FOTO: ISTORIJSKI KOTOBILJ OPET ZATRPAVAJU ŠUTOM

FOTO: ISTORIJSKI KOTOBILJ OPET ZATRPAVAJU ŠUTOM

202
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

U zaleđu Herceg Novog, na pješačkom putu kroz Kotobilj, tokom održavanja Radionice gradnje u tehnici suvomeđe „Vratlo 2015″, proteklog vikenda, desio se još jedan vandalski čin.

Potpuno identično, kao prije 2–3 mjeseca, iskipovan je šut na spajanju sa kolskim putem, podno Tajnog brda. Kartonska ambalaža i komadi pločica ponovo „krase” istorijsko mjesto presudne bitke za oslobođenje Herceg Novog od Turaka, upozorava načelnik sekcije za markacije i vodičku službu PK Subra, dipl. arheolog, Željko Starčević:
– Napomenuću da smo ovog proljeća u više akcija uređivali (drugi put od 2002. godine) obližnje odmorište „Kotobiljski izvor”, sa prekrasnim kamenim klupama i austrougarskom spomen pločom iz 1884. godine. Blizina novog puta za Trebinje opredijelila nas je da odmorište, osim za planinare, otvorimo i za korisnike ovog puta, makar za bajkere, te planiramo postavljanje prigodne info table koja bi sadržala i osnovne podatke o istorijskom kontekstu Kotobilja – navodi Starčević.
On se nada da će relevantne opštinske institucije prepoznati značaj ovog mjesta za našu istoriju (opjevanog u čuvenom Gorskom vijencu), pa da će vremenom ono biti bolje i trajnije obilježeno, makar spomen pločom.
– Tako bismo kvalitetno obilježili događaj koji je promijenio istoriju našeg grada, vrativši Herceg Novi u evropsko okrilje – uvjeren je Starčević, nadajući se i da će nadležni konačno stati na put divljaštvu i ljudima koji uzimaju sebi za pravo da „otvaraju” divlje deponije. Vjeruje da će lokalitet biti opet očišćen i ukloni dokazi o našoj nebrizi za sopstvenu istoriju.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code