FORMALNOST, ILI “ZABIJANJE GLAVE U PIJESAK” OPET ODLOŽILI POSTAVLJANJE SPOMEN PLOČE SV....

FORMALNOST, ILI “ZABIJANJE GLAVE U PIJESAK” OPET ODLOŽILI POSTAVLJANJE SPOMEN PLOČE SV. LEOPOLDU NA ŠKVERU

98
0
Podijeli

Stanari čuvene “žute kuće” na Škveru, u kojoj je rođen Sv. Leopold Mandić načelno su saglasni sa postavljanjem kamene ploče na kojoj bi pisalo: “U ovoj kući rodio se svetac Leopold Bogdan Mandić 1866-1942”.

Međutim, opet postoji prepreka, administrativna, birokratska, kako god je nazvali, jer ta saglasnost nije formalizovana.
– Stanari nijesu formirali Skupštinu stanara – potvrdio je za Radio Jadran, sekretar za društvene djelatnosti, Vladimir Dželetović. On je mišljenja da će Skupština ipak morati da bude formirana, kako bi sva procedura bila i papirološki “zaokružena”, jer usmena saglasnost bez pismene podloge najvjerovatnije neće biti dovoljna:
“Prvo će morati da se oformi Skupština stanara u skladu sa Zakonom o etažnoj svojini, a potom i da se obezbjedi pismena saglasnost. Ona je nesporna, ali to moramo uvesti i u formalne tokove”, pojašnjava Dželetović.
On nije mogao sa sigurnošću da precizira kada će ploča biti postavljena. Teško je ne oteti se utisku da se neopravdano čitav posao, nakon toliko godina čekanja, odlaže. Sve liči na “zabijanje glave u pijesak”.
No, bar će spomenik osnivaču grada, Tvrtku I Kotromaniću na Škveru, do Dana opštine, 28. oktobra dobiti obilježje – postament visine 60 cm. Na njemu će biti ugravirano: “Kralj Stefan Tvrtko I Kotromanić, osnivač grada Herceg Novog”, potvrđuje Dželetović:
“U toku je postupak kroz koji tražimo adekvatnog izvođača radova i još uvijek ne znamo koliko će to sve da košta, mada mislim da klesanje ne bi trebalo da bude skupo. Postament bi trebalo da bude postavljen do Dana grada i vjerujem da ćemo to uspjeti – kaže Dželetović.
Podsjetimo, spomenik osnivaču grada postavljen je 27. oktobra 2013. Visok je skoro 6 m, težak 1,2 t, a njegovo izlijevanje u zagrebačkoj livnici “Ujević” koštalo je 55 hiljada eura. Autor spomenika Dragan Dimitrijević dao je saglasnost na postavljanje postamenta sa podacima.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code