Fondacija Petrović Njegoš: Podrška izradi Studije graditeljskog nasljeđa Starog grada

Fondacija Petrović Njegoš: Podrška izradi Studije graditeljskog nasljeđa Starog grada

1376
2
Podijeli

fondacija njegos hn 080416Izrada Studije graditeljskog nasljeđa donosi brojne prednosti za valorizaciju Starog grada, ukazano je na sastanku pedsjednice Opštine Herceg Novi, Nataše Aćimović, sa predsjednikom Fondacije Petrović Njegoš, princom Nikolom Petrovićem Njegošem, kao i predstavnicima NVO „Sinergija“, Markom Ilijanićem i Vukom Čvorom.

Kako je saopšteno nakon sastanka, dogovoreno je da uskoro počnu pripreme za izradu Studije, da se utvrdi datum održavanja i program radionice za arhitekte – konzervatore, kao i da se prikupi  postojeća dokumentacija na ovu temu, kako bi se i lokalni stručnjaci koji su je do sada obrađivali uključili u proces.

Picerija i restoran

Plan je da radionicu, na kojoj će učestvovati stručnjaci iz Pariza i lokalni stručni tim, organizuju Opština, Fondacija Petrović Njegoš i „Sinergija“. Radionica bi trebalo da ukaže na vizije struke, omogući lokalnim arhitektama da čuju mišljenje dokazanih francuskih stručnjaka i uporede sa svojim viđenjem, kao i da svi iznesu konkretne predloge i mogućnosti restauracije i valorizacije Starog grada.

Koordinatori studije bili bi Fondacija Petrović Njegoš i NVO „Sinergija“, a za izradu bi bili zaduženi stručnjaci koji su pohađali školu „Šajo“ („Ecole de Chaillot“), priznatu francusku instituciju koja okuplja stručnjake iz oblasti restauracije istorijskih spomenika. Plan je da tim predvodi Benžamin Muton, poznati francuski arhitekta, stručnjak za kulturnu baštinu,  do skoro direktor škole “Šajo” i predsjednik ICOMOS-a u Francuskoj (International Council on Monuments and Sites – Međunarodni odbor za spomenike i povezane lokacije).

– Crnu Goru posmatram i očima arhitekte. Vrlo mi je važno da, ako mogu, pomognem u valorizaciji našeg nasljeđa i siguran sam da je to i za vas veoma bitan zadatak. Zbog toga smo spremni da idemo dalje, da vidimo kako možemo organizovati radionicu, uz vašu saradnju, koja će pomoći da uvidimo najbolji način revitalizacije naših spomenika i graditeljske cjeline – poručio je princ Nikola Petrović.

Predsjednica Opštine kazala je da je ova inicijativa vrijedna i u svijetlu kandidature Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture 2021, jer je očuvanje i privođenje namjeni spomenika kulture važan dio tog projekta, kao i razvoja grada uopšte.

Direktor Agencije za izgradnju i razvoj grada, Nikša Grgurević, istakao je odličnu saradnju sa nevladinom organizacijom „Sinergija“, na čiju inicijativu je i održan radni sastanak.

Fondacija Petrović Njegoš je već uspješno realizovala izradu Studije istorijskog nasljeđa i predloge za restauraciju i uređenje Starog grada Ulcinja, u saradnji sa školom „Šajo“ i Benžamenom Mutonom,koji je i tada predvodio tim stručnjaka iz oblasti konzervacije i zaštite kulturnog nasljeđa.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednica Fondacije Petrović Njegoš, Tanja Spićanović Turkin, generalna sekretarka Fondacije Milica Perišić, savjetnica predsjednice Opštine, Nataša Martić, kao i Dragica Damjanović iz Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code