Formirana Radna grupa za suzbijanje upotrebe dinamita i drugih nedozvoljenih alata za...

Formirana Radna grupa za suzbijanje upotrebe dinamita i drugih nedozvoljenih alata za ulov ribe

1
Podijeli

O efikasnijem djelovanju nadležnih institucija u suzbijanju upotrebe eksplozivnih naprava i drugih nedozvoljenih alata u ribolovu brinuće novoformirana Radna grupa. Nadležne institucije koordinirano će i tokom 24 časa raditi na otkrivanju nelegalnog ribolova, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

U sastavu radne grupe su predstavnici novoformiranog Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, Uprave policije, Instituta za biologiju mora u Kotoru, Nacionalnih parkova Crne Gore, Uprave pomorske sigurnosti i Prirodno – matematičkog fakulteta.

Picerija i restoran

– Već na prvom sastanku dogovoreno je da predstavnici radne grupe u kontinuitetu i koordinirano, 24 časa dnevno, sprovode i prate kontrolu ribolovnih aktivnosti na cijeloj teritoriji Crne Gore, sa fokusom ne samo na more, već i Skadarsko jezero – navode iz Ministarstva.

Posebna pažnja biće usmjerena na identifikovanje i procesuiranje počinilaca, kao i razotkrivanje kompletnog lanca nabavke eksplozivnih sredstava i drugih protivzakonitih alata koji se koriste u ovim ilegalnim radnjama.

Generalna direktorica Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, Slavica Pavlović, kazala je da aktivnosti na suzbijanju nelegalnog ribolova na moru u prethodnom periodu nijesu bile dovoljne da se izborimo sa tim problemom, naročito sa upotrebom dinamita i agregata za izlov ribe. Svjedoci smo da nelegalni ribolov upotrebom eksplozivnih naprava predstavlja sve veći izazov na koji je potrebno snažno odgovoriti. Ona je podsjetila da je tim povodom Vlada na predlog Ministarstva nedavno razmotrila trenutnu situaciju i usvojila mjere koje treba da sprovede Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, kako bi se efikasnije otkrili i procesuirali počinioci nelegalnog ribolova koji, zbog upotrebe navedenih alata, ima nepopravljive negativne posledice po morski ekosistem, riblji fond, kao i sektor ribarstva kao privrednu djelatnost i imidž Crne Gore kao turističke destinacije.

Radna grupa će, kako je definisano na prvom sastanku, obavljati i kontinuiranu kontrolu pijaca, marketa, restorana i drugih lokacija na kojima se prodaje ribe i drugi vodeni organizmi, kako bi se i u tom dijelu ispratile nelegalne aktivnosti u prometu ribe i drugih vodenih organizama koji su izlovljeni na nedozvoljen način.

Ocijenjeno je da u rad radne grupe treba uključiti i predstavnike JP Morsko Dobro, Lučke kapetanije, Agencije za zaštitu životne sredine kao i predstavnike pravosuđa.

1 komentar

  1. ha ha ha, radne grupe!!! Majke mi niste normalni .Umjesto da ih pohapsite,okrivite za ubistva u nehatu,vi organizujete radne grupe.Kao da ne znate ko su?Ko moze imati eksploziv?Odakle im?Sigurno nije iz Amerike dosao!!!

Ostavite komentar

*

code