FOTO: FARBALI DALEKOVODE, PREFARBALI OZNAKE NA MARKIRANIM STAZAMA U ZALEĐU NOVOG

FOTO: FARBALI DALEKOVODE, PREFARBALI OZNAKE NA MARKIRANIM STAZAMA U ZALEĐU NOVOG

197
0
Podijeli

Ovih dana ljubuitelji planine, koji traže osvježenje u zaleđu Novog imaju problem sa markiranim stazama, što je čudno jer za to su se odavno pobrinuli iz PK “Subra”.

– Prije nekokoliko dana sam imao poziv stranih turista – planinara, koji su se čudili kako je na karti ucrtana markirana staza, dok je na terenu nema. Odmah sam sljedeće jutro izašao na vrh – vidikovac Čakotin (ujedno arheološki lokalitet) i uvidio da su markacije na stazi u dužini od nekih 200 metara zaista nestale! Tačnije, sve redom su pokrivene sivom metalik bojom – priča načelnik sekcije za markiranje PK “Subra”, dipl.arheolog Željko Starčević.
On je odmah shvatio šta se zapravo dogodilo. Radnici Elektro prenosa Crne Gore (ili radnici firme koju su angažovali) su prilikom farbanja dalekovoda na Čakotinu, ujedno, iz nepoznatih razloga, gotovo sve planinarske markacije poništili bojom predviđenom za dalekovode.
– Zatečeno stanje je zahtijevalo kompletno remarkiranje ovog poteza, pa smo još jednom morali izaći na teren i dovesti stazu u ispravno stanje. Ispravno što se tiče markacija, ali tragovi njihove boje su ostali svugdje duž staze jako vidljivi, pa će biti potrebno više godina da oni prirodno izblijede – navodi Starčević.
On ne vidi motiv za ovakav postupak i pita se i kakav to radnici imaju nadzor koji im dozvoljava ovakve stvari?
– Da je okolina Čakotina bila jedina na udaru, pa i da ne reagujemo, ali nije! Nešto ranije, obnavljajući markiranu stazu Sitnica-Vrbanj, naišli smo na sličan nemar. Tamo doduše nam nisu uništili markacije, ali isto imamo isprosipanu boju na odmorištu i ulazu na markiranu stazu, a dalje na stazi – odbačenu kantu od boje i ostalo smeće. Ni na tome nisu stali, već imamo slučaj i bliže gradu, na Modroj ploči, gdje su stari kameni pješački put za Kotobilj “ukrasili” svojom sivom metalik bojom. Nešto iznad, kod narednog dalekovoda, dobili smo ofarbani rubni kamen zida Matkovića mosta (stari pješački kameni most iz druge polovine 19-og vijeka). Za kraj smo na obližnjem betonskom podzidu puta za Trebesin nagrađeni i potpisima ovih nadarenih pitur-majstora (Miloš, Rožaje i Đuka, Raška) – priča iscrpno Stračević.
Nekome ko je toliko posvećen oživljavanju zaleđa Herceg Novog, njgovoj zaštiti, očuvanju istorijskog, graditeljskog naslijeđa, poput Starčevića teško pada ovakva vrsta nemarnosti i bahatosti. Bez odgovora ostaje njegovo pitanje kako se ovako nešto moglo destiti i da li neko treba da snosi neke posljedice, jer možda, kako kaže, naše društvo ovo smatra uobičajenim načinom obavljanja svoga posla.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code