Foto: Lazure Marina&Hotel na mjestu starog Lazareta

Foto: Lazure Marina&Hotel na mjestu starog Lazareta

4548
6
Podijeli

Na hercegnovskoj rivijeri u Meljinama, na mjestu starog Lazareta napreduje gradnja rizorta sa pet zvjezdica. Novi kompleks kompanije “Imperio Holding Ltd”, ruskog investitora Genadija Borisova, zvaće se Lazure Marina&Hotel.lazure 15Nakon rekonstrukcije obalnog zida u dužini od 295 m, u prvoj fazi, kao i lijepog kamenog šetališta, koje povezuje Herceg Novi i Meljine, u toku je gradnja jaht kluba i rekonstrukcija turske kuće. Jaht klub zdanje imaće prizemlje za poslovne prostore čarter kompanija. Na spratu će biti bar, priča za Radio Jadran, menadžerka projekta Anna Martynova.

lazure anjaTo je dio druge faza kompleksa Lazure Marina&Hotel, koja podrazumijeva i demontažu i rušenje starih objekata preko puta starog Lazareta, kao i skidanje dotrajalog krova sa unutrašnjih zgrada Lazareta. Ostaju stari kameni zidovi na zgradama kako bi bio napravljen luksuzni hotel Lazure, sa 5 zvjezdica i 23 sobe u centralnom dijelu. Sve se radi po usvojenom konzervatorskom projektu i uz nadzor konzervatora, jer riječ je o vrijednom istorijskom lokalitetu.

Picerija i restoran

Invetsitor i vrlo bržljivo radi na rekonstrukciji kapele Sv. Roka, unutar bivšeg austrougarskog vojnog karantina, odnosno bolnice. Svi očuvani crijepovi sa starog Lazareta prilikom postavljanja novog krova biće vraćeni, kaže Martynova, sa kojom je Radio Jadran obišao cijeli kompleks:

– Zaustavićemo do 15. juna spoljašnju tzv. sivu gradnju, a do 30. juna planiramo da završimo fine radove u jaht klubu. Ove sezone radiće dio marine u manjem obimu, sa 40 vezova, jer još čekamo dozvole Ministarstva održivog razvoja i turizma, kao i Morskog dobra za gradnju valobrana. U septembru planiramo radove u akvatrojumu za marinu koja će imati ukupno 200 vezova. Ona  je dio naše treće faze – priča Anna Martynova.

lazure 20Gotov je glavni projekat marine i urađena je njegova revizija. Sva neophodna dokumentacija je predata Ministarstvu i Morskom dobru.

U marini će za ovo ljeto biti ostavljeno 20-ak vezova za lokalne ribare. Kompanija “Imperio Holding Ltd” ima dozvolu Morskog dobra za korišćenje plaže pored Lazareta. Ona će biti otvorena i uređena za ovu sezonu, a na njoj će raditi i mali bar.

– U trećoj fazi kompleksa, na mjestu starih magacina, biće izgrađen depedans, odnosno apart hotel sa 110 soba i apartmana. Uredićemo i korito rijeke Nemila. Izgradićemo spa centar, koji će imati otvoreni i zatvoreni bazen, više sauna, salona za masažu, fitness salu. Spa centar radiće tokom cijele godine i biće otvorenog tipa. Pružaće i neke terapeutske usluge, što se može povezati i sa nastavkom tradicije, jer Lazaret je nekada bio bolnica. Očekujemo dozvolu i u septembru da počnemo sa gradnjom – nastavlja naša sagovornica.

lazure 25Sa zapadne strane budućeg zdanja priprema se teren za gradnju kuhinje i uočavamo da su radovi veoma zahtjevni, jer se pojavljuje voda, odnono temelji će biti ispod nivoa mora.

Do sada je ruski investitor uložio u rizort 16 miliona eura, a planirano ulaganje sa opremanjem kompleksa na 74 hiljade kvadrata je 70 miliona eura. Lauzure Marina&Hotel biće otvoren do ljeta 2017. godine.

Prema riječima Anne Martynove otkako su 2014. godine počeli s pripremom i gradnjom kompleksa, nastojali su i da pokažu da su društveno odgovorna kompanija. Do sada su sponzorisali i pomagali više sportskih i kulturnih događaja u Herceg Novom, Podgorici i na Cetinju. Ove godine namjeravaju da se usresrede samo na lokalnu zajednicu.

Šta je bio Lazaret?

lazure oldPrije prodaje ruskom investitoru Lazaret je bilo dječije odmaralište. Zdanje je nastalo u dva različita perioda i mogu se jasno izdiferencirati dvije grupacije objekata, prva koja je nastala u periodu Mletačke republike, tačnije oko 1730. godine i druga nastala za potrebe vojnog logora iz doba Austrougarske.

Interesantno je da su mletačke vlasti, prilikom gradnje novog Lazareta u Meljinama, odnijele sav isklesani kamen koji su kaluđeri pripremili za izgradnju velike manastirske crkve na Savini.

Objekat je korišćen kao lazaret (karantin) za pomorce i putnike tokom mletačke uprave u Herceg-Novom i uz lazaret u Splitu je jedini imao pravo da izdaje dokumentaciju o zdravstvenoj ispravnosti robe i zdravlju ljudi na istočnoj obali Jadrana.

To je perod kada su zabilježene najmanje četiri epidemije kuge u Evropi, te se stoga može pretpostaviti koliko je bila velika važnost ove institucije.

Kada je mletačka vlast napustila ove prostore, Austrija objekat koristi u vojne svrhe. Tako je 1892. godine rekonstruisana kapela Sv. Roka u okviru kompleksa, a u dvorištu i okolini mletačkih objekata izgrađeni su objekti za vojne potrebe, depadans na sprat, sa istočne strane, te prizemni tehnički objekti sa sjevera, uz potok Nemila.

U vojne svrhe Lazaret je korišćen i u vrijeme dvije Jugoslavije.

6 Komentari

  1. Pohvale za radove i investiciju. Detaljni su i znaju šta žele. Velike pohvale i za gospodjicu koja je dala saopštenje za radio, jako lijepo se koristi našim jezikom što pokazuje koliko poštuju sredinu u kojoj rade i žive.
    1    0
  2. Ovo je jedina prava investicija i gradnja kod nas. Živim u Meljinama, nit ima kakvih problema, niti je prljavo, niti ima buke. Praktično kao da se ništa ne radi, a itekako radovi napreduju. Sve lijepo ograđeno, ulica se čisti, pere. Nema smeća! SVAKA ČAST. SVE SUPROTNO OD ONOGA ŠTO SMO NAVIKLI U NOVSKOJ OPŠTINI.
    1    0

Ostavite komentar

*

code