FOTO: REGATA “EST 105” BARI-HERCEG NOVI REKORDAN BROJ JEDRLICA, ALI SLAB VJETAR

FOTO: REGATA “EST 105” BARI-HERCEG NOVI REKORDAN BROJ JEDRLICA, ALI SLAB VJETAR

321
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Ovogodišnja X prekojadranska regata Terra da mare, s novim nazivom “EST 105”, rekordna je po broju od 57 brodova, ali i sa ubjedljivo najlošijim rezultatima zbog slabog vjetra koji je pratio posade iz Barija.

Ranijih godina u gradskoj Luci u Novom bijelila su se jedra odmah poslije ponoći, a ove godine je nekoliko sati kasnio dolazak prvih brodova. Tako je većina posada koja je juče u podne startovala iz Italije, ocjenivši da ne mogu stići u regularnom vremenu, umjesto na jedra, uplovila u hercegnovski zaliv koristeći motore.
Prvi krstaš “Buena Vista” stigao je jutros u 8:47 h. Drugi je s raširenim jedrima, u 10:32 h, prošao cilj “Verve Lamer”, dok je treća jedrlica bila “Exprivia Luduan”.
No, regataši su tradicionalno otvorili turističku sezonu u Herceg Novom. Oživio je Škver i Stari grad, jer je stiglo skoro 600 Italijana, posada brodova i njihovih familija. Domaćini su se ovoga puta pobrinuli da ih dočekaju uz Gradsku muziku, ugostitelji su otvorili i napunili lokale, a na samom mulu je postavljeno nekoliko štandova sa domaćim proizvodima, suvenirima, jahting opremom i štand Turističke organizacije Herceg Novi.
Bepe Panarale i njegov sin Karlo su pasionirani jedrličari. Učestvovali su na brojnim regatama, sa drugim brodovima, ali su sa “Buenom Vistom” pobjednici regate “Est 105”:
– Nijesmo imali dobar vjetar. Na sredini Jadranskog mora on je bio veoma slab. Na brodu nas je 12 članova posade, tu je i dio moje porodice, brat i sin. Veoma volim Crnu Goru. Ovo je divno turističko mjesto. Priredili su nam u Herceg Novom lijepu dobrodošlicu. Sigurno ćemo opet doći – kaže nam Bepo Panarale.
Među regatašima je bilo i sedam crnogorskih brodova, a u “Neptunu”, Novljanin, Uroš Zloković. On je od početka u organizaciji regate Terra da mare, a jedrio je sedam puta na ruti od Barija do Novog:
– Do sada nikad nismo imali preko 50 brodova, zato je ova regata rekordna, ali zapamtićemo je po najlošijem vjetru do sada. Veoma mali broj jedrlica je stigao u regularnom vremenu s jedrima do cilja. Kada smo se odvojili od italijanske obale na 30 milja vjetar je potpuno prestao i morali smo da upalimo motor, što je loše za regatu. Bio sam u “Neptunu” sa skiperom Sašom Kekovićem. Od domaćih posada su još bili sa svojim brodovima Jovica Rašović i Akim Koprivica, Vojska Crne Gore, jedna posada iz Kotora i dvije iz Bara. Ove godine smo napravili korak naprijed u prijemu nautičara. Postavili smo punktove sa autentičnom ponudom, zdravom hranom, informacijama i propagandnim materijalom, a tu su i posebno 4 štanda vezana za servis brodova i uopšte nautiku.
Regata je izuzetno značajna za turizam Herceg Novog i pruža brojne mogućnosti za povezivanje dvije regije, kazala nam je vd direktorka TO Herceg Novi, Nataša Martić:
– Ove godine TO postavila je štand na mulu sa propagandnim materijalima i svim informacijama. Interesovanje je veliko, čak i Novljani dolaze da se raspituju za neke informacije. Vjerujem da ćemo iduće godine bolje pripremiti ove prekojadranske susrete, jer ove godine nismo imali vremena da se blagovremeno uključimo – navodi Martićka.
Predsjednik opštine Nikola Gojković priredio je prijem za goste iz Italije, među kojima su i maslinari, čelni ljudi “Olivetija”, poznatog konzorcijuma koji od proizvodnje maslina godišnje ostvari prihod od 60 miliona eura.
Za sve će večeras biti priređen koktel dobrodošlice u “Hunguest hotels Sun resort”, a sjutra , 2. maja u organizaciji domaćih jedriličarskih klubova „Jugole Grakalić” i „Jovo Dabović” startovaće lokalna regata kroz zaliv za trofej Herceg Novog. Biće to prilika da oni koji nisu mogli na prekojadranskoj regati postignu dobre rezultate u zalivu.
Sjutra veče, prvi put na trgu Belavista, biće upriličena svečana dodjela nagrada najboljim jedrličarima.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code