FOTO: GENERALNO UREĐENJE KANLI KULE, A FORTE MARE ĆE KADA BELJAKOV UKLONI...

FOTO: GENERALNO UREĐENJE KANLI KULE, A FORTE MARE ĆE KADA BELJAKOV UKLONI KONSTRUKCIJU

129
0
Podijeli

Unutrašnje uređenje Kanli kule, kao dio neophodne revitalizacije ovog “svjedoka istorije”, počela je jutros koordiniranom akcijom JUK Herceg Festa, JP Stambeno komunalno i Čistoće d.o.o.

Kula će nakon velikog spremanja bili otvorena za posjetioce, što bi zvanično trebalo da se desi od 1. juna. Osim stavljanja u “elementarnu” funkciju, u planu je i da se njome pozabave građevinci.
Radnici tri novska komunalna preduzeća rade brzo i efikasno i mogli bi već za 4-5 dana da Kanli Kulu pripreme prve posjetioce, potvrdio je u razgovoru za Radio Jadran v.d. direktor JUK Herceg Festa, Stevan Koprivica. Prizor na koji su naišli nije bio nimalo reprezentativan, a u najgorem je stanju prostor ispod bine, kaže Koprivica:
“Taj dio bukvalno 15 godina nije pipnut i izgleda kao najgore smetlište, stratište i straćara. Ovi radnici su na pragu radnog podviga, ako to tako mogu reći, ako uspiju da to sve srede u ovom roku. Zahvaljujući dobroj koordinaciji sa direktorima preduzeća Božovićem i Bonićem, taj posao danas podsjeća na stara udarnička vremena i imponuje vidjeti toliko radnog elana. Mene je iznenadilo”, priznaje Koprivica.
Uporedo sa Kanli kulom, JUK Herceg Fest nastojaće da “osposobi” i kulu Forte Mare za posjetioce i za filmske programe, s tim što HF sada ima ozbiljne probleme sa građevinskom konstrukcijom sa zapadne i sjeverne strane Forta Mara, koju je postavio investitor Aleksandar Beljakov. Ta konstrukcija blokirala ulaz u tvrđavu:
“Uprkos molbama, zahtjevima pa čak i nekim rješenjima, ništa se tu ne dešava. Vjerovatno će nadležni iz Opštine da ga “zamole” ili šta će već uraditi, da se to skloni, kako bi i tu kulu mogli da stavimo u funkciju za pet do šest dana, za posjetioce i planirane obimne programe – najavljuje Koprivica.
Cijene ulaznica biće su simbolične – euro za individualne i 0,50 e za grupne posjete. Na tvrđavama će biti djelimično angažovani zaposleni u HF, ali i mladi ljudi, učenici JU SMŠ Ivan Goran Kovačić. Oni su na nedavnom Sajmu zapošljavanja izrazili želju za takvom vrstom posla. Takođe, na poslovima obezbjeđenja i nadgledanja biće angažovane 2-4 osobe, jer aspekt bezbjednosti je ovdje jako važan, kaže Koprivica, koji ne može da preuzme odgovornost za to. Naravno, riječ je o sezonskim poslovima”, pojašnjava naš sagovornik.
U HF postoje ljudi i sa vodičkim licencama, koji će biti takođe angažovani.
I jedna i druga tvrđava biće otovrene od 8 ujutro do 20 h, s tim što bi tokom juna trebalo da bude aktivirano i ljetnje kino na Forte Mare. Prema njegovim očekivanjima, kule bi trebalo da rade do 1. oktobra, ukoliko vrijeme bude dopustilo.
Koprivica je takođe podsjetio i da je Dom kulture u Bijeloj za sada zapečaćen za programe, a o njegovoj “sudbi” odlučivaće Skupština Opštine. U donjim etažama ostalo da radi nekoliko NVO-a, koji su napravili sporazum sa HF da koriste prostor što nije finansijski isplativo za HF, ali u ovakvim okolnostima bilo bi ružno naplaćivati bilo šta. Dužni su samo da nadomjeste račune za struju.
“Donja etaža Doma u Bijeloj je relativno bezbjedna, za razliku od gornje koja je potpuno nefunkcionalna, tako da će o tome odlučivati gradski oci”, zaključio je Koprivica.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code