Foto: Gradski muzej Mirko Komnenović: Baština oko koje nema razmirica

Foto: Gradski muzej Mirko Komnenović: Baština oko koje nema razmirica

3362
12
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

U obnovljenoj botaničkoj bašti, u otmenoj, pravoj novskoj atmosefri, otvoreno je sinoć revitalizovano zdanje Gradskog muzeja, zadužbine Mirka Komnenovića. To je smao prva faza radova, koji su trajali tri mjeseca i zahvaljući kojim je zapušteni i skoro napušteni objekat, koji je prokišnjavao postao blistavi amblem grada, uoči značajanog datuma, 13. jula Dana državnosti i Dana ustanka naroda Crne Gore.

muzej svecanost 1

– Građani Herceg Novog zaslužuju, kao nekada, da budu prepoznati prije svega po pravom odnosu prema baštini i kulturi uopšte. Ovo su opšta mjesta oko kojih ne bi trebalo da bude razmirica, bez obzira na sve naše različitosti, koje su, između ostalog, i naše bogatstvo, jer ova i druge javne ustanove su ustanove svih građana Herceg Novog – poručio je v.d. direktor JU Galerija Josip Bepo Benković i Gradski muzej Mirko Komnenović, Đuro Beli Prijić.

Picerija i restoran

muzej svecanost 43 Prilaz muzeju, bašta i unutrašnjojst zdanja su sada osvjetljeni, a posjetioce očekuje prava mala avantura u svakoj sobi sa eksponatima, starim od praistorije do novog doba. Sređena je bašta sa stazama, donijete nove sadnice, što je baš kao i obnova Gradskog muzeja prvo zasluga zaposlenih, pa onda i Opštine, koja je izdvjila 13.700 eura, kao i donatora. Bašta ima jedan od najljepših vidikovaca u Herceg Novom.

– Gledajući u budućnost, malo smo zaboravili i zapostavili ono prije nas, a u vremenu koje dolazi, jedini način da sačuvamo sebe, svoj duh, svoju kulturu je da pokušamo da ovakva mjesta u našem gradu i državi, zaštitimo od propadanja – poručio je Prijić zahavlan svima koji su dali podrška u ovom poslu.

A spisak je podugačak, pored zaposlenih i lokalne uprave tu su: Stambeno komunalno preduzeće, Agencija za izgradnju i razvoj grada, JUK Herceg Fest, LTO, Arhiv Herceg Novog, Parking servis, Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore, kao i Zavod za zaštitu spomenika iz Kotora.

Donacije u materijalu i uslugama pružili su Slobodan Radović Krušo, Mirko Mustur, Slavko Vavić, Miodrag Gabo Golubin, Milan Cvjetičanin, Milutin i Milan Vukićević, Dragan Spaić, Ljilja i Niko Marinović, Mladen Rostović. Dosta su pomogli i mediji, nije propustio da pomene Prijić.

On je uvjeren da se ovakvim zajedništvom mogu rijševati problemi svih građana. Zato neka  Kuberten onu svoju krilaticu „Važno je učestvovati“ zadrži za sebe, jer mi moramo da pobjeđujemo prvenstveno sebe, svoje navike i mentalitet i rezultat sigurno neće izostati, poručio je Prijić, čestitajući brojnim pojetiocima 13. jul.

Varga: Obilazak našeg Muzeja nije dosadan

muzej svecanost 13Dok su se diskretno razlivali zvuci klape “Stari kapetan” Novljani su  sinoć, mnogi i poslije nekoliko decenija, obilazili obnovljene prostore Gradskog muzeja, ne vjerujući kako je sve dotjerano. Kustos Viktor Varga, kaže nam da su muzeji temelji svake kulture, a bez temelja se ne gradi kuća, zato je ponosan na rezultate prve faze revitalizacije:

– Iako je gabaritno mali, u našem Muzeju imamo jako dobre zbirke, od arheološke podmorske do istorijske i zbirke ikona, etnološke zbirke (gradska i seoska), a tu je i biblioteka. Uspjeli smo da renoviramo kompletnu zgradu, da popišemo zbirke, da izložimo masu predmeta i eksponata značajnih za našu istoriju i da ih na moderniji način dočaramo i predstavimo publici. Jer, muzeji su u principu malo dosadni, ali mi smo htjeli da osavremenimo prezentaciju posatvki. Imamo film koji prikazuje kako je izvađen top iz 16. vijeka, film starih fotografija Novoga, a tu su i nove postavke svih zbirki – priča nam Varga.

Utisci Novljana su nepodijeljeni

muzej svecanost 8Kao rijetko koji događaj u posljednje vrijeme u Novom, otvaranje Gradskog muzeja okupio je mnogo onih koji su bili nekada ili su danas poznati u svijetu kulture, privrede, politike. I svi su bili jednako obradovani ovim malim, ali značajnim iskorakom Hreceg Novog:

– Ovo su kao nova pluća Novoga i trebalo bi da Novljani češće dolaze, jer imamo što da pokažemno svijetu. Ovdje smo nekada držali koncerte. Možemo opet, a možemo i nastaviti da se ovako lijepo staramo i o drugim prostorima u gradu – kaže pijanista Tomislav Toma Stanić.

Nastavnica likovnog vaspitanja, u penziji, Stanislava Beba Budeč se sjeća da je nekada bilo lijepo doći, dok nije postalo sve zapušteno. Sada je sve sređeno i čestita zaposlenima Galerije i Muzeja, kao i gradu na naporima da posjetiocima pokažu vrijednosti koje ima Herceg Novi.

Dugogodišnji sportski radnik, Boro Mračević, sve vidi i kao vraćanje Novoga sebi:

– Prelijep je događaj i prelijep prostor, možda i najljepši u Opštini. Ponovo je oživio, fantastično je sve urađeno  i vratili su nam vjeru da može opet biti lijepih kutaka u našem gradu – kazao je Mračević.

12 Komentari

 1. konacno ovi grad pocinje sramesljivo da se budi i nadam se da ce postat ono sto je bio kad sam bio mlad ikona jadranske kulture..novi ljudi nesto cine posle godina tavorenja i politickih razmirica..nadam se da svi polako svataju da novim ne smije da vlada ni dps ni snp ni df nego novljanska bokeska kultura u kojoj se svi preplicu i prepoznaju i koji svoju ljubav prema gradu dokazuju djelima iz ljubavi a ne interesa..naprijed herceg novljani mnogo smo izgubili vremena treba stic puno toga….
  0  0
 2. Novljanka, jadna ne bila, jesi ti bila da posjetis muzej, ili da vidis ko je dosao? I mijenjaj ime, ne pristaje ti… Mani se coravog posla…
  0  0
 3. možda je rano, pa zato nema komentara po ovoj temi. Ipak da je neka tema za negativne komentare ili ruganje sigurno bi ih se već nanizalo nekoliko. Teme iz kulture po pravilu ostaju gluve na portalima. A bilo je lijepo doći u zadužbinsku kuću Mirka Komnenovića koja je sinula novim sjajem. Imponovalo je svima i zaista se vidi veliko zalaganje kolektiva JU Muzej i Galerija.
  Novljani,povedite svoje goste u Zavičajni muzej ili Gradski muzej. Donirajte neku biljku za prelijepu baštu. Ispričajte djeci o Mirku Komnenoviću i njegovoj ženi Olgi i gradite njihovo poštovanje prema znamenitim i kvalitetnim ljudima. posjetite Muzej, najljepše mjesto u gradu
  0  0
 4. Čestitke svima koji su imali učešće u stvaranju novog-starog lijepog ambijenta u gradu i vratili nadu da Herceg Novi ima šanse da se posle stagnacije i nebrige može rehabilitovati. Belom puno sreće u daljem radu i hvala na ovom tračku nade da nije sve izgubljeno.
  0  0

Ostavite komentar

*

code