Foto: U praskozorje ljeta – Koncert na Forte Mare

Foto: U praskozorje ljeta – Koncert na Forte Mare

2857
14
Podijeli

U cik zore Novljani i njihovi gosti sa zidina tvrđave Forte Mare posmatrali su zalazak mjeseca i izlazak prvog ljetnjeg sunca. Sjajnim koncertom Medicin benda iz Zaječara, sa raskošnim vokalom Aleksandre Stojanović, obilježen je početak ljetnje sezone i Svjetski dan muzike.

budjenje ljeta 9Nije bilo previše ranoranica, oko 150, uglavnom mladih, ali i stranaca, Norvežana, Engleza i Rusa. Oni koji nisu došli mogu samo da žale, kažu nam neki od njih, kojima takođe nije bilo lako da se probude i već u 4.45 budu na Forte Mare kada je počeo koncert.

– Moje društvo, uglavnom, spava, kao i grad, ali ne znaju šta propuštaju – kaže nam mladić Vlado.

Jedan od onih koji već pripadaju iskusnijoj generaciji Novljana, Šeho Kusturica, priznaje da davno nije bio na Forte Mare, iako je gleda svaki dan.

– Ovakvi događaji su za pohvalu i sve je to otkako je došlo do promjene na čelu Herceg festa. Šteta što Novljani još spavaju – kaže Kusturica.

To primjećuje i Jasna Zloković, kojoj je drago što vidi omladinu u svitanje i uz dobru muziku, ali mogli su, kaže, doći i stariji:

– Ovo je najljepše što mogu da doživim u mom gradu. Lani sam bila pvi put i, evo me, opet, uživam u vizurama grada, uz baklje mjesečinu, svitanje u zalivu. Žao mi je što nema i više stranaca. Mislim da bi trebalo pojačati promociju ovakvih događaja – smatra Jasna.

Gost Igor iz Sremske Mitrovice je oduševljen:

– Ovdje je najljepše na svijetu, doživaljaj koji ću pamtiti i opet ću doći iduće godine – poručuje Igor.

Organizatori u JUK Herceg Fest, kome su sa tradicionalnim posluženjem pomogli iz Gradske kafane, mogu biti zadovoljni. Sve su u “Herceg festu” učinili što je do njih da prirede neobičan doček ljeta, da najave novu sezonu manifestacija i da obilježe Svjetski dan muzike. To što nema više Novljana postaje hronična inertnost, priča nam direktor “Herceg festa”, Stevan Koprivica:

budjenje ljeta koprivica– Mi nastojimo da stanemo na kraj toj inertnosti. Ipak, jako sam zadovoljan. Ima preko 150 ljudi, uglavnom, mladih. Od 3 sata je tvrđava bila pod bakljama, koncert je počeo u praskozorje, pozdravili smo izlazak prvog ljetnjeg sunca sa jednim od najboljih regionalnih džez i rock bendova, koji je razdrmao tvrđavu i grad. To je pravi način da započne ljetnja sezona brojnih manifestacija u organizaciji “Herceg festa” i grada Herceg Novog.

Prošle godine sezona je otvorena kamernom muzikom, a ove su se godine u Herceg festu namjerno odlučili za malo tvrđu rock muziku, da bi buđenje i najava onog što nas čeka tokom ljeta bilo zvučnije.

budjenje ljeta 3Koprivica kaže da u Herceg festu stalno rade na kulturnoj profilaciji Herceg Novog, koja je u funkciji turizma. Zato treba i napraviti bolju sponu sa turističkim organizacijama i hotelijerima, da se isprate kavlitetne manifestacije.

On je najavio i otvaranje programa na Kanli Kuli, već 7. jula je koncert Viva voxa, a potom i predpremijerno komična opera “Djevojka sa dvije glave”, Isidore Žebeljan, u kojoj jednu od glavnih uloga igra Toni Pušić, odnosno Rambo Amadeus.

14 Komentari

 1. Svaka cast sve pohvale za Steva Koprivicu i njegov tim oni su jedina svijetla tacka u novoj vlasti

  0
 2. Ko je prijavio Herceg Fest komunalnoj inspekciji zbog buke u vrijeme zabrane pustanja muzike na otvorenom?

  0
 3. Iako se ne slazem sa izborom benda jutros nam je bilo lijepo. Trebalo je dovest sve zaposlene iz opstine, TO, mjesnih zajednica, opstinskih preduzeca i naravno herceg festa (ima ih broja im se ne zna) napunili bi fudbalski stadion a ne forte mare. Oni komunisti su bili akademici za ove demokrate.

  0
 4. Stevo pokreni inertne rukovodstvo opstinsko niko nije dosao ni ispred opstine ni ispred turisticke a najavljujemo sezonu i manifestacije. Meni je bilo prelijeno i neobicno u 5 ujutro djuskati to ne dozivjes jos od studentskih dana.

  0
 5. Bilo je lijepo, siguran sam i šteta za nas koji nismo bili. Broj posjetilaca je samo potvrdio da nemate podršku građana, ne mislim ovdje da nemate podršku vi iz Herceg Festa ali ste nekako u paketu sa TO i Opštinom koji su nezainteresovani za festivale i predstavljanje grada kao kulturnog turističkog mjesta, nego sasvim suprotno, oni bi i ovo zabranili da ih je neko pitao. Čestitke Koprivici i timu na trudu, a mi građani ćemo posjećivati ovakve događaje kada se neke garniture promjene jer personifikuju nerad i nekulturu.

  0
 6. Sudeći po gramatici, upravo autorima napisanih komentara bi i trebalo malo kulture ne bi li i oni naučili nešto. Gospodo, pošto vam je bilo toliko lijepo, hajde bar malo knjigu u ruke pa da ono osnovno naučite kao što su “predivno”, “pjevačica”, itd. A možda je u pitanju samo jedan autor?

  0
 7. Ne želeći da osporim ljepotu ovog događaja zaista ,ali moram primjetiti da od kad je ova garnitura zasjela u fotelje, u gradu se dešavaju samo kozmetičke promjene u vidu svirača, fešti od narandže ,vina, ljeta…. Sve je to lijepo , i treba da ih bude…Ali kad će suštinska promjena na bolje da se desi ? 🙂 Lako je hljeba i igara

  0
 8. Nikako usaglasiti da i HercegFest i TO rade dobro. Stevo je stvarno “probudio” HF i uradio dobre stvari ali je zato ova bratija iz TO sve srozala do dna.

  0
 9. Bilo je divno žestoko
  Pijevacica benda je vrh. Uživo sat ipo žive svirke, ništa matrice, stelovanja, pauze. Na stolovima buketi cvijeca za sve. Rostule i priganice. Rijetko se osjeti tako dobra atmosfera kao što je bila jutros. Bravo za bend, bravo za hercegfest, bravo za poklonjeno cvijece. Tako se radi.

  0

Ostavite komentar

*

code