Foto: Oko 50 izlagača na izložbi cvijeća u Vili Galeb

Foto: Oko 50 izlagača na izložbi cvijeća u Vili Galeb

2196
3
Podijeli

izlozba cvijeca 2016 2U atrijumu, ali i velikoj sali bivše Titove rezidencije u Igalu otvorena je trodnevna izložba cvijeća u okviru 47. Praznika mimoze. Iako je pomjeren termin sa prvog na drugi „Mimozin“ vikend odziv je dobar, kaže u ime Direkcije festivala, Jovanka Matković:
– Ima pedestak izlagača. Promijenjen je malo i koncept izložbe. S obzirom da u Crnoj Gori nemamo veliki broj rasadnika i cvjećara, koji žele da dođu na izložbu, podijeljena je manifestacija na tri dijela. Tu je dio za zdravu hranu gdje dominira mediteransko bilje i proizvodi. U atrijumu su standardno izloženi baštensko i mediteransko bilje, kamelije, palme, cikasi, agrumi.. Za veliko čudo ove godine ima i sadnice mimoze, kojih nije bilo ranijih. U velikoj sali Vile Galeb su izložene primule, sobno cvijeće, lukovice… Tu je i dio za rukotvorine, prirodne sapune, drvene garniture, razne ručno izrađene predmete – ističe Jovanka Matković.
Izložbu je otvorila v.d direktorke TO Herceg Novi,Bojana Blagojević:

– Nije slučajno da se baš danas otvara izložba, bliži se Dan zaljubljenih koji se slavi širom svijeta, pa se nadamo da će mnogi naći prikladan poklon za drage osobe. Ove godine smo očekivali veliki broj gostiju za vrijeme Praznika mimoze, što se pokazalo i opravdanim, kako na otvaranju festivala, tako i ovom izložbom, zbog koje gosti produžavaju boravak – istakla je Bojana Blagojević.
Izlagači su iz Srbije, BIH, a najbrojniji iz Crne Gore. I dalje je za mnoge komplikovana procedura prelaska granice. Među domaćim izlagačima i biljem nema novih vrsta. Mada većina kupaca voli domaće bilje, koje provjereno uspjeva u ovom podneblju, pričaju nam izlagači.
Ipak, neobične, holandske, italijanske i američke biljne vrste, pored domaćih, mogu se naći na štandovima Poljoprivredne apoteke Zožeta iz Herceg Novog i Poljoprivredne apoteke Veterinar iz Nikšića.
Ing. hortikulture Violeta Knežević iz firme Zožeta priča da svake godine imaju program raznog egzotičnog voća, malih sadnica niskog bilja, veliki izbor cvijeća, lukovica, sobno cvijeće i aranžmani.
– Imamo lijepu saradnju sa kolegama iz Holandije i Italije, a bilje koje uvozimo uspjeva i kod nas pošto je Mediteran u pitanju. Strelicija kojoj ovo, inače, nije zona, voli više temperature, ali lijepo uspjeva u Herceg Novom. Cvijeta cijelo ljeto i još je zovu pijetlova kresta.
Ovo je jako lijepa prilika da se pokaže izbor bilja i da se potrošači upoznaju ponudom, smatra Jovanka Živković iz Trebesina:
– Pravim saksije od školjki i kamenčića, što je autentično za Herceg Novi. Čuvarkuća je biljka koja je kod nas poznata, kao i ruzmarin. Dosta ljudi pita, raspituju se, kako se prave saksije. Ovo je lijep suvenir, a biljka je ukras suvenira.
Izložba cvijeća u Igalu biće otvorena danas, sjutra i u nedjelju na Dan zaljubljenih, od 9 do 19 h.

Picerija i restoran

3 Komentari

Ostavite komentar

*

code