Početna Ke Nova Foto: Jesenji ukusi i boje na Trgu Nikole Đurkovića

Foto: Jesenji ukusi i boje na Trgu Nikole Đurkovića

2

Trg podno gradske tore odisao je danas razdraganošću, bezazlenim novskim ćakulama, bogatim ukusima i mirisima jeseni. Preko 40 izlagača na tezgama je predstavilo svoje gastronomsko i stvaralačko umjeće, dalo mašti i kreativnosti na volju.

Najraznovrsnije delicije, slane i slatke, likeri, vina od jesenjih plodova ovog podneblja, bili su na degusticiji. Izloženi su i razni ukrasni predmeti sa motivima jesenjeg voća, nešto na prodaji, ali i u humantirane svrhe.

Čudne kombinacije hrane, zalogaje koji su “planuli” priredio je šef kuhinje u Gradskoj kafani, Slobodan Milošević. Mljevena junetina punjena pireom od kestena u sosu od šipka, pokazala se izvanrednom. No, recept ostaje tajna velikog majstora.
Kao i uvijek, doprinoseći svim lokalnim feštama i na Maloj fešti jesenjih ukusa, koju je organizovala NVO “Ruke”, bila je Jovanka Stamenković, vlasnica čuvene Jokine kužine. Predstavila se brojnim proizvodima koje su njene vješte ruke napravile, a darivala je i veliku tortu za humanitarni sto za malog Martina. Na stolu su bile torte desetak donatora.
Prolazila je munejvito kotudanja, sok i slatko od dunje, šipka, kolač od rogača, pita od tikve, kolač od kruške, razni džemovi, pogotovo marmelada od kivija koju su napravile žene “Bonace” iz Zelenike.
Novljanka, Marina Stanišić, koja je do sada objavila nekoliko knjiga koje receptima promovišu bokeljsku kuhinju, gotovo za uru ostala je bez svih njenih gulozeca. Boce s likerima su bile pri dnu kada smo došli, ali uspjeli smo da probamo onaj od kora zelenih mandarina. Bio je fantastičan. Marina smatra da ovakve manifestacije obavezno treba da čine sastavni dio ponude grada.
Porodica Radman, poznata po odličnom domaćem medu našla je jednostavan i originalan način da spoji dva nevjerovatno zdrava proizvoda med i zrnevlje šipka. Nudili su slatke zalogaje na drvenim štapićima i malo je ko odolio da ne proba.
Posebnu pažnju zavrijedile su djevojčice iz humanitarne Fondacije Olivia, koje su vezle motive jeseni. A onda i slikarski radovi na crijepovima starim 300 godina. Na njima je Josip Tripović iz Baošića, vrlo umješno, islikao đardine, krovove, kuće, brodice i obavezno mačke, simbole ovog podneblja.
Trgom se orila pjesma “Boka benda”, a više puta premijerno izvedena je i poebno napisana za ovu priliku.
Predsjednica NVO Ruke Milina Kovačević, zadovoljna je još jendom organizovanom stađunskom feštom, odzivom partnera iz drugih NVO i podrškom Opštine. Promocija jesenjih ukusa i kreativnosti, duh zajedništava, edukacija mladih, to je ono što su uspjeli da postignu kroz dvodnevnu feštu. Uspostavili su i novi projekat art town novskih umjetnika, koji promoviše stvaralaštvo na otvorenom. Ona je najavila nove stađunske fešte, Malu feštu od naranče, pa ”Primaveru”, posvećenu proljeću.

2 Komentari

  1. Bilo je lijepo,sve bolje,mada ima jos stvari koje treba popraviti po ugledu na Tivcane koji su mnogo prije Novljana poceli sa slicnim festama posvecenim autenticnim biljkama i plodovima ovog podneblja,zucenici,kostanjima,njokama,makarulima….i imaju uvijek ala maka.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code