Foto: Gradska muzika Budve – 110 godina postojanja

Foto: Gradska muzika Budve – 110 godina postojanja

802
3
Podijeli
 

“Lakše je razumjeti jedan narod slušajući njegovu muziku, nego učeći njegov jezik”, slogan je ovogodišnje jubilarne proslave stodesetog rođendana Gradske muzike Budve.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svečani defile i koncerti  povodom 4. juna – centralne proslave stodesetog rođendana Gradske muzike Budve pripremaju se za ovu subotu. U svečanom defileu dvjesto učesnika predvođeni budvanskom Gradskom muzikom prošetaće Budvom, od 19 i 30 minuta, sa Slovenske plaže. Koncerti, uz obraćanje predstavnika Gradske muzike, biće održani iste večeri u 20 sati na više gradskih lokacija – ispred hotela Avala, kao i na trgovima u Starom gradu.

Prema najavama organizatora proslave, Turističke organizacije opštine Budva, u svečanoj povorci će učestvovati šest orkestara iz Crne Gore i regiona. Predstaviće se: Gradske muzike iz Kotora, Herceg Novog, Đenovića, hrvatskog Omiša i Metkovića, predvođeni budvanskom Gradskom muzikom i mažoretkinjama.

– Turističkoj organizaciji opštine Budve velika je čast, a vjerujemo i svim poštovaocima naše Gradske muzike, što smo dio obilježavanja tako velikog jubileja od 110 godina. Uvijek smo zainteresovani da svojim djelovanjem doprinesemo  očuvanju i njegovanju Gradske muzike, kao veoma značajnog predstavnika naše kulture i tradicije. Zato smo ovaj jubilej i prepoznali kao jedan od najvažnijih projekata Turističke organizacije u 2016. Godini – ističe direktorka Turističke organizacije, Jelena Rađenović.

Ona je posebno obradovana što se pozivu na obilježavanje jubileja  odazvalo  i više orkestara, prijatelja Gradske muzike.

“Možete samo zamisliti kako će svečano izgledati taj dan u Budvi gdje će se istovremeno čuti zvuci nekoliko orkestara, a koji će svojim dobošima skrenuti pažnju na sebe i pozvati sve na zajednički koncert” rekla je ovim povodom Rađenović.

U ovoj jubilarnoj godini Gradske muzike Budve, u organizaciji Turističke organizacije i JU Muzeji i galerije, 25. maja je otvorena  retrospektivna izložba fotografija pod simboličnim nazivom “Trajanje prošlih vremena”. Posjetioci će u Spomen domu “Stefan Mitrov Ljubiša”, do 20. juna moći da pogledaju fotografski prikaz djelovanja Gradske muzike od njenog nastanka do danas.

3 Komentari

  1. Mjesna muzika Djenovic uskoro ce napuniti 100 godina, ako doceka. Niko u gradu finansijski ne pomaze ovo uzorno kulturno drustvo. Bili bi sretni da dobiju pola onoga sto se daje Gradskoj muzici.

  2. Ako ne grijesim nasa Gradska muzika ove godine slavi 130 godina postojanja. Koliko se odmaklo sa pripremama za taj jubilej? Koliko se sjecam 1986.te je 100godisnjica bila divno obiljezena

Ostavite komentar

*

code