FOTO: DO PLANINSKOG ZALEĐA HERCEG NOVOG MINIBUSOM VIKENDOM

FOTO: DO PLANINSKOG ZALEĐA HERCEG NOVOG MINIBUSOM VIKENDOM

922
0
Podijeli

Startovala je izletnička linija minibusom do Borića i Vrbanja, danas promotivno, za novinare. Već od sjutra i svakog narednog vikenda ljepote hercegnovskog zaleđa, biće bliže i svim zainteresovanim koji kupe karte od 5 eura u jednom od 11 turističko informativnih biroa.

Svjež vazduh, srdačni domaćini, njihovi tradicionalni proizvodi, ali i brojni kulturno istorijski spomenici, arheloškli lokaliteti, dio su onoga što čini draž ovog jednodnevnog izleta kroz Subrin amfiteatra i šume Orjena.
Uvođenjem ove linije TO Herceg Novi je omogućila aktivan odmor modernim turistima koje ne zadovoljava samo sunce i more, kaže direktorka TO Herceg Novi, Bojana Blagojević. Osim toga ovim se promoviše i vrijedno i zapostavljeno hercegnovsko zaleđe.
Izletnike očekuje u zoni sela Kameno, tvrđava Tajno brdo, arheološki lokaliteti Djevojačke grede i Čakotin, u zoni Borića planinarski dom Za vratlom, speleoarheološki lokalitet Žlijebska jama, vrh Veliko Ćedilo. Tu su i ostaci austrugarske karaule Grab, vrhovi Subra i Odijevo, izletište Žlijebska lastva. U ambijentalnoj cjelini sela Žlijebi posjetioci mogu uživati u pogledu na crkvu Sv Nikole. U zoni stajališta Mokrine obići će crkve Sv Varvare i Lazaricu, u zoni sela Kruševice ostatke mlina i ruralnu cjelinu, dok će u zoni stajališta Vrbanj obići vidikovac Žukovica, katun Vučji do, planinarski dom Orjen sedlo, te vrhove Borova glava i Veliki kabao.
Linija će funkcionisati svakog vikenda (subota i nedjelja) tokom avgusta i dijela septembra, u zavisnosti od iskazanog interesovanja i vremenskih prilika. Povratak sa Vrbanja planiran je za 18.20 časova, a dolazak u Herceg Novi sat kasnije. Satnica je prilagođena potrebama turista- izletnika, ali i planinara koji se žele uputiti dublje u unutrašnjost Orjena i istog dana se vratiti u Herceg Novi.
Putnici će, na domaćem, engleskom i ruskom jeziku, dobijati besplatni primjerak karte hercegnovskog zaleđa, upotpunjene sa tekstualnim opisom mogućih destinacija, kojih je zavidan broj – od praistorijskih arheoloških lokaliteta i tvrđava, preko ambijentalnih ruralnih cjelina i crkava, do izvanrednih vrhova-vidikovaca i remek dijela prirode.
– Ovo je dodatni korak u otkrivanju zaleđa i sigurni smo da ćemo u narednom razdoblju, sličnim projektima uvrstiti Orjen u mapu nezaobilaznih turističkih destinacija gdje mu je i mjesto. Upravo zbog toga polasci važe bez obzira na broj putnika – kazala je Blagojevićka.
Novinari su obišli danas arheološki lokalitet Čakotin sa kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda na ulaz i Boku, selo Kameno, vrh Trešnja i Vrbanj. Arhelog Željko Starčević, načelnik Službe za markaciju i vodičku službu PK Subra, opčinjen ljepotama Orjena ukazao je na samo dio arheoloških lokaliteta koji se moraju vidjeti: Djevojačke grede, tvrđave Tajno brdo, ali i svakako Čakotin koji je u rimsko – ilirsko doba bio refugijum ili pribježište, a koje ujedno predstavlja jedno od najljepših vidikovaca.
U selu Kameno je crkva Sv Jovana i rekonstruisana crkvena kuća koja je interasantna po tome što su se nekada u njoj istovremeno nalazile i škola i kovačnica. Kameno ima šta da ponudi. Tu je i Tajno brdo koje je sa ostacima utvrđenja pretežno iz doba Austrougarske carevine, u čijem se podnožju odigrala čuvena Kotobiljska bitka opjevana u djelu „ Gorski vijenac” i u kojoj su crnogorski ustanici potukli Osmanlije.
Stračević kao kuriozitet sela Kameno navodi to da su se nekada davno ispred crkve organizovale licitacije za dodjelu jama sniježnica u zaleđu iz kojih se grad i njegovi restorani i hoteli u njemu snabdijevali ledom. Da je Kameno bilo i ostalo poznato po dobrom vinu, rakiji, likerima, domaćem siru i mesu te sočnom povrću i voću, uvjerila se i ekipa novinara koja je na putu ka Vrbanju, predahnula u kafeu Karakas, u vlasništvu porodice Stanovčić.
Svetlana Stanovčić, vlasnica i više nego ljubazna domaćica, kaže da hrana koja se za brojne turiste nađe na stolu predstavlja njihovu besplatnu ponudu, koja ide u pravcu iskrene želje da se pokaže turistima šta sve imamo da ponudimo, a imamo mnogo toga.
Sve proizvode sprema sama i ništa od toga ne pada joj teško. Koliko je strancima intersantnije zalađe Novog u odnosu na more, ilustruje primjerom brojnih Norvežana koji na putu ka Orjenu ne zaobilaze “Karakas”. Rusi koji su Kameno odabrali za mjesto življena, ali i glavni inženjeri Azmonta koji grade luksuzni turistički kompleks u Kumboru a koji su se sa Šetališta preselili upravo u selo Kameno odakle odlaze na posao. Na putu ka Vrbanju prilazimo pitomo selo Kruševice, i svega nekoliko kilometara dalje vijugavim putem se dolazi do restorana i Konaka, Zdravka Mandića. Domaćinska atmosfera i hrana koju nude okolna sela, kobasice, pršut, sir, sir iz ulja, pite, sok od kupina i malina nabranih na Orjenu. Pravo okrepljenje.
Na svega pola sata hoda kroz gustu šumu dolazi se do brda Trešnja, sa kojeg se pruža nevjerovatan pogled na Subrin amfiteatar, Subru i u njoj Zmajevo ždrijelo. Pod brdom šumske jagode, vrijesak, origano i endemska biljka Orjenska hudika. Mirisi planinskog zaleđa ostaju sve dok se ne pomješaju sa morskim i do sljedećeg vikenda.

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code