Foto: Nastavljeno sistematsko arheološko istraživanje antičkog Risna

Foto: Nastavljeno sistematsko arheološko istraživanje antičkog Risna

1552
6
Podijeli

U Risnu, na lokalitetu Carine, u toku je šesnaesta kampanja sistematskih arheoloških istraživanja, kao dio internacionalnog naučno istraživačkog projekta „Risinium prijestonica kraljice Teute“, u organizaciji JU Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore i Univerziteta u Varšavi.

risan arheolosko istrazivanje 2016 1Ovogodišnja kampanja predstavlja nastavak prošlogodišnje na lokaciji Carine VIII, gdje su pronađene, do sada, najreprezentativnije građevine helenističkog Risna, najvjerovatnije dvije palate. Kako Radio Jadran saznaje, istraživanja su fokusirana na otkrivanje sjeverne zone urbane strukture, koju predstavljaju objekti sa ulicama, kanalom i trotoarima koji dokazuju visok nivo urbanizma antičkog Rhizona.

Picerija i restoran

Takođe, otkriveni su ostaci iz rimskog perioda, kao i pokretni arheološki nalazi od keramike i metala koji hronološki prate razvoj jednog od najznačajnijih naselja na jugoistočnoj obali Jadranskog mora iz helenističkog perioda.

Nosilac dozvole za istraživanja, koja su počela 13. juna, je JU Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore. Rukovodilac istraživanja je dr Dejan Gazivoda. U crnogorskom istraživačkom timu su arheolozi Đorđe Ćapin zamjenik rukovodioca, Radmila Ćapin, Dejan Drašković i Srđan Delić, konzervatorka Slavica Orlandić i arh. tehničarka-konzervatorka Vesna Popović. U poljskom timu, koji vodi prof. dr Pjotr Diček, su arheolozi dr Martin Lemke, mr Januš Reclav, mr Agata Momot, Mihal Piš, kao i dva doktoranda i 14 studenata arheologije iz Poljske. Stručni nadzor nad radovima obavlja arheološkinja mr Vilma Kovačević.

Planirano je da istraživanja traju do druge polovine jula ove godine.

6 Komentari

Ostavite komentar

*

code