Foto: Božićni koncert studenata cetinjske Muzičke akademije u crkvi Sv. Jeronima

Foto: Božićni koncert studenata cetinjske Muzičke akademije u crkvi Sv. Jeronima

861
2
Podijeli

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJednočasovni program Božićnog koncerta sinoć u crkvi Sv. Jeronima u Starom gradu u Hercge Novom, za pamćenje. Uz solo i nastupe dva kamerna sastava, kao i mješovitog hora Muzičke akademije sa Cetionja, kojim je dirigovala prof. Aleksandra Knežević, protagonisti su nagrađeni pažnjom i dugim aplauzima. Na Božićnom koncertu, uz pratnju hora, publici se predstavila i mezzosopran Diana Floršić.
Iako hladna, sala crkve bila je ispunjena do posljednjeg mjesta. Na bis su izašli članovi kamernog sastava Miloš Bošković ( violina ), Igor Novak ( violončelo ) i Ana Lalošević, koja je korepetirala na klaviru, a koji su se publici predstavili Hendlovom sonatom u G-molu.
Raskošnim glasom publiku je posebno dotakla mezzosopran Diana Floršić, koja je otpjevala Rossinijevu “Agnus Dei”, dok su je za klavirom pratili prof. cetinjske akademije Aleksej Molčanov i Slađana Babović.

Vrhunac ovog vokalno-instrumentalnog performansa svakako je bio nastup hora cetinjske akademije. Besprijekorno ujednačeni i vokalno i instrumentalno, gromki glasovi ispunili su hol crkve, a publika ih je dva puta vraćala na bis. Poklon publici bilo je izvođenje vanvremenske “kompozicije” Džordža Fridriha Hendla “Allelujah”.
Nakon toga, publika je na nogama, petominutnim aplauzom ispratila članove hora i dirigenticu Aleksandru Knežević.
Impresije Novljana nakon koncerta stale su u samo jednu – da ovakvih koncerata treba biti više.
Član klape “Stari kapetan”, ujedno glavni vokal, Duško Šarović, nakon koncerta imao je samo riječi hvale za cjelokupan doživljaj:
“Došao sam da ispratim sina, koji je na IV godini Muzičke akademije i evo imao je večeras solo dionicu u horu. Zaista sam oduševljen, a nijesam ni znao da se ovako nešto može organizovati u gradu”, kazao je Šarović.
Slične utiske dijelila je i dirigentica hora, prof. Aleksandra Knežević:
“Objekat je prije svega zaista božanstven, sala je akustična, imali smo sve uslove, i čitava noć je stvarno bila za pamćenje”, kazala je Kneževićka.
Koncert je organizovan na inicijativu direktorice Muzičke škole Herceg Novi, Nade Karadžić, koja na ovaj način nastoji da intenzivira saradnju Muzičkih škola iz Crne Gore, ali i da predstavi novskoj publici nešto novo:
“Mi smo okupljeni oko istog cilja i ideje – da promovišemo klasičnu muziku. Ja sam zaista oduševljena što smo uspjeli sve ovo da organizujemo, što smo u gostima imali studente krovne muzičke institucije u Crnoj Gori, koja se razvija na evropskom nivou i u tom pravcu kreira i muzički život u Crnoj Gori. Iskreno se nadam da ćemo ovu saradnju uspjeti da nastavimo. Predano radim na tome”, zaključila je Karadžićka.
Do kraja ove godine, u Muzičkoj školi biće organizovan još jedan koncert, a riječ je o tradicionalnom Novogodišnjem koncertu, koji priređuju učenici škole, najavljenom za 28. decembar.

Picerija i restoran

2 Komentari

  1. Bravo za Nadju. Muzika je uzvisena umjetnost, ne razumije svako klasiku, ali polako ,da je ovakvih dogadjaja vise pocece ljudi da slusaju.
    0    0

Ostavite komentar

*

code