FOTO: Paraglajding: Adrenalinska poslastica za malobrojne Novljane

FOTO: Paraglajding: Adrenalinska poslastica za malobrojne Novljane

1471
6
Podijeli

Paraglajding 6Padobransko jedrenje, ili paraglajding spada u ekstremne sportove koji su sve popularniji u Crnoj Gori. Nebo iznad Herceg Novog, naročito tokom ljetnje sezone, „paraju“ paraglajderisti koji se spuštaju sa obronaka novskog zaleđa. Uvijek su iznova velika atrakcija kako domaćima tako i turistima.
„Kolijevka“ sporta je Francuska, gdje su francuski planinari krajem ’80-ih sproveli u djelo ideju da se što prije spuste sa vrhova planina na koje su se peli. Tako su padobrane „redizajnirali“ i dobili nove „aero-profile“. Paraglajding je jedan od najjednostavnijih načina da se leti i jedan je od najmlađih vazduhoplovnih sportova.Paraglajding 1Ali, otkud paraglajding u Herceg Novom i kako je sve krenulo, za Radio Jadran priča, član hercegnovskog paraglajding kluba „Adriaflay“, Dušan Stevović:
– Klub smo osnovali 2008. godine i imamo 9 članova. Od stručnih lica imamo dva tandem pilota i jednog instruktora. Članovi su Vazduhoplovnog saveza Crne Gore, kao i sportske asocijacije paraglajding pilota i instruktora – APPI. Letilište na Dizdarici „izgradili“ smo 2010. godine, kada je bilo jedino u Crnoj Gori, dok ih sada ima više. Ono je najzahtjevnije i najatraktivnije, a imamo „potvrdu“ i sportskog časopisa „Parapente Mag“, koji ga je ocijenio kao nejljepše letilište na Jadranu, počinje priču Stevović.

U Crnoj Gori, kad je riječ o ovom sportu, jako je mali broj pilota, svega 50, mada ni trenutni opšti uslovi paragladejristima ne idu baš na ruku:
dusko stevovic– Sarađujemo dosta sa drugim klubovima, naročito sa onima iz Dubrovnika i Trebinja, a plod te saradnje je i Centar za obuku – „Krila juga“, koji smo otvorili prošle godine. Cilj, namjera ili želja, kako hoćete, nam je da se piloti iz okruženja što više druže, upoznaju ali i da na taj način animiramo što više ljudi da nam se pridruže, dodaje naš sagovornik.

Iako je ovaj sport još u povoju u Crnoj Gori, Stevović dodaje da se posljednjih 15 godina on aktivnije razvija, naročito je ekspanzivan u sportskom vazduhoplovstvu. Ne postoje „barijere“ kad je riječ o pravilima, procedurama, komplikovanim obukama i svemu onome što bi eventualno oduzelo volju da se leti:
„Za sve morate imati dobru i jaku volju, tako i za ovo. Uz to, letjenje paraglajderom je adrenalinska poslastica, koju prati osjećaj slobode i spontanost. Naravno, za ovo vam sve treba i vremena, ali kad je „ulog“ veliki – veliki je i dobitak . Najprije dobijete avanturu, i naravno pogled na sve predjele iznad kojih letite, a koji je teško dočarati riječima. Ograničenja su zaista minimalna“, kaže Stevović.

Paraglajding 3
Paraglajederom mogu invalidna i stara lica

Upravo zbog prednosti u veoma malim ograničenjima, ovaj sport mogu da upražnjavaju i osobe sa invaliditetom, na što ukazuje i naš sagovornjik. Stevović je takav primjer imao u Meksiku prije dvije godine, kada je u tandemu letio sa čovjekom koji je u kolicima.
„Ono što je još jako interesantno kod ovog sporta jeste što ne postoje ni starosna ograničenja. Mogu da lete svi od 7 godina, pa do onih koji su u poznim godinama, ukoliko ih naravno služi zdravlje. Recimo, imao sam fantastično iskustvo kada sam prošle godine letio sa čovjekom koji ima 82 godine“, dodaje uz osmjeh Stevović.

Paraglajding 4
Budući da se paraglajding prirpisuje grupi ekstremnih sportova, opasnosti svakako postoje. Međutim, Stevović uvjerava da su one godinama svedene na minimum, jer je od 1986. god mnogo urađeno na bezbjednosti i sigurnosti:
– Napravljena su brojna tehnička poboljšanja, koriste se novi materijali, aero profili, rezervni padobrani su pod obaveznom opremom, tu je i specijalna zaštita sjedišta, dosta elektronske opreme, ustanovljen je jako dobar školski sistem za obuku pilota i paraglajdera, naročito međunarodni APPI sistem, koji omogućava brzu obuku i napredak, pojašnjava on.
„Proces“ slijetanja se „običnom“ oku često čini kao „neprecizan“, ali Stevović navodi da meta na koju paraglajderista slijeće je 30 cm, a sami centar 2,5 cm.
– Međutim tu postoji manji hendikep, jer morate negdje spustiti krila koja imaju 25 kvadrata. No, pilot je svakako bezbjedan u zavisnosti od toga koliko je vješt. Samim tim i trajanje leta, kao i mjesta iznad kojih želite da se nađete zavise od toga koliko je pilot stručan.Paraglajding 2Letovi koje sprovodi klub „Adriafly“ nijesu komercijalni, već su rekreativnog karaktera i svi koji su zainteresovani mogu da se priključe. Naplaćuje se samo korišćenje opreme, radi amortizacije.
Stari, mladi, „adrenalinski zavisnici“, avanturisti, ljubitelji letjenja – mogu im se obratiti preko sajta www.adriafly.com ili na istoimenoj Facebook stranici.

FOTO: AdriaFly

6 Komentari

  1. Svaka cast Duletu koji je sebe ugradio u ovaj sport i pozrtvovano radi i bori se za njegovu popularizaciju. Samo napred

    0
  2. LICNO POZNAJEM DUSKA STEVOVICA I ODGOVORNO TVRDIM DA JE TO JEDAN RIJETKO POSTEN I ISKREN COVJEK. PREDAN SVOM RADU I NASTOJANJU DA DOPRINESE UGLEDU GRADA I OPSTINE U KOJOJ ZIVI. NAZALOST U NASOJ OPSTINI SU SLABOG SLUHA KADA JE POTREBNO PREPOZNATI I ULOZITI U NEKOG KO VRIJEDI.

    1+
  3. bravo,samo naprijed, individualni sportovi su buducnost naseg grada,u jedrenju smo visoko kotirani,u tenisu, fali atletika,odnosno teren za atletiku, talenata ima.

    0

Ostavite komentar

*

code