FOTO: Novljani hrle ka zaleđu: “Pješačka tura do Žukovice” i “Lovački dan”

FOTO: Novljani hrle ka zaleđu: “Pješačka tura do Žukovice” i “Lovački dan”

1435
1
Podijeli

tura do zukovice 010216 1U okviru programa „Podigni glavu, otkrij Orjen“, subotnja tura do katuna Žukovica imala je promotivni karakter, prvenstveno za same Novljane. Organizatori iz Agencije za zaštitu i razvoj Orjena računali su da zanimljivosti našeg zaleđa treba prvo da prepoznaju i cijene naši ljudi, kako bi zatim to mogli da predstave drugima.
Žukovica je odabrana za odrište zbog lake dostupnosti, ali više zbog njegove atraktivnosti i zanimljive istorijske priče o nekadašnjem životu i neobičnom načinu gradnje cistjerne Gaja Murišića, rađene sa kamenim svodom.
– Tura koncipirana na ovakav, ili sličan način, trebalo bi da postane standardni dio turističke ponude, a ovim primjerom smo pokazali da ju je moguće realizovati čak i u zimskim mjesecima. Snijeg nije smetao pošto ga je bilo samo u tragovima, tek toliko da učesnici ne zaborave koje je doba godine. Naravno, akcenat bi bio na topli dio godine, kada imamo izraženiju posjetu na primorju – kaže direktor Agencije, Željko Starčević.
tura do zukovice 010216 5Na ovoj turi učesnik je bio i Vjekoslav Blatnik, naš sugrađanin, ali sa adresom u Australiji. Drago mu je što je bio u prilici da sazna nešto novo iz ovog kraja, a što mu je bilo potpuno nepoznato. Blatnik ističe da naše zaleđe ima velike potencijale i prenosi svoja iskustva iz Australije, gdje je veoma razvijen vid turizma koji omogućava posjetiocima da se prilagode ruralnom životu.
Dnevne izletničke ture sa programom obilaska destinacija hercegnovskog zaleđa, predstavljaće dopunu i osvježenje ponudi Herceg Novog, te će, u saradnji sa Turističkom organizacijom “otkivanje” atraktivnih odredišta Orjena i dalje biti jedna od važnih aktivnosti Agencije, organizatora subotnje ture.

Pješačka tura je završila u konobi “Gušti” na Vrbanju, upravo u vrijeme kada je tamo počinjalo gastro dešavanje “Lovački dan”. Tom prilikom, u skladu sa temom, v.d. direktor Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, dipl. arheolog Željko Starčević, održao je prigodno izlaganje “Arheologija i lov”, u kojem je predstavio nalaze iz više praistorijskih pećinskih staništa Orjena i šireg regiona. Oni ukazuju na veliki značaj lova u ishrani, ali i na sad jako rijetke, ili potpuno izumrle životinje kao što su divojaraci dabar.
Na meniju “Lovačkog dana”, organizatori – konoba “Gušti” imali su paprikaš od divlje prasetine sa njokama. Domaćica, Nevena Tripković navodi da su zabilježili odličnu posjetu, a osim Novljana da je tu bilo i društvo iz Dubrovnika.
„Periodično imamo tematske dane, kakav je bio i ovaj „Lovački“, jer ljudi to danas sve više traže, pa gledamo sastaviti program u skladu sa njihovim željama“ – ističe Nevena.
Lovački dan je jedanaesti događaj iz zajedničkog programa „Podigni glavu, otkij Orjen“, a do završetka kalendara ostalo je još mjesec, odnosno 4 dešavanja.

Picerija i restoran

1 komentar

Ostavite komentar

*

code