Foto: Kakav dan!

Foto: Kakav dan!

4
Podijeli

Nedjelja, 4. decembar, more, sunce, tiho, blagorodno. Gušti za brojne šetače, rekreativce. Škver vrvi od dječije graje, mladosti i starosti, ribara, pasa kućnih ljubimaca…

More mami. Ali samo najodvažnije. Dvije starije Novljanke kupale su se i otišle s plaže taman kada smo stigli…Ali, tu je naš stari znanac, 25-ogodišnji Jovan Miljanić. Preplanuo, vitak i nasmijan. Uskače u, za nas “ledeno”, a za njega sasvim prijatno more, sa temperaturom od 17 stepeni:

Picerija i restoran

– Kupam se skoro svaki dan. Čak i po buri. Meni je zaista uživanje. Osjećam se čilo i zdavo. Napolju je 25 stepeni. Divno za sunčanje – priča nam Jovan.

Uživa sa njim i maleni pas Moka. No, više voli da se sunča nego da uskače u more.

kupanje-decembarLokali puni. Mnogi se razgolitili i sunčaju. Neko uz kafu, a neko pružen na jedoj od klupa duž Šetališta.

decembarski-dan-4Ima i vrijednih. Radnici postavljaju zaštitnu metalnu ogradu na zapadnom ulazu na staru oronulu tvrđavu Citadela, iz mletačkog doba. Postaviće je i sa druge, istočne strane. Tako će koliko-toliko radoznalci i rijetki posjetioci moći sigurnije da se popenju da bi vidjeli šta je ostalo od fortifikacije  na samom moru i zidinama  spojenim sa donjim gradom. Još od zemljotresa 1979. njene zidine se oburdavaju u more.

citadela-ogradaBilo je i dobrog ulova. Jednom od novskih ribara se “posrećilo”. Ulovio je 30-tak divnih filuna. ”Planuli. Prodavao samo po 7 eura očišćene”.

Na moru su danas bili i vjernici iz Boke i okruženja, obilježavajući veliki hrišćanski praznik Vavedenje presvjete Bogorodice. Na malenom kamenom ostrvu Mala Gospa, kod uvale Mirište, nedaleko od rta Arza, u istoimenoj crkvici i manastirskom kompleksu, koji potiče iz 15. vijeka, liturgiju su služili ovdašnji paroh  Blagota i jeromonah Porfirije iz Tvrdoša.

S pogledom u nebo, ili ne, tek, ovo je još jedan, kako to svi znamo da kažemo, Dan od Boga dan!

4 Komentari

Ostavite komentar

*

code