FOTO: PODNO NOVSKE TORE – PLES RADOSTI ZA MATURANTE

FOTO: PODNO NOVSKE TORE – PLES RADOSTI ZA MATURANTE

107
0
Podijeli

Iako su imali kišobrane u koreografiji, oni nijesu bili potrebni hercegnovskim maturantima SMŠ „Ivan Goran Kovačić” dok su tačno u podne, podno Tore, na Trgu Nikole Đurkovića, kao i sedam generacija prije njih plesali quadrill.

Njih 208 poslužilo je vrijeme, a sekretar društvenih djelatnosti Vladimir Đželetović, im je poželio uspjeh u daljem obrazovanju i da se nakon toga vrate u Herceg Novi.
Učenici su pripremali ples tokom drugog polugodišta, kroz program fizičkog vaspitanja. Pokazali su dobru uvježbanost izvodeći najveći maturski ples, “sinhronizovanu igranku” istovremeno sa školama iz još 75 gradova sa EX-Yu prostora.
– Pokretači svega su Slovenci, Plesna škola “Urška” iz Ljubljane i ove godine ples je posvećen Tomašu Ambrošu, pokretaču inicijative koji je preminuo između dvije kvadrile. Za ovih osam godina učestvovalo je između 27 i 33 hiljade maturanata. Naša škola je 2008. bila i učesnik u obaranju Ginisovog rekorda – kaže nam direktor Srednje škole „Ivan Goran Kovačić, Momir Dragičević.
U izvođenju maturskog plesa uživali su i brojni Novljani, najmlađi , ali i oni stariji. Među njima u Štrasuovom „Slijepom mišu” u 4 slike i koreografiji, našao se, bodreći ih i istoričar umjetnosti, koji je izveo generacije novskih maturanata, prof. Lazar Seferović.
Iz Crne Gore su ove godine sa Novljanima qadrill plesale i škole iz Budve, Kotora i Tivta.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code