FOTO: AKCIJA “ČISTO PRIJATELJSKI”- IZRON HERCEG NOVOG KA EVROPSKOJ PRIJESTONICI KULTURE

FOTO: AKCIJA “ČISTO PRIJATELJSKI”- IZRON HERCEG NOVOG KA EVROPSKOJ PRIJESTONICI KULTURE

878
0
Podijeli

Iz Herceg Novog i Gradske Luke, sa Škvera, krenula je globalna akcija čišćenja podmorja, koju organizuje Svjetska ronilačka federacija, najstarija organizacija ovog tipa u okviru UNESKO-a. Istovremeno, akcija „Čisto prijateljski”, označila je početak kampanje kandidature Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture 2021.godine.

Preko šesdeset ronilaca iz Srbije, BIH i Crne Gore, kao i dva lokalna ronilačka kluba za samo dva sata izvadili su dva kamiona otpada: automobilskih guma, akumulatora, lopata, vrši, stolova, stolica, konzervi, a najviše flaša. “Kruna ulova” je bio odbačeni stari sef.
Osnovci su čistili gradsku plažu Žalo, sa koje je takođe prikupljena znatna količia otpada.
Herceg Novi odlučio je da na simboličan dan obilježavanja kandidature za Evropsku prijestonicu kulture, posveti moru, onome što ovdje sve određuje civilizacijski, egzistencijalno, kulturološki, bez čega ovaj grad ni Boka Kotorska ne bi bili ono što jesu, kazala je predsjednica Opštine Herceg Novi, Nataša Aćimović.
– Biti evropska prijestonica kulture ne znači imati samo nizove manifestacija nego usvojiti i usvajati vrhunske parametre kulture življenja. Herceg Novi ima u svojoj tradiciji sve argumente koji ga kvalifikuju za ovo visoko priznanje, ali i snagu i volju da osvaja nova znanja i prostore slobode duha koji će učiniti da bude istinska prijestonica svega onoga što određuju njegove mediteranske i evropske koordinate. Današnji zaron u plavo znači izron u nove prostore za Herceg Novi, Boku kotorsku i Crnu Goru, poručila je Aćimovićka.
Šefica novootvorene Kancelarije Herceg Novi 2021,Tamara Lepetić, poručila je da Herceg Novi na ovakav način počinje uzbudljivo putovanje u kome će mu vodilja biti kultura.

Picerija i restoran

SVE ZA ČISTO MORE

Koordinatorka akcije i članica Svjetske ronilačeke organizacije, rekorderka u ronjenju, koja je učestvovala u brojnim ekspedicijama širom planete Božana Ostojić, smatara da je čast da globalnu akciju koju organizuje CMAS naredne godine „Neka vode bude čiste”, započnu iz Herceg Novog.
– Kao što je Žak Kusto stalno govorio „Svi mi treba da budemo robovi majke prirode”, nadam se da će ova akcija motivisati i druge da povedu više računa o čistoj životnoj sredini, moru i izvan mora, kazala je poznata članica Svjetske ronilačke organizacije.
Ekološku akciju na Škveru podržao je i Institut za biologiju mora, institucija, koja po riječima dr Branke Pestorić podržava sve akcije očuvanja biodiverziteta mora:
– Kada pogledamo površinu mora, rijetko kada se zapitamo šta se može naći na njegovom dnu. Danas smo imali priliku da vidimo, šta se sve nalazi na dnu mora samo sa jedne male njegove površine. Otpad utiče na biodiverzivitet mora i živ dinamičan svijet u moru i remeti njegovu biološku ravnotežu – kazala je Pestorićka i podsjetila da Institut više od godinu, kroz IPA strateški projekat na području Jadrana, u koji je uključeno još sedam zemalja, sprovodi monitoring plutajućeg otpada, otpada koji se može naći na morskom dnu, kao i monitoring plaža otvorenog mora i zaliva.
Gradsko mulo bilo je ispunjeno roniocima, njihovom opremom, predmetima koje su vadili iz mora, ali i velikom broju znatiželjnika. Jedan od iskusnih ronilaca Milan Pavković, kazao je da su ronioci uradili veliki posao, ali da je ostalo još mnogo toga na dnu mora. Poželio je, da se akcija sprovede i naredne godine, ali u sveobuhvatnijem obliku i koja bi trajala više dana.

 

Najmlađi ronilac bila je 14-togodišnja Ana Sekulović iz Bele Crkve. Kaže da tek godinu roni, da je privlači podvoidni svijet, ali da je strašno šta sve ljudi bacaju.
Nemanja Rakić iz beogradskog kluba „SUB” prvi put zaranja u Herceg Novom i vadi nam iz džepa ronilačkog odjela „ulov” jedne naočare, mobilni telefon, mada kaže da je na dnu najviše limenki i flaša.

MASOVNOST

U akciji „Čisto prijateljski” učestvovalo je preko 100 đaka OŠ „Dašo Pavičić” i „Milan Vuković” i SMŠ „Ivan Goran Kovačić” preduzeće „Čistoća”, organizatori manifestacije „Grad po mjeri djeteta”, NVO „Nova šansa u Novom”, „Sapio”, „Urban Nova”, „Avenir”, „Maškare” , UC „As”,
Ruke, Organizacija gluvih i nagluvih, Feniks, Volontereski centar, DDK, Izbor, Nova šansa u Novom i KUD „Ilija Kišić”.
Mališani „Nove šanse” su izradili 3D maketu koja predstavlja njihovu viziju Herceg Novog – grada u kakvom bi željeli da žive i uručili je predsjedici Nataši Aćimović.
Akciji su prisustvovali i Zoran Dojčinović, konzul Republike Srbije i prvi sekretar i Žan Žak Forte savjetnik za saradnju ambasadora Francuske u Crnoj Gori i direktor francuskog Instituta u Podgorici.
„Živnuo” je i Škver sa poznatim lokalima, ali i autentičnom ponudom kraj zgrade stare željezničke stanice. Tu su bili ostavljeni stolovi na kojima su se mogli degustirati i kupiti domaći prehrambeni proizvodi, med i čajevi, ručni radovi. Najmlađi su na jednom od stolova mogli da slikaju u raznim tehnikama.
Lijepe Novljanke i Novljani, obučeni u crnogorsku i narodnu nošnju Boke Kotorske, posjetiocima su besplatno dijelili roštule, priganice, a tu je bila i ovogodišnja Miss Crne Gore, Novljanka, Nataša Milosavljević.
Akciju su oprganizovali: Opština Herceg Novi, TO Herceg Novi, Svjetska ronilačka federacija i Hercerg Novi 2021- kancelarija koja realizuje projekat kandidature grada za evropsku prijestonicu kulture u saradnji sa JUK Herceg fest.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code