FOTO: RADOVI NA „RUSKOM CENTRU“ U STAROM GRADU – BELJAKOV GRADI HOTEL,...

FOTO: RADOVI NA „RUSKOM CENTRU“ U STAROM GRADU – BELJAKOV GRADI HOTEL, ALI UZURPIRAO TVRĐAVU

0
Podijeli

Već više od godinu volat ispod kojeg se pored tvrđave Forte Mare sa glavne saobraćajnice silazi na Šetalište Pet Danica, zabarikadiran je gvozdenom konstrukcijom i tendom.

Most i ulaz u tvrđavu i nekadašnju diskoteku “Fuzija”, “zarobljen” je takođe sličnom konstrukcijom i daskama. Prelaz preko kamenog mosta praktično je nemoguć. Takođe, u bivšem domu JNA, zgradi preko puta Muzičke škole, izvode se građevinski radovi.
Nekoliko godina unazad tu je obavljena nelegalna dogradnja objekta bivšeg Doma JNA, koji je sada u vlasništvu Aleksandra Beljakova, podsjeća sekretar Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju, Milovan Baždar, koga smo pozvali na poziv starograđana. Oni pitaju do kada će trajati radovi i ima li investitor odobrenje.
Baždar potvrđuje ono o čemu smo i sami izvještavali, da je Skupština usvojila planski dokument, izmjene i dopune urbanističkog proijekta Starog grada, koji je predviđao da se takvo, neregularno stanje, legalizuje. Za to su po planskom dokumentu dati određeni uslovi, pa je na projektnu dokumentaciju izdata građevinska dozvola. Međutim, bilo je propusta:
– Ppropusti su oko obračuna površina. Odobrio sam ponavljanje postupka, po službenoj dužnosti, nakon uočavanja i to je ispravljeno nedavno. Građevinska dozvola je konačno izdata takođe nedavno. Ne znam čak ni da li je pravosnažna, jer za to treba da prođe 15 dana. Izdata je možda prije nekih 7 dana – kazao nam je uoči Nove godine Baždar.
On pojašnjava i šta Beljakov unutar bivšeg Doma JNA, sadašnjeg “Ruskog centra” može raditi. Ustvari, ne smije izvoditi nikakve promjene gabarita samo verifikaciju zatečenog postojećeg stanja:
– On može da uređuje fasadu ili da obavlja neke radove koji nisu konstruktivne prirode – dakle, ne može mijenjati spoljnu konstrukciju i gabarite – navodi Baždar.
Vlasnik starog doma JNA, Aleksandar Beljakov, potvrdio nam je da će to mjesto pretvoriti u hotel sa 4 zvjezdice, u kojem će biti 16 soba, a čitav posao trebalo bi da bude gotov u maju ove godine.
Kad je riječ o čeličnim konstrukcijama postavljenim na mostu za Forte Mare i drugoj iznad prolaza za Šetalište, Baždar kaže da se ne sjeća da je izdata ikakava građevinska dozvola za tu lokaciju, pogotovo ako na datom mjestu nema table koja je zakonom obavezna, na kojoj je naznačena vrsta radova, izvođač, datum izdavanja građevinske dozvole i slično.
Našem radiju ranije je iz JP Stambeno komunalno potrđeno da je na ime investitora “Slovenska alijansa” izdata dozvola 9. oktobra 2014. i važi do 15. juna 2015. godine za postavljanje čelične skele. Od nadležnih nijesmo uspjeli da saznamo da li je “Slovenska alijansa” povezana sa Beljakovim, koji kategorično negira da te skele imaju veze sa njim.
Sa druge strane, konzervator Goran Skrobanović kaže nam da je Beljakov tu konstrukciju postavio bez pitanja:
– Dolje se za njega prebacuje neki šut, a na mostu je konstrukcija zbog koje mi ne možemo ući u kulu. Opština i ja kao konzervator nikakve veze nemamo sa tom konstrukcijom. Ja sam jedini konzervator ovdje koji ima licencu i za to me niko ništa nije pitao i on to radi na svoju ruku. To što se radi nije ni po urbanističkom projektu Starog grada koji smo radili Boris i Marko Ilijanić, Vuk Čvoro, Jelena Bajić Šestović, Tatjana Kriještorac i ja. Urađena je cijela revalorizacija i toga nema u projektu. Niko nije dao odobrenje i Rus to radi sam, tvrdi Skrobanović.
On je na kraju dodao da bi za razrješavanje ovog građevinskog “galimatijasa” trebalo sačekati konstituisanje novog saziva lokalnog parlamenta, kada bi se situacija mogla razriješiti i konačno znati da li će i ko snositi odgovornost.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code