Foto: “Niskogorci” vraćaju sjaj satroj austrougarskoj stazi

Foto: “Niskogorci” vraćaju sjaj satroj austrougarskoj stazi

1480
8
Podijeli

niskogorci ciscenje staze 12Vjerovatno niko nije decenijma kročio starom austrougarskom stazom, u dužini od 1,3 km, u zaleđu Herceg Novog, koja vodi  do Rta, jednog od vrhova masiva Orjena i do čarobnog pogleda na Boku. AK “Niskogorci” su je u vječitom pentranju po planisnkim vrletima otkrili i očistili.

– Obavljajući treninge po Orjenu i osmišljavajući različite poligone i krugove uvijek nam je taj vrh, kratkog imena RT, istočno od Radoštaka, ostajao po strani. S obzirom da smo saznali  da je Austrougarska na tom vrhu imala objekat, bili smo sigurni da do vrha mora da postoji urađena staza. Nakon nekoliko izlazaka, kraćih traganja, pronašli smo ulaz koji bi mogao da bude ta staza, koja najvjerovatnije nije održavana 40 godina. Stazu smo potom pratili, te konačno stigli do željenog cilja – pričaju članovi ovog alpinističkog kluba iz Novog, Darko Vidaković, Janko Gardović, Nives Nenadović i Saša Kulinović.

Picerija i restoran

Odmah je jedan dio ekipe počeo da čišti stazu i posao je konačno završen.

– Veća stabla su kidana motornom pilom tanje grane makazama, sklonjena je većina kamenja koje se vremenom obrušavalo na stazu, a kompletnom stazom smo prošli i trimerom, tako da je ona vidljiva cijelom  dužinom. Pokazali smo i ovoga puta da ima istine što kažu  za AK “Nikogorci”, naravno, u pozitivnom smislu, da “gdje mi prođemo trava ne raste” – pričaju Niskogorci.

Inače, Staza počinje tačno na polovini već postojeće staze između puta za Uble i Radoštačkog sedla, gdje se skeće desno i dalje nastavlja 1,3 km do vrha Rt.

Sa njega se pruža jedinstven pogled na ulaz u Boku sa jedne, a na Orjen sa druge strane. S obzirom da staza nema nikakvih tehničkih detalja ovaj vrh je sada dostupan svima.

8 Komentari

  1. Komentar:Čudno kako se još uvijek naziru markacije na toj stazi, a niko nije kročio 40 godina. Pitajte diplomiranog arheologa Željka Starčevića kada je zadnji put markirao stazu!?
    0    0

Ostavite komentar

*

code