Foto: Ozelenjavanje i uređenje okloline Kanli Kule

Foto: Ozelenjavanje i uređenje okloline Kanli Kule

2557
2
Podijeli

Površine uz skaline, skverovi kod tvrđave Kanli kula, posebno onaj gdje je spomenik Simu Matavulju, dobijaju ljepši izgled. akcija jer volim svoj grad 070516 1U sadnju cvijeća i drveća, uključile su se  brojne NVO (Koraci- Step,  Vetrani Jadrana, Outdoor, PK Subra…) volonteri i građani. Akciju “Jer volim svoj grad“, organizovali su  Turistička organizacija  Herceg Novi, Agencija za izgradnju i razvoj, Mjesna zajednica Herceg Novi i Komunalno stambeno. Time je počela i realizacija projekta rekonstrukcije i  uređenja zelenih površina, kojeg je osmislila  dipl. ing. pejzažne arhitekture u Agenciji za izgradnju i razvoj Herceg Novog, Milica Berberović.

akcija jer volim svoj grad 070516 3– Ideja da se osim uobičajenih djelatnosti kojima se bavimo, uradimo i korak  više za  grad i pomognemo na takav način i drugim organizacijama Opštine, začeta se u Turističkoj organizaciji. Kao što smo u prethodnom periodu upriličili čišćenje u MZ Sušćepan, gdje smo očistili stazu sa ciljem da se na njoj može upražnjavati nordijski hod koji je sve popularniji. Ovo tim prije što je u svijetu upravo trend ekološki turizam i očuvanje prirode, tako da i mi moramo u ovoj oblasti dati svoj doprinos i poručiti prije svega da volimo svoj grad – kazala je vd dirketorke TO, Bojana Blagojević.

Picerija i restoran

U ozelenjavanje i uređivanje prostora od Kanli kule pa sve do tzv. Magarećih vrata, gdje su prema izrađenom planu zasađene mimoze, čempresi, lantane, hortenzije i ostalo bilje, uključeno je i 20-ak članova MZ Herceg Novi.

akcija jer volim svoj grad 070516 4– Među njima ima starih, mladih i iskrenih zaljubljenika u Herceg Novi, poput člana Savjeta MZ, Ilije Budeča. Tu su i čitave porodice – kaže nam predsjednica ove MZ, Jasmina Vuković. Njena porodica je poklonila sadnicu masline i to  plemenito drvo zasadila na skveru kraj biste Sima Matavulja.

Nakon uređenja skvera kod spomenika Sima Matavilja tokom popodneva je grupa aktivista posvećena čišćenju južnog ulaza u Kanli Kulu.

Prema riječima Milice Berberović ovo je samo prvi korak kojim treba sagledati kakve akcije bi mogle biti  ubuduće.

akcija jer volim svoj grad 070516 2– Zadovoljna sam reakcijom građana i organizacijom. S nama su uvijek oni koji vole svoj grad i brinu o njegovom uređenju. Kada je riječ o biljkama koje smo posadili, trudili smo se da izbor bude koncentrisan na autohtone, naše: tri mimoze, tri čempresa itd.. Mimoze više kao simbol grada, i kao nešto što treba vratiti. Naručili smo još mimoza, ali one nisu stigle za ovu akciju – priča Berberović.

Organizatori planiraju da naprave i drvored za nastavak akcije za sedmicu-dvije. Šalju apel građanima, da sačuvaju bilje, da ne otuđuju sadnice, u protivnom je sve uzalud.

2 Komentari

 1. U ovakve akcije,koje apsolutno podržavam, prevashodno treba da se uključe Javna preduzeća i ustanove:komunalno-stambeno,čistoća,vodovod,Herceg Fest,Biblioteka,Muzej i galerija,zaposleni u opštini pa tek onda NVO i građani.Ne vidim nikog na ovim fotografijama!?
  Oni su ti koji treba da daju primjer!! Monogo je još mjesta u gradu koje treba urediti.Treba saditi kostanje,divlje narndže,murve i sl. to su sadili naši stari,pogledajte stare fotografije kako je to izgledalo nekda.
  0  0
 2. Svaka cast NOVLJANI ! Covjeku je puno srce kad vidi ove slike i ovakve akcije, prosto covjek pocne da misli da za ovaj grad ima nade … Po tekstu i slikama vidim i mladost i iskustvo , prelijepo ! Samo tako nastavite ! Sve pohvale za TO , MZ HN, NVO i porodice koje su ucestvovale u ovoj akciji !
  0  0

Ostavite komentar

*

code