Foto: Norvežani koji doživljavaju Herceg Novi, Boku i Crnu Goru kao svoje

Foto: Norvežani koji doživljavaju Herceg Novi, Boku i Crnu Goru kao svoje

2677
1
Podijeli

Grupa od deset norveških fotografa, predvođena Ellen Kristin Molvaer boravi u Herceg Novom, gdje već nekoliko dana objektivima bilježe najljepše kadrove grada pod Orjenom, ali i cijele Boke.

norvezani-fotografi-1Gostujući u studiju Radija Jadran, Kristin je kazala da se prije svega osjeća kao Novljanka, jer ovdje dolazi od 1998, a sa suprugom je tu i kupila stan 2004. godine.

Picerija i restoran

“Ovo je za nas ostvarenje sna, jer je Crna Gora stvorena za fotografiju. Utisci su nam svima isti – Crna Gora je predivna zemlja, sa fantastičnom prirodom, arhitekturom, okruženjem i nadasve ljudima koji su veoma srdačni, otvoreni i prijateljski raspoloženi. Na mnogo načina, Crna Gora slična je Norveškoj, naročito Boka, jer nas podsjeća na naše fjordove”, počinje priču Kristin.

norvezani-fotografi-ellen-kristinOna potiče iz fotografske porodice, ali se fotografijom ne bavi profesionalno, već joj je to hobi. Prije par godina napravila je program obilaska Crne Gore i predstavila ga svojim prijateljima u fotografskom klubu u Olesundu:

“Pričala sam im o Herceg Novom, Boki, o mom prijatelju fotografu Zoranu Nikoliću iz Prčanja. Došli smo na ideju da neke od njih pozovemo i ugostimo ovdje. Maštali smo o tome mnogo. U martu sam se penzionisala i počela aktivno da radim na organizaciji svega ovoga”, kaže Kristin.

Za sve njih ovo je novo lijepo iskustvo, jer ranije nijesu bili u Crnoj Gori. Kristin priznaje da je bila skeptična kako će njeni prijatelji reagovati ,ali:

norvezani-fotografi-2“Oni su oduševljeni, to je sve što mogu da kažem. Iako nam vrijeme nije bilo naklonjeno, napravili smo sjajne izlete i stotine fotografija”, dodaje ona.

U petak su jednim od brodova Pajo obišli ostrva Gospu od Škrpjela i Sv Đorđe, Perast i imali ručak na brodu.

“Morali smo rano da krenemo da bismo uhvatili jutarnje svjetlo, a nakon svega otišli smo na Rose. Plan nam se mijenjao zbog vremena, tako da smo u subotu ostali u gradu i uživali u koncertima Gradske muzike Herceg Novi  i svom onom narodu koji je bio da to isprati. Bilo je prilike da se slikaju detalji – stubovi, žardinjere i slično. U nedjelju smo organizovali predstavljanje radova i fotografija Zorana Nikolića i Maje Đurić, što je bilo veoma zanimljivo i edukativno. Nakon toga, otišli smo na Žlijebe i uživali u božanstvenoj prirodi”, kaže uzbuđeno Kristin.

norvezani-fotografi-3-perast“Ovdje nam se sve poklopilo – i svjetlo i sijenke i sve je bilo divno. Znate, kad radite nešto što volite, i još kad vam vrijeme odgovara… Bili smo kao djeca sa igračkama”, nastavlja Kristin.

U ponedjeljak su Norvežani bili u Kotoru, gdje im je česta promjena vremena omogućila da objektivima uhvate munje, koje maestralno izgledaju sa San Đovanija. Uz to, obišli su sve znamenitosti Kotora, od Starog grada do rive. Dan kasnije su bili u Trebinju, takođe se oduševili tim malim gradom, u susjednoj državi. Nije bilo mnogo gužve, vjerovatno zbog radnog dana, pa su tako, priča Kristin, imali priliku da u miru sve obiđu i slikaju. Iznenadili su se kako su cijene mnogo niže nego ovdje, a i hrana je odlična, primjećuje naša sagovornica.

Za norveške fotografe boravak u Novom i Boki  je bilo fantastično iskustvo i nastojaće da svih 50 članova, koliko ih je u klubu dođu i sljedeće godine. Jer, sada nijesu uspjeli da posjete sjever Crne Gore.

norvezani-fotografi-4-munja– Sačekaćemo i neko ljepše vrijeme za to. Ipak, sa suprugom sam obišla Ulcinj, Virpazar, Skadarsko jezero, Cetinje, ali i manastir Ostrog. Poenta je aktivan odmor u prirodi, ono što Norvežani zapravo vole, i to ovdje i dobijaju u svakom smislu. Toliko mjesta ima da se obiđe, a potrebno je malo vremena da sa mora i plaže, promijenite klimu i garderobu, i budete na planini. To je fantastično. Osjećamo Crnu Goru kao svoj drugi dom jer ima dosta sličnosti, a sljedeći put nam svakako ostaje da obiđemo sve ove vaše nevjerovatne planine”, poručila je Kristin.

1 komentar

  1. Pa koliko su para uložili u institut igalo i treba da se osjećaju kao na svome, da je poštenja u ovoj zemlji trebalo bi im dati institut da vode kao svoj uz uslov da samo plaćaju porez državi i ostave zaposlene na svojim radnim mjestima..
    0    0

Ostavite komentar

*

code