Foto: Dan Ustavnosti Kraljevine Norveške i 40 godina od dolaska Norvežana u...

Foto: Dan Ustavnosti Kraljevine Norveške i 40 godina od dolaska Norvežana u Igalo

3973
6
Podijeli

norvezani dan ustavnosti 2Zadovoljstvo je slaviti nacionalni praznik sa prijateljima u Crnoj Gori, poručila je glavna sestra norveškog programa u Institutu Igalo, Torun Hostaker, na tradicionalnoj proslavi 17.maja Dana ustavnosti Kraljevine Norveške. Ona već sedam godina praznik svoje zemlje obilježava u Igalu, gdje se osjeća kao da je došla u dom dragih prijatelja:

norvezani dan ustavnosti 5– Srećemo se sa gostoprimljivim ljudima, a mnogi su zasnovali i jake prijatelsjke veze – kaže  Hostaker, koja podsjeća i da su zajedno Norvežani i Crnogorci nosili prije deset godina nacionalne zastave. Ista Norvežanka je i danas na čelu povorke pronijela  crnogorsku zastavu kroz Igalo, kao i prije deset godina, podsjetila je glavna sestra. Ona je posebno obradovana što su u svečanoj povorci zajendo sa pacijentima, Gradskom muzikom, mažoretkama, defilovala i djeca iz Dječijeg doma u Bijeloj, jer ona su nada i donijeli su pravi duh norveške proslave.

Picerija i restoran

Institut Igalo, u kome boravi prva ovogodišnja grupa od 135 norveških pacijenata, tradicionalno je dobar domaćin. Programom je za 2016.godinu predviđen dolazak 750 pacijenata u okviru državnog programa. Računa se da je od 1976. usluge rehabilitacije Instituta koristilo oko 50 hiljada pacijenata iz te skandinavske zemlje. Uz terapije, ovdje  posebno brinu o 17.maju nacionalnom prazniku Norveške. To se pročulo i u okruženju, pa su na proslavu, osim pacijenata  došli danas i Norvežani koji žive u Boki i oni koji su se zatekli na odmoru u Dubrovniku.

norvezani dan ustavnosti 4Izvršni direktor Instituta Igalo, Zoran Bošnjak, kazao je da je jubilej, 40 godina saradnje  sa Univezitetskom bolnicom iz Osla  dokaz  stručnosti i profesionalnosti  osoblja Instituta Igalo. Zajedinčki program odolijeva svim izazovima, a Institut iz godine u godinu nastoji da ga unaprijedi:

– Iako vas odavno doživljavamo kao naše sugrađane, organizacijom današnjeg programa potrudili smo se  da barem malo dočaramo atmosferu prazničnog dana u vašoj zemlji – poručio je Bošnjak.

norvezani dan ustavnosti 3Veliki državni praznik, Dan Ustavnosti Kraljevine Norveške, kojim se obilježava potpisivanje Ustava 1814. godine, zasnovanog na demokratiji i vladavini zakona i prava, gostima iz Norveške čestitala je i predsjednica Opštine Herceg Novi, Nataša Aćimović:

– Poštujući vašu istoriju i tradiciju i tekovine otadžbinske želje za nezavisnošću, nalazimo brojne sličnosti. Njegujemo davno započeto prijateljstvo sa gradovima Levangerom i Kristijasendom, budimo sjećanje na vrijeme kada je pukovnik Angel prokrstario na skijama Crnu Goru, kada su se naši borci sreli na gudurama Albanije i otišli zajedno  na Solunski front, kada su u prisilnim transportima internirani u njemačke koncentracione logore u Norveškoj… To je prošlost, ali živi u prijateljstvima ljudi koji su jedni drugima pomagali, i ne može se zaboraviti, kazala je Aćimović.

norvezani dan ustavnosti 6 Ona je podsjetila i na pomoć koju nam je norveški narod upućivao poslije zemljotresa 1979. godine, humanitarnu pomoć za nerazvijena područja, doprinos unapređenju rada komunalnih preduzeća, djeci sa smetnjama u razvoju, Dječijem domu u Bijeloj.

norvezani dan ustavnosti 7U programu, koji je počeo intoniranjem himni Norveške i Crne Gore, pored Gradske muzike i mažoretki, mališana iz Doma u Bijeloj, učestvovali su i folkloraši iz KUD „Ilija Kišić“.

norvezani dan ustavnosti 8

6 Komentari

  1. Dragi moji Norvežani, zahvaljujući Predsjednici Opštine i njenoj partiji, i direktoru banje i njegovoj partiji, vi ćete svoj praznik slaviti možda još sl.godine jer je banja prodata NN firmi. Bilo je divno ovoliko godina slaviti sa vama, ali nema više.
    0    0
  2. Slaviće se još 3 godine dok traje ugovor sa njima ..a onda će ovi mladi i pamerni ukinuti rad ove ustanove dešregati sve što su dosad dovatili.
    0    0

Ostavite komentar

*

code