Foto: Spasavanje vrijednih ikona i slika iz 16. i 19. vijeka

Foto: Spasavanje vrijednih ikona i slika iz 16. i 19. vijeka

1495
2
Podijeli

Konzervatorsko odjeljenje JU “Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković“ u Herceg Novom već nekoliko mjeseci, od nabavke potrebnog materijala za konzervaciju i restauraciju, radi vrlo ozbiljno na spasavanju muzejskog fonda.

restauracija-ikona-1“Trenutno se radi na restauraciji i konzervaciji veoma vrijedne ikone Svetog Tome, ikone na drvetu iz 1735 godine, dimenzija 51×44 cm, rad  najpoznatije bokeške ikonopisačke škole Rafajlović-Dimitrijević. Radove izvodi konzervator Javne ustanove Aleksandar Vukasović uz pomoć konzervatora i restauratora Gorana Skrobanovića”, kazao je Radiju Jadran v.d. direktor ove javne ustanove, Đuro Beli Prijić.

Picerija i restoran

restauracija-ikona-2Pored nekoliko eksponata na Odjeljenju arheologije i etnologije kao i slika iz fonda galerije, koji su sređeni i već izloženi u stalnoj postavci, stručnjaci su radili na  spašavanju vrijednih ikona koje su u posjedu muzeja.

restauracija-slike-1“Ovih dana završena je restauracija i konzervacija ruskih ikona na drvetu iz 19. vijeka Bogorodica sa Hristom i Presveta Bogorodica kao i slike na platnu, nepoznatog autora “Vitez ubija aždaju” takođe iz 19. Vijeka – dodaje Prijić.

Ove ikone će uskoro biti izložene i dostupne posjetiocima u stalnoj postavci muzeja.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code