Foto: Na Orjenu državni prvaci u gradnji suvomeđe

Foto: Na Orjenu državni prvaci u gradnji suvomeđe

3606
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Prevoj Orjensko sedlo (1600 m) protekle subote i nedjelje bio je centar  planinarenja, speleologije, pa sve do tradicionalne gradnje u kamenu. Planinarski uspon na najviši vrh primorskih Dinarida, Veliki kabao (1894 m), evocirao je uspomenu na gradnju najstarije planinarske staze u Crnoj Gori, pravljene 80-ih godina 19-og vijeka za potrebe izlaska princa Rudolfa Habzburga.

Popodnevni sati su iskorišteni za tačno lociranje, obilazak i kartiranje jednog, do sada slabo poznatog speleološkog objekta, smještenog u jugoistočnim padinama vrha Kosmaš (1720 m). Dvojna jama, u inače bezvodnoj planini je značajna i zbog snijega na njenom dnu, ali ovog puta, namjesto vode, učesnicima je pružila zaklon od kiše koja je veći dio dana zasipala Orjen.

Picerija i restoran

suvomedja 180716 6

Topli kutak kraj kamina i puna trpeza u planinarskom domu „Orjen sedlo“, brzo su odagnali misli sa lošeg vremena, a bilo je momenata i za uživanje u uvijek atraktivnim vidicima sa ovog prevoja, pa je u veseloj atmosferi dočekana nedjelja, odnosno centralni događaj cijele manifestacije, prvo prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe.

suvomedja 180716 2– Mada zvuči kao sportski, ovo prvenstvo je prije svega kulturni događaj, zamišljen kao nastavak aktivnosti na reafirmaciji gradnje u kamenu „na suvo“, važnog dijela zajedničke istočnojadranske, kao i šire, mediteranske, ruralne graditeljske baštine. Napomenimo da su početkom godine, sastankom u Nikoziji na Kipru, započele aktivnosti na sastavljanju prijave umijeća gradnje suhozida na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine, a spisku zemalja-inicijatora predloga svakako bi trebalo da se  priključi i Crna Gora, jer je suvomeđa još  jedan od najuočljivijih elemenata našeg antropogenog pejzaža – ističe v.d. rukovodioca Agencije za razvoj i zaštitu Orjena,Željko Starčević.

suvomedja 180716 3Takmičenje u umijeću gradnje „na suvo“ okupio je 50-ak  pasivnih i aktivnih učesnika: dvije ekipe iz Herceg Novog („Španjola“ i „Subra“), dvije iz Kotora („Orahovac“ i „Vjeverica“) i gostujuća ekipa iz Dubrovnika („Dubrovnik“), potvrdile su da interesovanje postoji i da se ovaj događaj može ustaliti i u Crnoj Gori. Mada su znanje i iskustvo imale sve prijavljene ekipe, za najbolje su plebiscitarno izabrani članovi „Španjole“ ( Marko Samardžić, Đuro Milanović, Obro Samardžić i Lazo Simović ), a kapitenu, Obru Samardžiću , je u ime organizatora „zlatni kamen“ za I mjesto uručio, Željko Starčević . U dogovoru, ostali poredak ekipa nije utvrđivan, već su preostalo vrijeme i za ovu priliku sakupljeni kamen iskorišteni za gradnju suvomeđe koja će imati i korisnu funkciju ograđivanja bućarskog terena, objekta koji je kroz prošlogodišnju radionicu gradnje revitaliziran, a koji se na ovaj način već priprema za naredni avgustovski događaj:  Drugi revijalni bućarski turnir „Orjensko sedlo“.

„Vikend na Orjenu“ su organizovali: Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, Turistička organizacija Herceg Novog, Planinarski klub „Subra“ i opština Herceg Novi.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code