Foto: U susret velikom jubileju: 90 godina PVK Jadran Carine

Foto: U susret velikom jubileju: 90 godina PVK Jadran Carine

2249
7
Podijeli

jadran Prvenstvo 2014-15Sumirajući rezultate ostvarene u protekloj godini, u Plivačkom vaterpolo klubu Jadran Carine mogu i te kako biti zadovoljni. Za taj najtrofejniji i najbolji sportski kolektiv Herceg Novog i šire 2015. je bila godina uspjeha.
Prva vaterpolo ekipa u 2015. godinu ušla je kao osvajač nacionalnog KUP-a za sezonu 2014/15, osvojivši ga krajem decembra 2014. godine.
Regionalna vaterpolo liga je u prošloj sezoni bila interesantnija nego ikada. Priključili su se veoma jaki klubovi iz Srbije, te u konkurenciji 16 ekipa iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Slovenije osvojeno je odlično V mjesto.
Uloga favorita i branioca titule šampiona Crne Gore je opravdana, te je u finalnoj seriji Prvenstva Crne Gore za sezonu 2014/15. u maju 2015. rutinski odbranjena titula i u klupske vitrine stavljen 11-ti pehar državnog prvaka.
U sezoni u kojoj je ekipa odigrala 82 utakmice, afirmisali su se mladi Jadranovi igrači: Stefan Vidović, Slaven Kandić, te oni mlađi Vlado Popadić, Stefan Pješivac i Aleksa Ukropina. Nakon završetka sezone uslijedila je jako kratka pauza, a odmah potom nastavljen svakodnevan i sistematičan rad tokom čitavog ljeta u vidu priprema za novu takmičarsku sezonu.
U novu 2015/16 sezonu prva ekipa Jadrana Carine ulazi sa željom da odbrani oba domaća trofeja, plasmanom na završni turnir regionalne vaterpolo Lige, te željom za što boljim rezultatima u evropskim klupskim takmičenjima. Kako to obično i biva, mukotrpan rad Jadranovih prvotimaca, uz pojačanja, prije svega Nikole Janovića, se i te kako valorizuje, a ciljevi se polako ostvaruju.
pvk jadran 2015 3Svi ciljevi postavljeni u prvom dijelu Regionalne vaterpolo lige, koja se u novoj sezoni odigrava u novom formatu, deset najboljih klubova iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore su ostvareni. Tako su kod kuće, na Škveru i u Igalu ostvarene pobjede nad splitskim klubovima, Mornarom i POŠK-om, te zagrebačkoj Mladosti, dok su u gostima „pali“ rivali, Radnički u Kragujevcu, Vojvodina u Novom Sadu te Crvena Zvezda i Partizan na Banjici. Prvi dio Regionalne lige Jadran Carine završava na izvanrednom III mjestu iza, u ovom trenutku prejakih i budžetima premoćnih klubova, Primorja iz Rijeke, te dubrovačkog Juga, ali ipak sa samo tri boda zaostatka za drugoplasiranim Primorjem.
Domaći KUP se nikada nadmoćnije ne osvaja, te sa četri ubjedljive pobjede, što u polufinalnim što u finalnim utakmicama, na Škver dolazi još jedan trofej nacionalnog kupa – i to 11. u istoriji.

U eliti evropskog klupskog vaterpola

Picerija i restoran

images_slike_sport_vk_jadran_2015Tu je i Liga Šampiona, ipak, najveće iznenađenje i prva poslastica nove sezone. Korak po korak iz utakmice u utakmicu Jadran Carine pokazuje šta zna. Uspješno prolazi prvi turnir početkom septembra u Herceg Novom, zatim slijede odlične partije i osvojeno I mjesto na drugom turniru u Italiji, krajem septembra. Nakon toga možda i najljepša utakmica u godini, pobjeda od 14:6 na Škveru u utakmci sa italijanskom Brešom, uz ovacije prepunog Škvera. Prolaskom dvomeča sa Brešom, nakon 4 godine, Jadran Carine je ponovo u eliti evropskog klupskog vaterpola. Novljani su u završnoj fazi Lige šampiona ušli u top 12 klubova Evrope.
Ponovo u Herceg Novi dolazi krem evropskog vaterpola, kao što su Barseloneta, Španadu, Eger, Olimpijakos i ono moćno Primorje. U utakmicama kod kuće Jadran Carine potvrđuje da nije zalutao u ovom takmičenju, odlična partija protiv Primorja, bodovi u utakmicama sa Špandauom i Egerom stavljaju tačku na uspješnu kalendarsku 2015. godinu. Slijedi pauza radi nastupa reprezentacija na Evropskom prvenstvu u Beogradu.
U međuvremenu trener Jadrana Carine, Vladimir Gojković, postaje i selektor reprezentacije Crne Gore, što je još jedna potvrda da se u Jadranu kvalitetno radi. Možda će zbog odsustva Vladimira Gojkovića tokom reprezentativnih obaveza malo “patiti” rad u klubu, ali uvijek postoji onaj viši cilj kojem zasigurno Jadran daje veliki doprinos.

Kvalitet omladinskih selekcija

jadran F6 - 2001Omladinske vaterpole selekcije kluba, po uzoru svojih starijih kolega, ostvaruju takođe sjajne rezultate, te se slobodno može reći, dominiraju takmičenjima u regionu. Sezona 2014/15 je bila prepna utakmica.Mladi Jadranaši su odigrali 102 utakmice te ostvarili 73 pobjede, što najbolje govori o njihovom kvalitetu.
U konkurenciji klubova iz Crne Gore te klubova iz dubrovačke regije, Jadran Carine je najuspiješnija ekipa takmičenja Olimpijskih Nada koje se odigravalo za pet uzrastnih kategorija, te najuspiješnija ekipa Prvenstva Crne Gore koje se odigravalo u šest uzrastnih kategorija.
jadran Tomo Udovičić 1Uz sve to, generacija 2001. godišta, na F6 turniru Regionalne Lige koji je okupio najbolje ekipe iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije osvojila je prvo mjesto, a generacija 2003. na turniru Tomo Udovičić u Dubrovniku koji je okupio tridesetak ekipa iz Evrope, osvojila je II mjesto, te na nikada jačem turniru potvrdila svoj kvalitet.
I u novoj takmičarskoj sezoni 2015/16, potvrđuju se i ostvaruju novi odlični rezultati, kako u takmičenjima tokom ljeta tako i u novoj sezoni Olimpijskih Nada koja se odigrava takođe u pet uzrastnih kategorija. Jadran je na polovini sezone prvak u četiri. Okosnicu omladinskih vaterpolo reprezentacija Crne Gore čine mladi vaterpolisti iz Jadrana, koji su bili nosioci igre na prvim Evropskim Igrama u Bakuu i Svijetskom juniorskom prvenstvu u Almati.

Sve više plivačica, plivača i medalja

jadran Jovana Terzić Andjela AntunovićPlivači Jadrana Carine tokom 2015. godine učestvovali su na mnogim plivačkim takmičenja te osvojili pregršt medalja: Montenegro Mimoza KUP i otvoreno Prvenstvo Crne Gore (2 zlatne, 4 srebrne ,4 bronzane), Miting Sarajevu sa ljubavlju – Sarajevo (2 zlatne, 7 srebrnih), Miting Zlatni Orlando – Dubrovnik (5 zlatnih, 4 srebra, 4 bronze) Miting Srđan i Maxim – Trebinje (14 zlatnih, 6 srebrnih, 4 bronzanih), Otvoreno prvenstvo Crne Gore – Podgorica (13 zlatnih, 8 srebrnih, 7 bronzanih), Miting Mladi za mlade – Sarajevo (4 zlata, 1 srebrna, 4 bronzane) Miting Voša i otvoreno prvenstvo Srbije – Novi Sad ( 2 srebrne, 1 bronzana) Otvoreno prvenstvo Crne Gore i Prekogranično plivačko takmičenje (68 zlatnih, 48 srebrnih, 42 bronzane). Posebno su se istakle plivačice Jovana Terzić, Lara Milak, Anđela Antunović i Anastasija Vico. Jovana je više puta proglašavana za najbolju plivačicu takmičenja, a nastup na svjetskom prvenstvu u Kazanju je nominovao za dobijanje vajl karte te učešće na Olimpijskim igrama u Riu 2016. godine.
Plivačke sekcije su se omasovile, te je na posljednjem takmičenju ekipa Jadran Carine brojala 36 plivača. Jadran Carine je i dalje jedini klub u Crnoj Gori koji organizuje plivačka takmičenja.

Organizacija i finansije značajno bolje

images_slike_dogadjaji_2015_sport_avgust_jadran_press_pro1Da organizacioni uspijesi prate one sportske potvrđuju činjenice. Uprva kluba na čelu sa predsjednikom dr Đurom Marićem, u vremenu opšte izrazito teške finansijske situacije, obezbijedila je generalnog sponzora na duže staze, kompaniju Carine, jednog od najvećih investotora hercegnovskog turizma. Potpisani su i protokoli o saradnji sa mnogima, prije svega sa kompanijom Azmont Investments, o zajedničkim društveno odgovornim aktivnostima.
Jadran Carine je jedini sportski kolektiv u državi kojem je odobren već drugi projekat finansiran iz sredstava IPA fondova Evropske Unije, te projekat OH2O POLO koji se upravo sprovodi. Ujedno predstavlja i jedini projekat koga finansira EU u Herceg Novom, ne samo u sportu. Kompletan posao oko realizacije projekata i druge organizacione obaveze obavlja direktor kluba, Miloš Mračević. Da je zaista riječ o organizovanom i uspješnom kolektivu, potvrđuje i posjeta klubu, šefa Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasadora Mitije Drobniča.

Bazen na Škveru pjenio 197 dana

jadran Skola PlivanjaBazen Jadran na Škveru u toku 2015. godine je bio u funkciji 197 dana, što predstavlja više od pola godine. Tokom ljetnjih mjeseci, od ranog jutra do kasne večeri, pod vođstvom deset trenera koji su angažovani u klubu, bazen je pjenio, a samo Jadranova škola plivanja je brojala oko 120 članova. Trenutno u klubu svakodnevno trenira preko 300 članova dok se tokom ljeta broj značajno povećava.
jadran istocna tribina panoramaZahvaljujući Jadranu Carine mnoge inostrane ekipe su posjetile Herceg Novi radi priprema, pa su tako u gradu pod Orjenom boravile: muške reprezentacije Grčke, Kazahstana, Gruzije, Španije i ženska reprezentacija Australije, omldinska reprezentacija Rusije, te klubovi iz Perta, Johanezburga, Kazana, Berlina, Budimpešte, te pored treninga i priprema imale priliku da upoznaju Herceg Novi.
Jadran Carine punim jedrima ulazi u novu 2016. godinu. Treba mnogo onog započetog završiti i krunisati. Godinu velikog Jadranovog jubileja u kojoj će proslaviti 90 godina tradicije i ponosa Jadrana, Novoga i Novljana.

7 Komentari

 1. Potpuno se slazem sa Tvrtkom, rijetko svijetla tacka grada, a i sire… Sve osim cestitki za postignute uspjehe i rezultate mogu samo da nazovem zaviscu i ljubomorom…
  0  0
 2. Prvo klub treba da se privatizuje I da ga više ne finansiraju gradjani Crne Gore , već ulaznice za meč
  .To je pravi I jedini put za dalji nastavak uspijeha.
  Plati pa se klati.
  0  0
 3. Ako se osvrnemo 20 godina u nazad Jadran je jedini kolektiv ili te dio grada koji je u tom periodu dozivio prosperitet nasuprot cjelokupne stagnacije grada. Jadran je sada bolji nego ilada i rezultatski i organizaciono i infrastrukturno. Svaka cast na svim uspijesima…samo naprijed!!!
  0  0
 4. Jadran je dio Novske tradicije, znak prepoznavanja grada i što je najvažnije mjesto okupljanja naše djece. Jubilej je za ponos novljanima.
  0  0
 5. Plivanje nikada nije bilo na nižem nivou od sadasnjeg. Povlačenjem prof. Ivice Zubera sa trenerske pozicije,počela je propast plivanja u Jadranu…
  0  0

Ostavite komentar

*

code