FOTO ISTRAŽIVANJE: OD RTA VOLUICA DO RTA ĐERAN IZMJERENE 23 MORSKE PEĆINE

FOTO ISTRAŽIVANJE: OD RTA VOLUICA DO RTA ĐERAN IZMJERENE 23 MORSKE PEĆINE

397
0
Podijeli

Institut za biologiju mora iz Kotora, nastavio je istraživanje morskih pećina duž crnogorskog primorja, koje je započeo još 2013. na dijelu obale od rta Arza do rta Platamuni.

U toku je istraživanje od rta Voluica do rta Đeran, zahvaljujući grantu od 4000 eura Jugopetrola AD, kaže za Radio Jadran, saradnica Instituta i učesnica u projektu dr Vesna Mačić.
“Cilj nam je bio da evidentiramo sve morske pećine koje imaju ulaz na površini mora ili je on djelimično potopljen. Jer, pećine su zaštićeno stanište prema Zakonu o zaštiti prirode, a takođe su prioritetno stanište prema EU Direktivi o staništima. U morskim pećinama vladaju drugačiji uslovi spoljašnje sredine u odnosu na otvoreno more i zato imaju specifičan živi svijet, često okarakterisan i sa nekim zaštićenim i endemičnim vrstama” – priča dr Mačić.
U morskim pećinama se odmaraju i razmnožavaju morske medvjedice (tuljani) koji su jedna od najugroženijih vrsta morskih sisara, pa je zato važno da se posebno markiraju pećine koje mogu biti njihovo potencijalno stanište. Istraživački tim ponovo je obišao neke od pećina koje su u prethodnim periodima označene kao važna pećinska staništa.
“Nismo proteklih dana baš imali sreće sa vremenskim uslovima zbog velikih valova. Ipak, na području od rta Voluica (Bar) do rta Đeran (Ulcinj) do sada smo evidentirali i izmjerili 23 morske pećine, a u blizini Ulcinja je ostao još jedan dio obale koji je neistražen i gdje ćemo nastaviti tokom ljeta”, kaže Mačićka.
U sljedećem terenskom radu u planu je obilazak nekih od pećina koje su poznate iz ranijih istraživanja kako bi se uradilo detaljnije fotografisanje živog svijeta u njima.
Kada Institut završi projekat nadležne institucije i javnost će biti upoznati sa rezultatima i kompletiranjem prvog “inventara” površinskih morskih pećina na otovorenom dijelu obale Crne Gore. Međutim, njihovo dalje istraživanje i adekvatna zaštita tek prdstoje.
Kao i ranijih godina, uz Institut za biologiju mora (Branislav Lazarević i Vesna Mačić) u ovom istraživanju učestvuju eksperti iz NVO Archipelagos iz Grčke, Aliki Panou i njihovog ogranka iz Italije, Luigi Bundone koji su eksperti za morske medvjedice. Istraživanju prisustvuje predstavnik crnogorske NVO Dušan Varda, a prvi put uključena je i NVO Biospeleološko društvo, odnosno Miloš Pavićević.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code