Foto: Top-bombarda sa “Galiona” na počasnom mjestu u Gradskom muzeju

Foto: Top-bombarda sa “Galiona” na počasnom mjestu u Gradskom muzeju

1568
7
Podijeli

top bombarda 1Nakon što je 20 godina propadao u bašti Gradskog muzeja, preko 300 kg težak, top bombarda, izložen je u Gradskom muzeju Mirko Komenović u Herceg Novom. Potpuno je zaštićen, konzerviran i urađena je njegova rekonstrukcija. Izložen je u odjeljenju podmorske arheologije  zajedno sa rekonstruisanim lafetom, kao i vitrinom sa djelovima luksuzne brodske keramike, posuđa od kalaja i drugim brodskim nalazima.

Odakle čuveni top bombarda?

Picerija i restoran

Na lokalitetu rta Kabala 1995. godine  otkrivena je brodska olupina. Podmorsko-arheološkim rekognosciranjem je utvrđeno da se radi o olupini trgovačkog broda tipa “Galion”. Nosio je raznu trgovačku robu i bio naoružan sa četiri topa.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Na lokalitetu su pronađeni djelovi olupine, predmeti brodske opreme, pribora i alata, brodsko naoružanje, nekoliko projektila, pripadajuća oprema topova, kao i dio brodskog tovara sa robom za trgovinu.

Na osnovu ostataka je utvrđeno da se radi o brodu koji je početkom 16. vijeka udario o stijenje na rtu. Usljed oštećenja i požara koji ga je zahvatio brod je potonuo na dubinu od 33-34 metra. Brodska olupina je i danas na istom mjestu.

Od posebnog značaja je pronalaženje najmanje 4 topa na brodskoj olupini koji predstavljaju fortifikacijsku i brodsku artiljeriju, a koja su u vrijeme nastanka vatrenog oružija bila značajno oružje velike vatrene moći. Topovi takve vrste  izrađivani su na poseban način, u malom broju oružarskih centara u Evropi. Izrađivani su kovačkim svarivanjem profilisanih duga i ojačavani prstenovima. Bili su dugo u upotrebi, sve do sredine 17. vijeka. Njihova vatrena moć je bila velika, a sa upotrebom “maškula” povećavao se broj ispaljenih projektila u kratkoj jedinici vremena. To je bila prednost u odnosu na klasično prednje punjenje artiljerije koje je istovremeno korišćeno. Domet je bio do 800 metara, a probojnost je značajna. Projektil  je na daljini od 200 metara mogao da probije oplatu broda, debljine i do 50 mm. Ovakvi topovi često su nazivani-bombarde.

top bombarda 3Pod morem, na “Galionu” bi trebalo da su ostala tri, a četvrti je izvađen 1996. godine i donijet tada u Zavičajni, a danas Gradski muzej Mirko Komnenović. Ipak, pune dvije decenije top je ležao u bašti Muzeja, nekada prekriven, nekada bez najlona, obrastao u korovu. Nije bilo para, a ni volje za njegovu konzervaciju.

top bombarda 2Nova uprava i kolektiv Gradskog muzeja završavaju obnovu zgrade Muzeja, koja predstavlja rijetku zadužbinu u Novom koja služi namjeni po želji ostavioca. Zgrada dobija novo ruho, zahvaljujući velikom angažovanju kolektiva i biće, kako saznajemo, svečano otvorena 11 jula. Top-bombarda biće jedan od najljepših eksponata, čije razgledanje će pratiti i film o vremenu kada je vađen sa dna mora.

7 Komentari

Ostavite komentar

*

code