Foto: Poslije čišćenja, ljepše lice Španjole

Foto: Poslije čišćenja, ljepše lice Španjole

1653
3
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

ciscenje spanjole 1Sportski klubovi, nevladine organizacije i ljudi dobre juče su očistili prostor tvrđave Španjola. Ovo je druga godina da se sprovodi akcija čišćenja utvrđenja koje dominira Novim. Dok je prve godine inicijator i organizator bio planinarski klub „Subra“, ove zime je to hercegnovski Triatlon klub “X”. Uz njih su učestvovali i opštinska Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, sportski klubovi „Niskogorci“ i „Orjen Outdor“ i nevladina organizacija „Klub zdravlja Boka”.
Ovakve akcije pružaju mogućnost da se Španjola „ne udavi“ u vegetaciji i smeću, da se umanji šteta dok se ne pronađe održivi model njenog daljnjeg funkcionisanja.
– Čišćenje tvrđave je obavljeno u sklopu priprema za predstojeću „Novsku skalinadu“, jedinstvenu trku od pjene od mora pa do vrha Gornjeg grada. Tvrđava je očišćena za turiste, ali i za sve Novljane, jer,nisu uvijek turisti isključivi razlog zbog kojih nešto čistimo i uređujemo, već to možemo i moramo činiti i van turističke sezone, zbog nas samih, zbog naše djece, zbog sopstvene kulture življenja, bez vječitog poriva da se uređujemo, pituramo i lickamo zbog drugih – navodi u ime organizatira v.d rukvodilac Agencije za razvoj i zaštutu Orjena, Željko Starčević.

Španjola, ili Gornji grad, začeta negdje u 15-om vijeku, bila je važan dio odbrambenog sistema Herceg Novog, dok je danas zanemareni spomenički dragulj ovog kraja. Njena urbana struktura se sastoji od čak 13 objekata, dugotrajne geneze i izmjenjivih gabarita. Svako vrijeme i svaki novi gospodar dodavao je neku svoju crtu, a Španjola rasla, da bi posljednje izmjene doživjela tokom Prvog i Drugog svjetskog rata. Od tada ovaj objekat čeka novu namjenu i polako propada.
Ambijent oko tvrđave je narušen gradnjom koja ograničava nekadašnje vizure, baš kao i nepromišljeno sađena šuma. Unutrašnjost dobrim dijelom pokriva vegetacija čiji korjenski sistem razara zidove, naročito bršljan.

Picerija i restoran

3 Komentari

Ostavite komentar

*

code