Forum žena SDP Herceg Novi: „Živjeti sa dijabetesom“, edukacija olakšava život

Forum žena SDP Herceg Novi: „Živjeti sa dijabetesom“, edukacija olakšava život

968
0
Podijeli

predavanjedijabetes-sdpU organizaciji Foruma žena Herceg Novog sinoć je održano predavanje na temu “Ishrana osoba u stanju dijabetesa”. Dr Zinaida Miljković je podsjetila da je Crna Gora po relativnom broju oboljelih od šećerne bolesti na drugom mjestu u Evropi i da se stalna edukacija, ne samo osoba u stanju dijabetesa, mora podići na nivo prioriteta u zdravstvenoj politici države.

Uprkos činjenici da je šećerna bolest peti uzročnik smrtnosti u populaciji žena, ako se primjenjuju zdravi stilovi života, zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost, naravno i preporuke ljekara, može se sa dijabetesom doživjeti duboka starost. Dr Miljković je naglasila da pravilna ishrana ne pordrazumjeva ekstremne dijete i odricanje od specifičnih namirnica. Naprotiv, obučena osoba sa šećernom bolešću zna da je dozvoljeno da jede sve kao i zdravi ljudi, ali u tačno određenoj količini, kombinaciji i u odgovarajuće vrijeme. Osnova svakog uspješnog liječenja u dijabetesu je pravilna ishrana. Neznanje i neupućenost otežavaju liječenje i umanjuju njegove efekte. Kada savlada osnovna pravila zdrave ishrane i primjenjuje ih svakodnevno, dijabetičar može računati da će proživjeti normalan životni vijek, bez razvoja komplikacija šećerne bolesti.

Picerija i restoran

Redovna fizička aktivnost sa održavanjem normalne tjelesne težine, izbjegavanjem upotrebe duvana, uz zdravu ishranu čine sve elemente koji zaokružuju kvalitetan stil života kao preduslov za dugovječnost, bez obzira na stanje dijabetesa. Dr Miljković je na ovom posjećenom predavanju u hercegnovskoj galeriji Spinaker, podsjetila da samo dobra saradnja ljekara i pacijenta može staviti bolest pod kontrolu i spriječiti moguće komplikacije.

Forum žena SDP Herceg Novi organizuje u galeriji Spinnaker u četvrtak, 6. oktobra u 19 časova, novo predavanje iz ciklusa „Zdravlje žene“. Predavač je dr Angela Ćorić, ginekolog, a tema „Rano otkrivanje i prevencija karcinoma grlića materice i dojki“.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code