Foto: Mala fešta od naranče postaje velika

Foto: Mala fešta od naranče postaje velika

6
Podijeli

festa od narance 280216 1U nedostaku sunca centar Novog su danas osvjetlile žute i narandžaste boje na drugoj „Maloj fešti od naranče“. Blizu 50 kreativaca iz Novog, Kotora, Morinja, Risna, Tivta…proizvođača i majstora gastronomije ispunilo je terasu Gradske kafane i dalo mašti i ukusima na volju.
Degustacija likera, džemova, kolača, sokova, krema, čak i fotografija i rukotvorina na temu naranče, predstvljala je pravu čaroliju, pa je i generalna direktorka Direktorata za privredu i ribarstvo, Danijela Stolica, otvarajući feštu kazala da u njoj vidi perspektivu.
Ona se nada da će nakon obnovljene tradicije, starih recepata, mnogi krenuti da se bave ne samo proizvodnjom i preradom plodova naranče,nego i drugih autentičnih za ovo podneblje. Za to će uvijek imati podršku Ministarstva, koje je ovoga puta pokrovitelj manifestacije, obećala je Stolica:
festa od narance 280216 14– Zašto ne bi Herceg Novi, kao i mnogi primorski gradovi na Mediteranu imao neki proizvod kojeg će turisti odnijeti iz grada kako bi se dugo sjećali boravka u njemu. Ako može Krf da bude prepoznat po fortuneli, Sorento i Kipar po limunu, zašto ne bismo u Herceg Novom pokrenuli da se naši turisti vraćajući kućama i koferima odnesu proizvode od narandže poput džema ili likera? Zašto ti proizvodi ne bi bili u ponudi svih naših restorana i kafića? Ministarstvo poljoprivrede će intenzivno raditi sa proizvođačima iz Herceg Novog, da i mi imamo neke proizvode koji će biti zaštićeni i prepoznati širom Crne Gore i EU, najavila je Danijela Stolica, očekujući da Mala fešta “postane velika i brend Herceg Novog”.
festa od narance 280216 7Organizatori iz NVO Ruke zadovoljno “trljaju ruke”, jer fešta je bila odlično posjećena i cilj druženje i opuštanje, kao u stara vremena, je ispunjen. Predsjendica te NVO, Milina Kovačević, ponosna je i na djecu vrtića Naša radost iz Igala, mažoret klub Lili koji su i ovu feštu ukrasili koreografijama:
-I učenici Srednje škole „ Ivan Goran Kovačić“ su kreativnim instalacijama i fotografijama predstavili naranču u prostoru. Sve su začinili iz klape Kastel Nuovo i vokalne grupa Lira. Planiramo još tri stađunske fešte pa očekujem da ćemo imati sve bolju sardnju sa mjestima Boke Kotorske – istakla je Kovačević.
Novitada na fešti je ove godine i internacionalni sto, na kojem su posjetioci imali priliku da zahvaljujući hercegnovskim restoranima, ali i strancima koji su odabrali da žive u Novom, degisturaju neka od jela koja su posebnost Italije, Meksika, Engleske i Rusije. Grupa iz Engleske prestavila se svojim rukotvorinama, od čije prodaje će novac opredijeliti Azilu za pse u Tivtu. Restoran Kantalup iz Igala predstavio se meksičkom kuhinjom, Al posto đusto, italijanskom, Piters Paj proizvodima čiji osnovicu uvijek čini organska hrana.
festa od narance 280216 2Gradska kafana koja postaje nezamjenljiv prostor i podrška u svakom smilsu lokalnim manifestcaijama i ovoga puta dala je svoj doprinos. Jela meštra od kužine Slobodana Miloševića, svinjske pihtije i naranče, pohovana piletina sa crnim i bijelim susamom i tri vrste sosa od naranče, kolači i priganice od ove voćke, planuli su.
Najljepše dekorisan zajednički sto sa „Jejinom kužinom“ imali su iz Al posta. U italinaskom gastro maniru pripremili su sutlijaš u korpicama od narandže, tiramisu od narandže, mafine sa gorkom čokoladom i narandžom, bijele mafine, kandele, roštule…
– Uskoro ćemo u Novome imati rizorte i moramo biti svjesni da njihovi gosti traže upravo ovakve proizvode, poručila je Jasna Zloković,koja je predstvila svokju paletu od naranče.
Danas su mnogi recepte zadržali tajnu, a mnogi su ih neštedimice nudili, čak i one od naranče za ljepotu.

6 Komentari

  1. Prvi put sam bila na ovoj manifestaciji,radovala sam joj se jer volim desavanja u svom gradu,medjutim uslijedilo je razocarenje. Nisam uspijela da pridjem nijednom standu i vidim djakonije od gladnih ljudi koji su nosili pune tanjire kolaca,pritom se gurali. Gdje je tu kultura i umjerenost narodu da pridje standu, pogleda, uzme kolacic ili dva i krene dalje,to bi tako trebalo da cirkulise a ne da se pravi krkljanac i budu tako halapljivi i bezobzirni. Ako je vec tako nadam se da ce se sledece godine organizovati bar na vecem prostoru,pa da postane velika festa.

Ostavite komentar

*

code