PLANINARI „SUBRE“ ISTRAJAVAJU U OČUVANJU SUVOMEĐA

PLANINARI „SUBRE“ ISTRAJAVAJU U OČUVANJU SUVOMEĐA

107
0
Podijeli

Tradicionalna gradnja „na suvo” okupila je planinare „Subre” i polaznike druge radionice proteklog vikenda u zaleđu Boke.

Nakon okruženja planinarskog doma “Za Vratlom”, gdje se radilo na podizanju novih suvomeđa, polaznici su se usresredili na okolinu planinarskog doma “Orjen sedlo”. Tu je 10 volontera radilo na obnovi urušenog suhozidnog podzida boćarskog zoga.
– Boćanje kraj Orjenske lokve, na 1600 metra nadmorske visine je 80-ih godina prošlog vijeka bilo uobičajena pojava, ali su vrijeme, ratovi i besparica učinili svoje. Trava je pokrila teren, zidovi se urušili, boća zaboravljena – priča vođa radionice dipl. arheolog, Željko Starčević.
Radionica je bila odlična prilika da se degradacija ove jedinstvene lokacije zaustavi, a da se ujedno ponovo okrenemo starim vrijednostima. I suvomeđe i zogovi to svakako jesu. Obilježja su jadranske obale, njene tradicije i kulture življenja.
– Doduše, Jadransko more se sa Orjenskog sedla vidi neupadljivo, u daljini, ali je utoliko značajnije sačuvati njegove refleksije. Za pretpostaviti je da je zog na prevoju Orjensko sedlo njegova najviša lokacija u Crnoj Gori, možda i šire. Prava atrakcija bi bila vratiti ga u aktivnu upotrebu, jer planinsko okruženje i niska temperatura čine boćanje i u najtoplijem ljetnjem danu sasvim ugodnim – kaže Starčević.
Radionica “Orjensko sedlo 2015” je ostvarila preduslove za neku buduću cjelovitu revitalizaciju. Veliki potez obrušene suvomeđe je prezidan, teren ponovo nasut i poravnan. U ovaj posao uložen je veliki fizički napor, znanje i strpljenje. Doneseno je iz okoline više tona kamena, a od “građevinske mehanizacije” na raspolaganju su bile samo dobre stare kariole. Bilo je tu muškaraca i žena, uključilo se i mlado i staro, znalci u ovom poslu, ali i potpuni početnici.
Demonstratori u gradnji su bili Nikola Brajović i Goran Vuković, dok je teoretski dio izveo Željko Starčević, vođa radionice.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code