Foto: U slavu zdravlja i prirode – Fešta Primavera

Foto: U slavu zdravlja i prirode – Fešta Primavera

2750
3
Podijeli

U parku Boka i na donjoj terasi Gradske kafane jutros pravi mali praznik u slavu proljeća i zdravlja, fešta Primavera, koja je okupila 45 izlagača, od najmlađih do starijih kreativaca i rekreativaca. Njihovo umjeće, uz podršku kompanije “Light house” i više nevladinih organizacija, podstakli su članovi NVO “Ruke”. Ovo im je četvrta uspjela stađunska fešta.primavera 2016 8Brojnim posjetiocima predstvljeni su bilje i proizvodi  ovog podneblja, gastronomska i ljekovita svojstva, žućenice, ruzmarina, šparoga, kuka, rukole, maslačka, žalfije, metvice, mažurane, meda. Takođe i neki zdravi stilovi vježbi, joga i tai chi. Posebnu pažnju plenio je donatorski sto, sa maštovitim, zdravim jelima i pićima. Sredstva su prikupljana za oboljelog Stevana Obradovića…Uglavnom, uz sve to i Gradsku muziku i mažoretke, ostavren je cilj fešte, pa su organizatori  zadovoljni:

– U gastronomskom dijelu fešta je zamišljena kao istraživanje na temu samoniklog, jestivog, ljekovitog i začinskog bilja našeg podneblja. Izlagači su se okušali ne samo u pripremanju jela, već kreativno, jer je cilj NVO Ruke da ovakvim događajima oplemene svačiji život. Naše fešte su već postale mali gradski događaji i to nas posebno raduje – kazala je  predsjednica ove NVO, Milina Kovačević.

Picerija i restoran

primavera 2016 9Zbog majskog termina članice NVO “Ruke”  odlučile su da Primvaru prošire na centar Herceg Novog, odnosno Park Boka, gdje je organizovan niz  sportskih i rekreativnih i edukativnih programa za sve uzraste. Prema riječima Maje Erenji Herbraun, djeci su namijenjene kreativne aktivnosti poput botaničkog slikanja i prirodnjački sto koji održava ing.pejz.arh. Milica Berberović.

Bijelski travar, Branislav Popović, redovan je učesnik ovakvih manifestacija. Uvijek ima koristan savjet, a ovog puta nam otkriva da se macina trava ne koristi samo kao izraz za nekog ko govori nesuvislo, već da je riječ u vrlo ljekovitoj biljci koja pomaže liječenju neplodnosti kod žena. I ovoga puta izložio je svoj čuveni čaj “Srećko”, koji pomaže oslobađanju nikotinske ovisnosti i sirup Jasmin koji pomaže liječenju bronhijalne astme.

Pjesnikinja, Snežana Vukićević Čvoro, pokazala je svu raskoš ploda prirode i umješnih ruku.

– Donijela sam sve ono što raste u mojoj bašti a prije svega pozitivnu energiju. Ovdje imam jasmin, matičnjak, nanu, žućenicu, a uz njih i proizvode koji se mogu od njih sačiniti. Dakle, suve čajeve od nane, likere od drenjina, te sarmice od divlje čuvarkuće, nane i koprive. Takođe sam napravila male platnenene sličice od divlje jagode i ljubičice, a zatim i vjenčiće nane i bosiljka koje sam  plela, sušila i stavljala u ramove kao slike, kazala je Čvoro.

Iz zeleničkog  Udruženja žena Bonaca izložili su sokove od koprive, med od maslačka, pitu od žućenice, priganice sa jogurtom koje se poslužuju sa medom…

Mladi umjetnici, učenici SMS Ivan Goran Kovačić su na Primaveri izložili radove inspirisane proljećnom florom i tako redom. Bilo je za guštanje, oči i nepca.

3 Komentari

  1. I ja mislim da su Ruke usvastarile festu.Treba to raditi sofisticiranije a ne djindjuve i trave i pite svasta.. zAo mi je da se dame ne uvrede ali tako je.
    0    0
  2. Bilo bi bolje da se odrzi jedna festa da valja ovako svako malo skarabudzeno sve zivo gubi smisao. Slike med crtezi pinjate drvene kutije… sta je primavera tu?najbolja je bila festa smokve na skale.
    0    1

Ostavite komentar

*

code