FOTO: Dan nezavisnosti u Herceg Novom

FOTO: Dan nezavisnosti u Herceg Novom

5125
24
Podijeli

Za desetogodišnjicu obnove nezavisnosti u Novom, prvi put od 21.maja 2006.godine, grad se obukao u boje crnogorske zastave. Prvi put ona se zavijorila i na svim opštinskim javnim ustanovama, Agencijama…Prvi put Opština je osmislila zvaničan program proslave.

dan nezavisnosti hn 2Sve je počelo jutros u gradskom parku, koji je danas dobio novo ime, Park nezavisnosti. Zasvirala je Gradska muzika Herceg Novi i Mjesna muzika Đenovića, napravljen promenadni đir gradom. A u parku se desio simboličan, lijep i koristan gest sadnjom deset maslina „za vječnost“. Zasađene su masline, simbol mira, za deset godina od obnove nezavisnosti, deset vijekova državnosti, za dugovječnost svoje zemlje.

Picerija i restoran

Na proslavu su došli oni koji su htjeli i mogli, primjetno najviše simpatizeri i članovi DPS-a, njihovih funkcionera u izvršnoj vlasti i javnom sektoru. Nikog iz Izbora, nikog iz opozicionih partija, malo medija, čak i onih koji su na jaslama opštinskog budžeta.

dan nezavisnosti hn 8Ostale je okupila simbolika ovog dana, koji predstavlja sintezu kulturnog i istorijskog bića Crne Gore, kazala je otvarajući Park nezavisnosti, odbornica DPS-a, Nevena Keković:

– Ovaj datum objedinio je slavnu istoriju Crne Gore, koju su nam ostavili preci i novu koju stvaramo za budućnost. Crna Gora je prošla  brojne vladare i osvajače, prošla je brojna iskušenja i biće ih i u budućnosti. Ali, najvažnije od svega je da se Crna Gora izdizala, ustajala i uvijek je prevazilazila svaku dilemu koja joj se našla na putu – kazala je Keković.

dan nezavisnosti hn 4Ona je poručila mladima da imaju na šta biti ponosni, na ovu zemlju i njene državne simbole, na svaku stopu ove zemje, koja je svih nas podjednako:

– Jako je teško dostići ideal, ali nije nemoguće. Može se postići jedino predanim radom, iskrenom voljom istrajnošću – poručila je Keković, čestitajući praznik.

dan nezavisnosti hn 7Potom je uslijedila Trka nezavisnosti od Trga Nikole Đurkovića do Škvera, u kojoj je učestvovalo 110 mladih i starih, sportista i rekretativaca, košrakašice i košarkaši Primorja, čak i stranci. Norvežanin Per Hening Larsen dobio je simboličan broj 1. Kaže nam da je za njega ovo veliki dan. U Herceg Novi dolazi često i učestvuje u lijepim događajima. Tako je slavio 17.maj Dan ustavnosti Norveške u Institutu Igalo, a danas slavi nacionalni praznik Crne Gore.

dan nezavisnosti hn 5 Mališani Andrea i Andrej s ponosom  pričaju da su izdržali trku od centra grada do Škvera, jer su trčali za domovinu.

dan nezavisnosti hn 12Na Škveru dosta svijeta, muzika, posluženje…Pitamo neke od Novljana što im je to deset godina nezavisne Crne Gore donijelo:

– To je mali period da bi se sve uradilo i dostiglo, da bi bilo idelano i dobro za sve. Nadam se da će Crna Gora i na dobrom je putu da uđe u Nato. Mala smo država i vjerujem da će imati bolju budućnost, da će biti napredna zemlja – kaže nam Jovan.

– Nije loše. Dosta bih toga mijenjao, više da bude vladavine prava. Na ekonsomskom planu takođe. Treba da su upješnije privatizacije – ističe Žarko.

dan nezavisnosti hn 3Mnogi misle drugačije, ili slično, tek Dan je za svetkovinu, ali i za istinu o nama i našem trajanju, o učincima, našim i njihovim…

Najbolji u Trci nezavisnosti

Učesnici su trčali kraću i dužu trasu, sa ciljem na Škveru. U muškoj konkurenciji na dužoj trasi najbolji je bio Dragoljub Koprivica, a nakon njega Perica Vučković i Uroš Vujičić. U ženskoj konkurenciji najbrža je bila Đorđina Gugolj, a za njom i Lidija Vukić i Anđela Davidović.

Najbolji u mlađim konkurencijama bili su Mirko Konjević i Jelena Zorić. Drugo i treće mjesto u muškoj kategoriji zauzeli su Filip Aleksandar i Miloš Radovanović, a u ženskoj Nataša Radović i Anđela Rogač. Najbolji su nagrađeni medaljama i peharima.

Večeras se nastavlja program pod nazivom „Grad pjeva“. Na terasi kod bivšeg „Rudnika“ pjevaće „Stari kapetan“, a na Škveru „Boka band“.

24 Komentari

 1. Ove fotografije i tekst su me, ne znam zbog čega, potsjetile na film “Tri karte za Holivud”. Možda bi bilo dobro da se nostalgičari velikih istorijskih proslava, otvaranja trgova, ulica i sl. prisjete ovog filma, ili ga ponovo pogledaju. Da ideološki roditelji onih koji danas otvaraju ovakve parkove nijesu svojevremeno zabranili prikazivanje pomenutog filma možda mi danas ne bi imali toliko likova kojeg je igrao glumac Branislav Lečić.
  1  0
 2. Pošto ne znate da čitate između redova… Ja nemam ništa protiv primorja, čak šta više u odličnim sam odnosima sa svima… Ali gospoda opštinari koji dobijaju posao preko veze su više nego smješni…a ti se potpiši kad si tako veliko mudo
  1  0
 3. Iako su iz kosarke uzeli samo jednu medalju oni su ponos grada,a vi Gospodine Ivanovski ne morate komenarisati,jer koliko Primorje ima pobjeda to je nenadmasivo
  0  0
 4. Mozda da se zapitamo svi, zasto je ovako?Kako smo svi voljeli SFRJ( svi narodi ) i voljeli zastavu i pjevali “Hej sloveni”, na svim sportskim takmicenjima jednim glasom navijali za Jugoslaviju….
  A ja treba da objasnjavam nekome zasto sada svi ne navijamo za Crnu Goru, zasto ne volimo svi crvenu zastavu, himnu, za koju govore da je tekst pisao navodno ratni zlocinac…Napravili su ovo da se mrzimo medjusobno i da se vjecito prepiremo ko je u pravu.A moglo je drugacije biti.Stidim se sto nismo svi jedno, sto pljujemo po svojoj drzavi, a opet, moglo se mnogo uraditi na pomirenju, da ne bude ove silne mrznje i negativnih komentara, ovdje.
  E zato, onih 20-30 -tak, mahom aktivista DPS-a jutros u parku ispred poste i nikoga vise…
  3  0
 5. Lijepo jutarnje druzenje sa puno mladog svijeta ! Danas nam je opet centar grada bio lijep i ziv ! Cestitke omladini koja je volontirala i pomagala !
  0  2
 6. Dobro je radio Jadran primijetio pretezno DPSovci gradjani Novoga ne zaboravljaju prevaru koja im je servirana za vrijeme i poslije izbora a tek ce to da pokazu na sledecim izborima.
  1  1
 7. Lijepo je vidjeti da HNovi konacno priznaje drzavu kao svoju makar dio cak i vlasti. Sramota da predsjednice nema nidje. Ovo je drzavni oraznik i trebala je biti u parku i na trgu. Tuljane u pravu si 100%
  1  2
 8. Bravo rukometnom klubu Maestral iz HN sto je u zestokoj konkurenciji pokupio najsnajnija odlicja u zenskoj konkurenciji u obje konkurencije.Bravo cure
  0  0
 9. Novljani svaka čast, ali toliko favorizovanje košarke stvarno nije ok, kako vas tako i opštine hn,jer su predstavnici svih sportskih organizacija u hn učestvovali na krosu, a niko ostale ne spominje. Inače najbolje na krosu su bile rukometašice Maestrala koje su uzele 1,3,4,5,6,8,11 mjesto na kraćoj dionici i 1 na dužoj. Hvala.
  0  0
 10. Prosjecna ili cak ispod prosjecna organizacija. Od samog kicenja gradom zastavama, koje je kao da su babe razapele striku do programa. Izgleda da je novi izgubio znanje za organizovanjem icega. Iz izbora nikoga – da li oni priznaju ovu drzavu. Na drustvenom i sportskom-rekreativnom dogadjaju bez resornog sekretara Dzeletovica – da li on radi svoj posao. Dogadjaj (jedan od dva najvaznija drzavna praznika) bez predsjednice opstine (koja otvara privatni festival vina i hrane, ali je nema na drzavnom prazniku) i predsjednika SO – da li rade oni svoj posao. O TO HN nemam ni rijeci, kao sto oni nemaju niti jednu rijec za gradjane, ni rijec, ni djelo! Imaju samo buzet koji ko zna gdje ide. Da zaboravio sam da je praznik i da je to za njih neradan dan jer boze moj tako je bilo i za Novu godinu kada nije bilo nidje nikoga, tako je bilo i na regatu (koja je toboze ostala u HN) jer je bio veliki petak. Smijali smo se kada je na tabli Cetinje pisalo Ne radi. Ali nazalost HERCEG NOVI – NE RADI !!!
  2  0

Ostavite komentar

*

code