Foto: Selo Žlijebe treba institucionalno zaštititi

Foto: Selo Žlijebe treba institucionalno zaštititi

7
Podijeli

OLYMPUS DIGITAL CAMERATokom jučerašnjeg dana u hercegnovskom zaleđu organizovana je pješačka tura do „kamenog sela“ Žlijebi, koju je priredila Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, uz pomoć Planinarskog kluba „Subra“.
Tura je okupila 40 učesnika iz Herceg Novog, Kotora, Tivta i Budve, uz nekoliko stranih državljana, koji su uobičajeni gosti ovakvih dešavanja.
Domaćin na Žlijebima je bio Nikola Sikimić, koji je, nakon dobrodošlice sa domaćom lozom, lipovim čajem i neizbježnim priganicama, grupu proveo kroz porodični kompleks, dvije stare kuće, i nekadašnju pojatu, sada prenamijenjenu u konobu.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAIstakao je da mu cilj nije da vidi samo svoj porodični dio u potpunosti obnovljen u tradicionalnom stilu, već čitavo selo, jer tek onda pojedinačne obnove imaju puni smisao.
„Ovo selo još zovu „pitomo selo“, jer ovdje uspijeva sve. Ja sadim ovdje, i imam svo povrće. Obnovom mi je cilj da sačuvam cijelo selo, jer ovo je bogom dano, ne smijemo uništit. Ovo je jedinstveno i nijesam ovo nigdje vidio. Morali bi dovesti nekoga, da se ovo sačuva. Čuo sam da postoji neki plan zaštite, ali ja ne vidim da se selo nekako štiti. Sjutra će nići još neki crveni krov i ja ne znam kako se to onda čuva“, kazao je Sikimić.

Dolazak pješačkim serpentinama do sela, sa brojnim vidicima na ulaz u Boku, svrstava ovu trasu u značajni potencijal za razvoj aktivnog turizma, baš kao što su to i sami Žlijebi sa svojom ruralnom cjelinom u kojoj dominira kamena gradnja. Lokalni pločasti kamen po kome je mjesto poznato, korišten je za sve, od masivnih međa, preko zidova i krovova kokošinjaca i pojata, pa sve do kompletnih kuća i seoske crkve Sv. Nikole.

Picerija i restoran

Da je dugačak put do obnove već dosta govori podatak da u selu koje je nekada brojalo do 120 žitelja, danas ima tek nekoliko stalnih stanovnika. Čini se da je još veća opasnost po Žlijebe obnova koja malo, ili uopšte ne poštuje tradiciju, što ozbiljno prijeti narušavanjem ambijetalnog sklopa. Godinama se pokreće pitanje zaštite ovog vrijednog dijela graditeljske baštine, ali izgleda da konkretni rezultati i dalje izostaju, tako da u aktuelnom Predlogu prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore, Žlijebi kao cjelina koju treba štititi nisu prepoznati, na šta će Agencija uložiti prigovor, odnosno predlog dopune.
„Smatramo da se tek kroz neku institucionalnu formu zaštite Žlijebi mogu vrjednovati na pravi način i iskoristiti kao savršena dopuna primorskom turizmu“, navode u Agenciji za razvoj i zaštitu Orjena.

7 Komentari

 1. Selo malo,ali carobno mjesto..mjesto nekad velikih ljudi
  Kamene ploce traju,gledaju put mora cekaju bolje dane
  nekog od nas da ih osvezi,sacuva…i isprica hjihovu pricu.

 2. Žlijebi selo malo,a njesi malo koliko si staro i slavno, tu si ispod orjena raslo,a na litice iznad novoga stalo, tu te nebeski bog čuva,a crkva SVETOG NIKOLE blagosiva, stao i sa tvojim kamenim pločama BOKU prelijo i čarolijom obasjao,stao u mome srcu i duši i nikad me nećeš napustiti,hvala ti gdje si stao,a vidim da i sam tražiš spas.Sačuvajmo selo Žlijebi i druga sela i kulturne vrjednosti , običaje.,tradiciju,gostoprimstvo naše BOKE za buduće generacije.

 3. U podnožju orjenskog masiva,
  malo selo sa ljepotom gorskom,
  đe se dvije sudaraju klime,
  đe planinska sudara se s morskom,
  to su Žlijebi, tako im je ime.

  Sa prosječnom nadmorskom visinom,
  to ljudskome neće promać oku
  i sa svojom zaleđinom finom,
  sa pogledom na ulaz u Boku
  i sa svojim čuvarem putnika,
  Žlijebi jesu Herceg Novog dika. ….

 4. Definitivno se selo mora zastititi ili ce onaj ambijent nstati a originalna obnova se mze naplatiti, vidio sampo svijetu mnogo losije stvari sto ljudi dobro naplate a nama je bog dao sve ali nije nas da trgnemo.

Ostavite komentar

*

code