FOTO: MLADUNČE AJKULE DOPLIVALO DO PLIĆAKA PLAŽE NA TOPLOJ

FOTO: MLADUNČE AJKULE DOPLIVALO DO PLIĆAKA PLAŽE NA TOPLOJ

700
0
Podijeli

Nesvakidašnji prizor na plaži „Lobelia” na Toploj desilo se prije pola sata, kada je u plićak doplivala ajkula, dužine 1 metra.

Kupači su je rukama izvadili na kupalište, fotografilasli je par minuta i vratili u more. Biće to događaj koji će mnogi pamtiti, a „strašna” ajkula nije nikog prvrijedila. Ajkula je imala udicu, koju joj je prisutni mještanin izvadio i vraćena je u more.
– Nije ništa neobično da ajkule zalutaju u zaliv, ali brzo izađu jer je zaliv za njih mali. One dnevno pređu po 100 km – kazao je, pored ostalog, Radiju Jadran dr Aleksandar Joksimović iz Instituta za bilogiju mora u Kotoru.
Po boji i obliku trbušnih i leđnih peraja, reklo bi se da se radi o mladuncu psa modrulja, Prionace glauca. Inače je pelagična vrsta, drži se otvorenih voda, živi u Jadranu. Hrani se ribom i glavonošcima. Odrasli primjerci su potencijalno opasni za čovjeka. Može dostići dužinu do 4 metra – kaže nam dr Joskimović.
Ovo mladunče se vjerovatno zbog nečega dezorijentisalo, jer je zaliv za njih mali i skučen prostor. Obično se tada u panici nasuču na obalu, pojašnjava naš sagovornik.
Inače, morski psi moraju stalno plivati, jer njihove škrge traže stalno svježu vodu i kiseonik u njoj.
– Pohvalno je što su ga kupači vratili u more, kako bi našao put ka otvorenom moru, odnosno pučini – smatra dr Joksimović.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code