnjaka iz oblasti konzervacije i zaštite kulturnog nasljeđa.

Sastanku je prisustvovao i  poznati francuski arhitekta, stručnjak za kulturnu baštinu, a do skoro i direktor škole “Šajo” i predsjednik ICOMOS-a u Francuskoj (International Council on Monuments and Sites – Međunarodni odbor za spomenike i povezane lokacije) Benžamin Muto i predstavnik NVO „Sinergija“ Marko Ilijanić.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code