FOTO: MJEŠTANI VRAĆAJU DUG KAPETANU ŠTUMBERGERU?

FOTO: MJEŠTANI VRAĆAJU DUG KAPETANU ŠTUMBERGERU?

188
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Pod motom “Muzej kao kapija kulture” sinoć je u Baošićima, nakon 28 godina, otvoren Dom starog kapetana Miroslava Štumbergera.

JU Muzej i galerija Josip Bepo Benković je od septembra prošle godine nastojala da sanira kuću, koju su već bili uselili i slijepi miševi. Revitalizovane su zbirke muzeja, koje su posljednjih godina prilično okrnjene.
Testament Štumbergera „otpečatila” je v.d. direktorica Muzeja i galerije Josip Bepo Benković, Nataša Tatalović. Čast da svečano otvori muzej pripala je hercegnovskoj književnici i poetesi, Bosiljki Boki Pušić.
Kada kuća koja je bila sklona padu i klekla na svoja koljena ustane, onda je to zaista izuzetno, kazala je Boka Pušić:
“Ova kuća bila je puna svega i svačega. Štumberger je sa raznih meridijana, kupovao najveće relikvije tih naroda, gdje je god bio brodom, podmornicom – koju god obalu da je dotakao: ćilime, slike, maske, koplja, oružja i slično. Donosio je ovdje da to bude muzej. Moj suprug Ilija, nije mogao da dođe, jer je nemoćan, ali je kazao da neće da se žalosti kada bude vidio čega sve nema. Ja se sada radujem što će ova kuća ponovo imati svoga domaćina čvrste ruke, dobar katanac i dobrog čuvara i što će ova kuća ponovo biti ono što je bila od početka”, kazala je, Boka Pušić.
Ona je pričala i o poznanstvu sa Štumbergerom, dočaravajući koliko je bio svesrdan i društven čovjek. Počastila je brojne posjetioce pjesmom koju je napisala njemu u čast, čak je otpjevala i jednu dječiju pjesmu na slovenačkom jeziku.
U programu ceremonije prikazana su dva filma,”Muzej Štumbergera”, autorke Branke Knežević i „Neizbježan susret”, kojeg je snimio Krsto Kiko Tomičić iz Tivta.
U muzičkom dijelu programa nastupila je ženska klapa “Fortuna” hercegnovske Muzičke škole, kojom diriguje prof solo pjevanja i operska pjevačica Jovana Ražnatović, klapa Stari kapetan, uz korepeticiju prof klavira Đura Poznanovića.

Picerija i restoran

ANKICINO POZNANSTVO SA ŠTUMBERGEROM

O sjećanju na Miroslava Štumbergera pričala je za Radio Jadran umjetnička direktorka KUD Sloga, Ankica Vujnović. Ona ga pamti kao čovjeka iz susjedstva, koji je govorio nekoliko jezika, pažljivog, obazrivog, čovjeka koji je ribao i slikao i išao u spenzu u Baošiće.
“Kod njega je svakodnevno bilo turista, bez obzira je li ljeto ili zima. Studenti su boravili kod njega po nekoliko dana”, prisjeća se Vujnovićka.
Ona potvrđuje „javnu tajnu” da je Štumberger kuću i eksponate ostavio MZ Baošići, koji su dugo bili devastirani. Kada je umro, Baošićani su ga po njegovoj želji kremirali u Beogradu i sahranili ovdje.
“Bio je neposredan sa stanovništvom i ni po čemu se nije moglo osjetiti da je bio kapetan podmornice “Nebojša”, prisjeća se Vujnovićka, dodajući da su vrata te podmornice ugrađena na ulazu u jednu od prostorija Doma.
“U ovoj kući bilo je bezbroj eksponata kad sam ja bila dijete, tu nije mogla igla da stane. I nikada mi nije bilo jasno kako je on tu živio, radio. Gajio je vukove i zmije, jer je bio osobenjak. I kako bi koja zmija uginula, on bi je stavljao u neku tečnost i ostavljao u teglama kako bi bile izložene”, pamti Vujnovićka.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code