Foto: Zima počinje skoro bez snijega na Orjenu, a prije šest godina...

Foto: Zima počinje skoro bez snijega na Orjenu, a prije šest godina bijelila se i obala

4197
0
Podijeli

Za stanovnike sjeverne zemljine polulopte, sjutra u 11:44 h stići će zima, dok će istovremeno za stanovnike južne početi ljeto. Na dan početka zime obdanica je najkraća, a noć najduža.

vrijeme-6457Prema najavama meteorologa, prvi dan zime u Crnoj Gori biće pretežno sunčan. U kontinentalnim predjelima biće mraza, a na sjeveru po kotlinama moguća magla. Vjetar istočnih smjerova, slab do umjeren, na krajnjem jugoistoku povremeno pojačan.

Picerija i restoran

Za razliku od ranijih godina, u ovo doba, na padinama Orjena, ovih dana veoma je malo snijega, u skoro zanemarljivim količinama. I to što ga ima na pojedinim mjestima, vrlo se brzo otopi do podna, ne zadržava se, iako su temperature u kasnim večernjim i ranim jutarnjim časovima, prilično niske, priča nam predsjednik PK Subra, Duško Avramović:

images_slike_gradovi_hn_objekti_dom_Za_Vratlom2“Snijega ima samo na mjestima gdje sunce ne dohvata, ali to je zanemarljivo. Na Orjenu ga ima negdje oko 4-5 cm, a bliže Vratlu, oko Subre nema ni centimetar. To je samo ono što je ostalo od njega kad je padao pretprošlog ponedjeljka. Temperature su niske, dnevna uglavnom oko nula, jutarnje oko -5, a na Orjenu i nešto niže, do -8”, kaže on.

U jutarnjim časovima ima i blage poledice na putu, ali se saobraća bez problema. Budući da Orjen i Subra nijesu zabijelili kao ranijih godina, samim tim nema ni gužve u Planisnkom domu Za Vratlom. Uglavnom, ljubitelji planine, niskih temperatura i snijega izađu vikendom, porodično, kao što je bilo proteklog vikenda, priča Avramović.

On napominje da je dom konstantno otvoren, a radiće i za novogodišnje praznike. Kako je kazao, organizovanog dočeka neće biti, ali dobro društva i drva neće faliti za sve koji odluče da isprate staru i Novu godinu dočekaju na Orjenu. Cijene smještaja su nepromijenjene, pa noćenje po osobi je i dalje simboličnih 5 eura.

Podsjetićemo da je samo prije 6 godina, u ovo doba, čitav Herceg Novi bio pod bijelim zimskim pokrivačem, koji je dotakao samu obalu. Kako je zimska idila na pjenu od mora izgledala u gradu pod Orjenom, pogledajte u foto galeriji.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code