FOTO – JOŠ TRAJU ANDRIĆEVI ZNAKOVI PORED PUTA

FOTO – JOŠ TRAJU ANDRIĆEVI ZNAKOVI PORED PUTA

168
0
Podijeli

kuca iva andrica 1U hercegnovskoj javnosti ovih dana priča o budućoj namjeni doma Iva Andrića na Toploj, zagrijala je atmosefru među poslenicima kulture i građanima. Opština, koja je 70-ih godina prošlog vijeka otkupila kuću od Andrićevih nasljednika valjda hoće da se “iskupi” za višedecenijsku nebrigu i njeno nenamjnsko korišćenje. Prihvata inicijativu da kuća više ne bude kafana, nego sastajalište umjetnika, otvorena za posjetioce, sa uređenim prostorima u znak sjećanja na Andrića, njegov život i rad. kuca iva andrica dvoristeKuća je pod katancem otkako je napustio ugostitelj – zakupac. Ali, uveliko se govori o tome da bi privremeni smještaj uskoro tu moglo dobiti Hercegnovsko pozorište.
Do konačne odluke Radio Jadran je imao mogućnost da “zaviri” iza gvozdene kapije, s katancem, u veliko dvorište sa kamenim stubovima, lođama, skulpturom Nikše Kosića i dakako Andrićevom bistom, utonulom u zelenilo.
Prelijep prostor, gdje su se nekada održavali naučni skupovi, književne večeri i koncerti. A onda i kuća jednostavne arhitekture, s prizemljem i spratom. U prizemlju tek po neka fotografija Andrića i njegovih prijatelja, stari radio, ali i kafanski šank, iza koga je bila i kuhinja. Umjesto mirisa knjiga, zadržao se gotovo neprijatan ustajao miris menzanske kuhinje u kojoj su proteklih godina spravljana kojekakva jela za goste.
kuca iva andrica dvoriste2Tek na spratu, do koga vode uske drvene stepenice, pored fotografije sa dodjele Nobelove nagrade, može se donekle osjetiti Andrićeva stvaralačka intima. Biblioteka, s malim brojem knjiga, stara ogledala, s komodom. Dominiraju fotografije velikog formata, Andrića i njegove supruge Milice.
Tom prostoru treba udahnuti novi život. Otvoriti ga, vratiti ljude od pera i umjetnosti, napraviti ga ponosom grada, koji se nekada s razlogom dičio da je grad književnika i pjesnika.kuca iva andrica 2kuca iva andrica dvoriste1kuca iva andrica sankkuca iva andrica sobakuca iva andrica 4kuca iva andrica3kuca iva andrica4ivo andric

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code