FOTO: OBOREN REKORD ORJENSKOG MARATONA

FOTO: OBOREN REKORD ORJENSKOG MARATONA

176
0
Podijeli

Pobjednik 16. Orjenskog maratona je Janko Gardović iz hercegnovskog kluba Niskogorci, koji je postigao najbolje vrijeme 3 sata 15 minuta i 27 sekundi.

On je oborio rekord maratona, kao i svoj lični za 7 minuta. Marija Čop iz Triatlon kluba iz Novog je bila prvi put na Orjenskom maratonu, a zauzela je drugo mjesto, sa vremenom 5 sati 47 minuta i 9 sekundi. Na rekreativnoj trasi Orjenskog maratona proteklog vikenda okupilo se šezdesetak učesnika. Start je bio na Trgu Nikole Đurkovića, odakle su učesnici laganom šetnjom izašli na Žlijebe, ruralnu cjelinu poznatu po očuvanoj kamenoj gradnji. Cilj uspona je bila okolina crkve SV. Nikole, sa prekrasnim pogledom na ulaz u Boku. Nakon odmora i druženja podijeljene su diplome 16. Orjenskog maratona svim učesnicima. Zatim se grupa istom trasom vratila u Herceg Novi.
– Sa 16. okupljanjem pod vrhovima Orjena definitivno je potvrđen renome manifestacije koja spaja u jedinstveni dvodnevni doživljaj planinske snijegove sa mediteranskim ugođajem Herceg Novog – kaže načelnik sekcije za markaciju i vodičku službu PK „Subra”, Željko Starčević.
Dok su se prvog dana takmičari iz regiona okušavali pod još uvijek snijegom pokrivenim dijelovima maratonske trase, već narednog dana zaklon od sunca se tražio u hladu lovorika, na rekreativnoj trasi za Žlijebe. U zaleđu su se mogli vidjeti učesnici iz Crne Gore, ali i iz Hrvatske, Engleske i Rusije.
Veliki je napor uložen u pripremu Maratona, pogotovo u radove na terenu, na stazama, ali taj napor se uvelike isplatio pozitivnim komentarima svih učesnika. „Subri” je najbolja reklama činjenica da su staze po Orjenu toliko dobre i sigurne da se po njima odvija planinski maraton pri kojem niko nema problema u snalaženju na terenu odnosno na 24 veoma zahtjevna kilometra. U tom pogledu na Orjenski maraton možemo gledati kao na manifestaciju sa kojom otvaramo ljetnju sezonu posjete Orjenu, planini koja slovi kao najuređenija u Crnoj Gori u pogledu planinarske infrastrukture, markiranih staza i domova – ističe Starčević.
U pripremi 16. Orjenskog maratona dragocjenu podrška stigla je od Sekretarijata za društvene djelatnosti, Turističke organizacije Herceg Novog, Vatrogasne jedinice, Agencije za upravljanje gradskom lukom, Stambeno-komunalnog preduzeća, republičkih institucija i saveza: granične policija, PSCG i ASCG, kao i od većeg broja firmi počevši od Portomontenegra, pa do Luonge Bar-a Galerija i Atelier-a. Takođe, tu su i prijatelji manifestacije: Paraglajding klub Adriafly i Streličarski klub Savina, kao i Lovačko društvo Orjen koje nas je prijatno iznenadilo samoinicijativno pruženoj pomoći u organizaciji maratonske trke.

Picerija i restoran

ODLIČNA STAZA, PREDIVAN KRAJOLIK

Na jutarnjoj turi bilo je 60 učesnika od Herceg Novg do sela Žlijebi, od čega je bilo 30-oro djece.
– Sa njima su na Žlijebima bili iz streličarskog kluba Herceg Novi, kao i članovi paraglajding kluba, a podršku su dali Vatrogasci kako zbog bezbjednosti učesnika, tako i zbog dostavljanja vode.
Osim planinara Subre, hercegnovske djece i njihovih roditelja, na rekreativnoj trasi su učestvovali članovi PK Oblun iz Podgorice, kao nekoliko engleskih porodica nastanjenih u našem gradu, te gosti iz Boke i regiona – kaže predsjednik PK Subra Duško Avramović.
Ante Živković iz biciklističkog kluba iz Šibenika kaže da je za Orjenski maraton čuo tokom učešća na Trci nezavisnosti u Herceg Novom, pa je odlučio da se oproba i u ovom izazovu.
– Preporučio bih svima da dođu i učestvuju, jer je staza dobro markirana, priroda je predivna – kazao je Živković.
Osnovac, Danilo Pantović iz Triatlon kluba Herceg Novi kaže da ima zavidnu kondicju i već je jednom bio učesnik Orjenskog maratona.
Dragan Jovanović iz PK Vjeverica bio je treći na trci koju je završio za 3 sata 54 minuta i 59 sekundi i ovo je njegovo sedmo učešće i stalno ističe da je ovo jedan od najljepših planinarskih maratona.
Po njemu najveća interesantnost martona je promjena u konfiguraciji terena, priroda je predvna i nevjerovatna i nekada je šteta što se sve te raznolikosti flore i faune pretrče.
Nevjerovatno, ali i uobičajeno za Orjen je da su takmičari naišli i na manju količinu snijega. Među njima bio je i ruski državljanin koji živi u Kumboru, Eugen Popov, a član je kluba Vjeverice. Bilo je teško, ali je, kaže, dobro društvo učinilo da sve prođe lakše. Inače, ovoga puta uz Popova bila su tu još 4 učesnika iz Rusije.
Pobjednik maratona, Janko Gardović ističe odličnu organizaciju, markirane i očišćenje staze, “pa je sve išlo kao po tepihu”.
– Možda je moglo i brže, ali toplo vrijeme je usporilo takmičare, a staza je bila tehnički vrlo zahtjevna što je još jedan izuzetnost maratona i to je i ono što me oduševljava, ističe Gardović.
Drugoplasirana Marija Čop bila je oduševljena, kaže da je sve bilo odlično, vrijeme i staza, kao i krajolik, koji je predivan. Uživala je u planinskom trčanju.
Milka Dederović je na marton stigla iz Plužina i bila je prvoplasirana u ženskoj konkurenciji, a marton je završila za 5 sati 45 minuta i 40 sekundi.
Htjela je da se testira koliko može da postigne i zadovoljna osovjenim mjestom iako je prvi put na ovakvom takmičenju kao rekreativac.
Načelnik Planinarske skecije, Nikola Brajović iz PK Subra, ističe da je sve proteklo u redu, a da u ženskoj konkurencijiji nije dodjeljena treća nagrada, jer su sva proloazna vremena bila ispod propisanog.
Željko Milović iz Nikšića je bio drugi 3 sata 41 minut i 55 seukndi kao i prošle godine, konkurencija je bila jaka, staza teška ali je zadovoljan rezultatom.
Na Orjenskom maratonu se okušala i Engleskinja Hejli Delf sa djecom. Ona živi u Novom i oduševljena je kako trkom tako i organizacijom, ali predivnom prirodom.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code